Ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων χρεών προς τις Δ.Ο.Υ.

ENFIAΔημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ (ΠΟΛ. 1236 10-11-2014) και η απόφαση για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία. Αφορά σε περισσότερους από τρία εκατομμύρια πολίτες οι οποίοι έχουν συσσωρεύσει οφειλές μέχρι και το τέλος Σεπτεμβρίου. Οι οφειλές θα μπορούν να ρυθμιστούν σε έως και 100 δόσεις ενώ πλέον οι ενδιαφερόμενοι περιμένουν να ενεργοποιηθεί η ηλεκτρονική εφαρμογή στο Taxisnet.

 

Μέσω ειδικής εφαρμογής στο σύστημα Taxisnet θα υποβληθούν οι αιτήσεις για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία. Η καταβολή των δόσεων θα γίνεται στις τράπεζες με τη χρήση μοναδικού κωδικού πληρωμής ενώ ειδικά η πρώτη δόση για όσους υπαχθούν στη ρύθμιση, θα πρέπει να καταβληθεί μέσα σε τρεις εργάσιμες ημέρες από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης.

 

Όσο για τις επόμενες δόσεις, θα πρέπει να καταβάλλονται μέχρι την τελευταία εργάσιμη κάθε μήνα.

 

Στη ρύθμιση θα πρέπει να υπαχθούν υποχρεωτικά, «το σύνολο των βεβαιωμένων έως και την 1η Οκτωβρίου 2014 και ληξιπρόθεσμων έως και την ημερομηνία της αίτησης οφειλών, που δεν έχουν τακτοποιηθεί κατά νόμιμο τρόπο με αναστολή πληρωμής ή διευκόλυνση ή άλλη νομοθετική ρύθμιση τμηματικής καταβολής οφειλών».

 

Υπάρχει η δυνατότητα ύστερα από επιλογή του οφειλέτη να ενταχθούν προαιρετικά στη ρύθμιση:

 

  • βεβαιωμένες έως και την 1η Οκτωβρίου 2014 οφειλές που τελούν σε διοικητική ή δικαστική ή εκ του νόμου αναστολή κατά την ημερομηνία της αίτησης υπαγωγής,

 

  • βεβαιωμένες έως και την 1η Οκτωβρίου 2014 οφειλές που δεν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες κατά την ημερομηνία της αίτησης υπαγωγής,
  • βεβαιωμένες έως και την 1η Οκτωβρίου 2014 οφειλές που κατά την ημερομηνία της αίτησης υπαγωγής έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση ή διευκόλυνση τμηματικής καταβολής οφειλών, των οποίων οι όροι τηρούνται.

 

Έως τη Δευτέρα 24 Νοεμβρίου αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική εφαρμογή για τη μεγάλη ρύθμιση των 100 δόσεων, ύστερα και από την ψήφιση από τη Βουλή της σχετικής τροπολογίας που προβλέπει ότι από το νέο καθεστώς εξαιρούνται οι οφειλές οι οποίες ναι μεν έχουν βεβαιωθεί έως την 1η Οκτωβρίου του 2014, αλλά οι δόσεις τους δεν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες.

 

Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι εκτός της εν λόγω ρύθμισης μένουν:

 

  • Όλες οι δόσεις, συμπεριλαμβανομένης και αυτής του Οκτωβρίου, που απομένουν για την εξόφληση του ΕΝΦΙΑ. Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ, εφόσον δεν πληρώθηκε, μπορεί να υπαχθεί στη νέα ρύθμιση.
  • Η τρίτη και τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων.
  • Η τρίτη δόση του τέλους επιτηδεύματος που επιβάλλεται στους ελεύθερους επαγγελματίες και τους επιτηδευματίες, και το οποίο βεβαιώνεται με το εκκαθαριστικό του φόρου εισοδήματος.
  • Η τρίτη δόση της εισφοράς αλληλεγγύης για τους αυτοαπασχολούμενους, τους ιδιοκτήτες ακινήτων, όσους είναι μισθωτοί ή συνταξιούχοι και έχουν και δεύτερη πηγή εισοδήματος ή δεύτερη δουλειά ή σύνταξη. Η εισφορά βεβαιώνεται, επίσης, μέσω του εκκαθαριστικού του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων
  • Η τρίτη δόση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης, ο οποίος βεβαιώνεται στα εκκαθαριστικά της εφορίας.

 

Η διαδικασία υπαγωγής στη ρύθμιση είναι απλή, καθώς οι οφειλέτες θα πρέπει να επισκεφθούν την ηλεκτρονική διεύθυνση www.gsis.gr και με τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης που διαθέτουν να εισέρχονται στην ειδική υπηρεσία ρύθμισης των οφειλών.