Υπόμνημα σε Διοικητή Ο.Α.Ε.Ε. – Σε αδιέξοδο ο ΟΑΕΕ

Κύριον

Δημήτριο Τσακίρη

Διοικητή Ο.Α.Ε.Ε.

Ακαδημίας 22

Α Θ Η Ν Α

Αθήνα, 11 Οκτωβρίου  2016

Ο Σύνδεσμος Εμπορικών Αντιπροσώπων & Διανομέων Αθηνών (ΣΕΑΔΑ) δια του Προέδρου του κ. Ιωάννη Παπαγεωργάκη και του Διοικητικού του Συμβουλίου εκφράζει τη θλίψη του για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το Ταμείο. Το Τ.Α.Ε. ήταν από τα υγιέστερα Ταμεία με δική του περιουσία.  Μετά τη συνένωση με το ΤΣΑ & το ΤΕΒΕ και τους εν συνεχεία λανθασμένους κυβερνητικούς χειρισμούς έχει περιέλθει σε τραγική οικονομική κατάσταση. Επανέρχεται λοιπόν ο ΣΕΑΔΑ στις πάγιες θέσεις του για το πάγωμα των παλαιών οφειλών ως την μόνη λύση για την σωτηρία του Ταμείου, την ανακούφιση των Ελεύθερων Επαγγελματιών, και την δυνατότητα καταβολής των πενιχρών πλέον συντάξεων, κάνοντας έκκληση στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα, στην Κυβέρνηση, στο Υπουργείο Εργασίας και στην Διοίκηση του ΟΑΕΕ για την άμεση υλοποίηση τους.

Στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στον οικονομικό Τύπο της χώρας περιγράφουν την δεινή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο ΟΑΕΕ, και οι άνευ νοσοκομειακής & ιατρο-φαρμακευτικής περίθαλψης οφειλέτες.

  1. Το συνολικό έλλειμμα του Ταμείου εκτιμάται ότι θα ανέλθει φέτος στα 650 εκατ. αυξημένο κατά 250 εκατ. € σε σχέση με πέρυσι.
  2. Ο ΟΑΕΕ έχει σήμερα 697.876 ενεργούς ασφαλισμένους από τους οποίους οι 320.883 είναι ενεργοί οφειλέτες.
  3. 246.612 ασφαλισμένοι οφειλέτες διέκοψαν τις πληρωμές τους.
  4. Η εισπραξιμότητα του Οργανισμού ανέρχεται μόλις στο 50% των οφειλών. Πρέπει να ανέλθει στο 75% για να είναι ο Οργανισμός βιώσιμος.
  5. Από τον ΟΑΕΕ έχουν μεταφερθεί στο Κέντρο είσπραξης 136.678 οφειλέτες με οφειλές ύψους 4.191.957.525,41 ευρώ. Είναι προφανείς η ουσιαστική αδυναμία καταβολής εισφορών.

Η Διοίκηση του ΟΑΕΕ μπροστά στο οικονομικό αδιέξοδο που βρίσκεται ο ΟΑΕΕ κατέφυγε στην προσωρινή λύση υποβολής και δεύτερου αιτήματος οικονομικής ενίσχυσης από τον ΑΚΑΓΕ, ύψους 350 εκατ. ευρώ.

Α. Πρέπει να οριστεί το ποσό των ασφαλιστικών εισφορών με βάση την ισονομία και την ανταποδοτικότητα. Δεν είναι συνταγματικό να μετατραπεί η εισφορά σε φόρο εισοδήματος.

Β.  Είναι απαραίτητο να γίνει ελαστικότερη η ρύθμιση πληρωμής των παλαιών εισφορών,  με ανώτατη μηνιαία καταβολή 100  – 200 €.

Γ.  Να γίνει άμεση διευθέτηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, με ταυτόχρονη μείωση του ποσού καταβολής των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών σε χαμηλότερες κλάσεις.

Δ. Πάγωμα του παλαιού χρέους, με δυνατότητα αποπληρωμής του στην διακριτική ευχέρεια του ασφαλισμένου.

Ε. Διαγραφή των ληξιπρόθεσμων οφειλών με αντίστοιχη αύξηση των ετών για την συνταξιοδότηση, για την συμπλήρωση ηλικίας και ετών ασφάλισης.