Λογοδοσία Πεπραγμένων του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Εμπορικών Αντιπροσώπων & Διανομέων Αθηνών κατά το έτος 2015

Λογοδοσία Πεπραγμένων του Διοικητικού Συμβουλίου

του Συνδέσμου Εμπορικών Αντιπροσώπων & Διανομέων Αθηνών

κατά το έτος 2015

Αναγνωσθείσα από τον Πρόεδρο του Συνδέσμου κ. Ιωάννη Παπαγεωργάκη

στη Γενική Συνέλευση της 6ης Απριλίου 2016

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Το 2015 ήταν μια χρονιά που σημαδεύτηκε από τον εφιάλτη της ακραίας αβεβαιότητας. Τόσο σε πολιτικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο οι στιγμές που βιώσαμε ήταν πρωτόγνωρες και εθνικά κρίσιμες. Αυτές οι εξελίξεις είχαν άμεσο αρνητικό αντίκτυπο στη λειτουργία της αγοράς και για την ελληνική επιχειρηματική κοινότητα ήταν μια ακόμα πιο δύσκολη χρονιά.

Όταν κλείνουν οι τράπεζες, σταματάει να χτυπά η καρδιά της οικονομίας. Και είναι θέμα χρόνου να σταματήσει να λειτουργεί ό,τι εξακολουθεί να παράγει σε αυτή τη χώρα. Είναι θέμα χρόνου να πάψει κάθε δραστηριότητα που δημιουργεί εισόδημα και χρηματοδοτεί το κράτος και την κοινωνική πρόνοια.

Οι συνέπειες αυτών των εξελίξεων θα μας ακολουθούν για πολλά χρόνια. Τεράστια εκροή καταθέσεων, πάγωμα της ζήτησης, ακύρωση επενδυτικών σχεδίων, κεφαλαιακοί έλεγχοι, νέο κύμα λουκέτων στην αγορά, χιλιάδες χαμένες θέσεις εργασίας.

Μέσα σε λίγους μήνες, η ελληνική οικονομία πέρασε από την ασθενική ανάπτυξή και πάλι στην ύφεση, από το μικρό πρωτογενές πλεόνασμα σε έλλειμμα και αντί για την ανάκτηση της οικονομικής της ανεξαρτησίας, η Ελλάδα βρίσκεται ξανά σε πρόγραμμα προσαρμογής με αυστηρή επιτήρηση για τα επόμενα τρία χρόνια.

Η δραματική επιδείνωση των συνθηκών δεν περιορίζεται μόνο στην οικονομία. Αγγίζει άμεσα και την κοινωνία. Η ανεργία αυξάνεται και η φτώχεια αγγίζει όλο και περισσότερους. Μετά από πέντε χρόνια θυσιών του ελληνικού λαού η κρίση βαθαίνει όλο και περισσότερο, γίνεται αβυσσαλέα.

Οι ελληνικές επιχειρήσεις που άντεξαν τους κλυδωνισμούς της χρονιάς που φεύγει, χρειάζονται ένα βιώσιμο περιβάλλον, για να μπορέσουν να σταθούν ξανά στα πόδια τους, να ανακτήσουν τη δυναμική τους και να σχεδιάσουν το μέλλον τους. Αυτό που ζητούν και αξιώνουν από το πολιτικό σύστημα, είναι σταθερότητα και μεταρρυθμίσεις.

Από τον Οκτώβριο του 2009 οδηγηθήκαμε σε πέντε εθνικές εκλογικές αναμετρήσεις με το ίδιο σκηνικό. Τα κόμματα να πλειοδοτούν σε υποσχέσεις, η κοινωνία να διχάζεται και η αβεβαιότητα να καθηλώνει την οικονομία.

Δυστυχώς, το τέλος των ψευδαισθήσεων στοίχισε πολύ ακριβά. Το τίμημα το πληρώνει και θα συνεχίσει για πολύ καιρό ακόμη να το πληρώνει η χώρα. Καθώς φθάσαμε να θεωρούμε την υπογραφή του Τρίτου Μνημονίου θετική εξέλιξη, αφού απέτρεψε τον άμεσο κίνδυνο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Όμως, τα μέτρα που το συνοδεύουν είναι δυσβάσταχτα, ώστε να καλυφθεί το κόστος του πελατειακού κράτους και η ανικανότητα διαδοχικών κυβερνήσεων να πατάξουν τη φοροδιαφυγή και τη διαφθορά.

Υπάρχει, παρ’ όλα αυτά ένα θετικό στοιχείο στη χρονιά που πέρασε. Βιώσαμε το τέλος ενός επίπλαστου διλήμματος, μιας ανούσιας αντιπαράθεσης μεταξύ μνημονιακών και αντιμνημονιακών δυνάμεων, για τους περισσότερο και λιγότερο καλούς διαπραγματευτές.

Η σημερινή Βουλή απαρτίζεται στη συντριπτική της πλειοψηφία από φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις. Και για πρώτη φορά μετά το 2010 κυβέρνηση και αντιπολίτευση συμφωνούν σε μια βασική παραδοχή: ότι η επιβίωση και η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας περνά μέσα από τη στήριξη των εταίρων της. Στήριξη όμως που παρέχεται με αυστηρούς όρους.

Το γεγονός αυτό δημιουργεί θετικές προοπτικές για δύο λόγους. Πρώτον γιατί περιορίζει αρκετά την αβεβαιότητα, η οποία αποτελεί την κυριότερη τροχοπέδη στην ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας. Και δεύτερον, γιατί δημιουργεί το έδαφος για ευρύτερες συναινέσεις γύρω από την προώθηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων και αναπτυξιακών πολιτικών.

Ωστόσο, έχοντας συμφωνήσει ότι η παραμονή στο κοινό νόμισμα είναι αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα, θα πρέπει να προχωρήσουμε και στο επόμενο βήμα. Γιατί προφανώς το ζητούμενο δεν είναι να διατηρείται η Ελλάδα στο ευρώ με μηχανική υποστήριξη. Δεν είναι να επιτύχουμε μια ασθενική ανάπτυξη που θα στηρίζεται σε συγκυριακούς παράγοντες.

Το ζητούμενο είναι να αλλάξουμε τα δομικά χαρακτηριστικά της ελληνικής οικονομίας, ώστε να πάψει να είναι ο αδύναμος κρίκος της ευρωζώνης. Να μπορέσει να αναπτυχθεί με ταχείς ρυθμούς, στηριζόμενη αυτή τη φορά σε υγιείς σε σταθερές βάσεις.

Το κρίσιμο στοίχημα για τη χώρα είναι η αύξηση του εθνικού πλούτου, με κινητήριο δύναμη τον ιδιωτικό τομέα. Με την προσέλκυση επενδύσεων, που δημιουργούν βιώσιμες και υψηλής αξίας θέσεις εργασίας.

Ζωτικής σημασίας είναι η αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων τα επόμενα χρόνια. Το πακέτο των 35 δισ. ευρώ αποτελεί εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο για τη στήριξη της ανάπτυξης και την αύξηση της απασχόλησης. Θα πρέπει οι πόροι αυτοί να αξιοποιηθούν στη βάση ενός εθνικού σχεδιασμού, με στόχο την παραγωγική αναδιάρθρωση και την ενίσχυση της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας.

Τέλος, η κυβέρνηση θα πρέπει να νομοθετήσει και να εφαρμόσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις μέσω των οποίων μπορεί να ενισχυθεί ο υγιής ανταγωνισμός και να δημιουργηθούν νέες επενδυτικές ευκαιρίες.

Ας μην υπάρχει, όμως, καμία παρεξήγηση: με τη συμφωνία και το νέο μνημόνιο, η Ελλάδα δεν σώθηκε. Έκανε ένα βήμα πίσω από το χείλος του γκρεμού, αλλά εξακολουθεί να παραπαίει, με την οικονομία της διαλυμένη και με την αξιοπιστία της ξανά στο ναδίρ. Με την επίτευξη της συμφωνίας με τους εταίρους της, η Ελλάδα κατάφερε να παραμείνει στον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ωστόσο τα μέτρα που συνοδεύουν τη συμφωνία, τουλάχιστον αυτά που αφορούν τα φορολογικά, εξακολουθούν να κινούνται σε μία αντιαναπτυξιακή κατεύθυνση και να θέτουν προσκόμματα στην ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα.

Ο μόνος δρόμος για να επιβιώσει η χώρα είναι να υπάρξουν άμεσα μέτρα και πολιτικές που θα αντισταθμίσουν τα υφεσιακά μέτρα και θα στηρίξουν τις προσπάθειες του ιδιωτικού τομέα.

Η αύξηση της ανεργίας σε ελεύθερους επαγγελματίες και εργαζόμενους μας απασχολεί σοβαρά και έχει άμεσες επιπτώσεις στην οικονομία της χώρας μας.

Είμαστε αντίθετοι στις προβλεπόμενες από την Κυβέρνηση μειώσεις των συντάξεων, οι οποίες αγγίζουν το όριο της φτώχειας του ελληνικού λαού.

Η Δραστηριότητα του Συνδέσμου

Τη χρονιά που μας πέρασε ο Σύνδεσμος προσπάθησε μέσω Δελτίων Τύπου, Ανακοινώσεων και Συνεντεύξεων να προωθήσει προς επίλυση τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Εμπορικοί Αντιπρόσωποι από τη στρεβλή λειτουργία της ελληνικής οικονομίας.

Τον Ιανουάριο του 2015, ο υποφαινόμενος, Πρόεδρός του Συνδέσμου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Μετά τη μη εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών στη χώρα μας, σταμάτησε η παροχή πιστώσεων από τους ξένους προς τις ελληνικές επιχειρήσεις, αφού οι ξένοι έχουν χάσει πλέον την εμπιστοσύνη τους προς τη χώρα μας. Μας ζητάνε να προπληρώνουμε όλα τα εμπορεύματα που μας στέλνουν.

»Αν και μέχρι τώρα δεν παρατηρείται το φαινόμενο του 2012, όταν μεγάλοι ασφαλιστικοί οίκοι (Coface, Euler Hermes, Atradius) είχαν σταματήσει να ασφαλίζουν τις εξαγωγές προς τη χώρα, καθώς οι εγγυητικές επιστολές ελληνικών τραπεζών δεν γίνονταν δεκτές για συναλλαγές στο εξωτερικό, πράγμα που προκαλούσε σημαντικά προβλήματα σε ελληνικές βιομηχανίες και επιχειρήσεις, εντούτοις ο κίνδυνος αυτός μπορεί να επανέλθει.»

Με την ανακοίνωση της λήξης της τραπεζικής αργίας από την Κυβέρνηση, ο Σύνδεσμος επισήμανε ότι:

«Παρά τις ανακοινώσεις των αρμοδίων για λήξη της τραπεζικής αργίας, μετά λύπης διαπιστώνουμε ότι η επιβολή περιορισμών διαχείρισης κεφαλαίων (capital-controls) συνεχίζεται παίρνοντας καταστροφική μορφή, οδηγώντας τους εμπορικούς αντιπροσώπους και τον εμπορικό κόσμο γενικότερα σε διάλυση.

»Οι Εμπορικοί Αντιπρόσωποι αγωνίζονται καθημερινά κάτω από αντίξοες συνθήκες για την επαγγελματική επιβίωση τους. Εδώ και τρεις εβδομάδες όμως που ίσχυε η τραπεζική αργία, αλλά και μετά τη λήξη της, ουσιαστικά έχει μπει λουκέτο στις επιχειρήσεις μας, αφού δεν μπορούμε να κάνουμε καμία εμπορική δραστηριότητα.

»Χιλιάδες containers με πρώτες ύλες και προϊόντα βρίσκονται μπλοκαρισμένα στα τελωνεία, καθώς οι ελληνικές εισαγωγικές επιχειρήσεις αδυνατούν να προβούν σε οποιαδήποτε συναλλαγή μέσω του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

»Τουλάχιστον 5.500 αιτήματα επιχειρήσεων για αποστολή εμβασμάτων στο εξωτερικό που αφορούν εισαγωγές πρώτων υλών και εμπορευμάτων βρίσκονται σε εκκρεμότητα, αφού και στην τελευταία Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου δεν υπάρχει πρόνοια για τα εμβάσματα. Οι επιχειρηματίες στέλνουν καθημερινά και νέα αιτήματα προς την αρμόδια Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών, χωρίς να παίρνουν απάντηση.

»Δεν μπορούμε να εισπράξουμε τις προμήθειες μας, που είναι και ο μοναδικός μας πόρος για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε αλλά και να ανταπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις μας, αφού δεν υπάρχει καμία πρόνοια σχετικά με τη ρευστοποίηση των χιλιάδων επιταγών που κατέχουν οι επιχειρηματίες, ώστε να μπορέσουν να πάρουν στα χέρια τους μετρητά.

»Λόγω αυτής της κατάστασης ελλοχεύει ο κίνδυνος της αθέτησης συμφωνιών με τους πελάτες μας και τους Οίκους που αντιπροσωπεύουμε, που έχει οδηγήσει σε νέα λουκέτα υγιών επιχειρήσεων και νέα έκρηξη της ήδη τεράστιας ανεργίας. Οι ελληνικές επιχειρήσεις, στη μεγάλη πλειοψηφία τους, ήταν πάντα αξιόπιστες, εκπληρώνοντας όλες τις υποχρεώσεις τους προς τους προμηθευτές τους και τους πελάτες τους.

»Ζητάμε

Να μεριμνήσει η Πολιτεία και για τον εμπορικό κόσμο της χώρας, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Την άμεση έκδοση απόφασης που να προβλέπει τη δυνατότητα διατραπεζικών συναλλαγών μεταξύ των επιχειρήσεων και προμηθευτών και πελατών του εξωτερικού, αλλά και την επαναλειτουργία του συνόλου των τραπεζικών συναλλαγών.

Την άμεση αξιολόγηση αιτημάτων εξαιρέσεων, προκειμένου να διευκολυνθεί η λειτουργία της αγοράς.»

Σε συνέντευξη μάλιστα που παραχώρησα εκείνη την περίοδο (25 Ιουλίου) στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», παρουσιάστηκαν οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν όλοι οι Εμπορικοί  Αντιπρόσωποι. Αποσπασματικά να αναφέρω τα εξής:

«Η αβεβαιότητα των τελευταίων έξι μηνών, με αποκορύφωμα το κλείσιμο των τραπεζών και την επιβολή των capital-controls, έχει φέρει τον επιχειρηματικό κόσμο σε αδιέξοδο.

»Έχω καταθέσει έξι αιτήσεις στην Ειδική Επιτροπή εδώ και είκοσι ημέρες, για να μπορέσω τουλάχιστον να κάνω τις προπληρωμές και να έρθουν εμπορεύματα – μηχανήματα και ανταλλακτικά – από το εξωτερικό, αλλά απάντηση ακόμη δεν έχω πάρει.»

Ο Σύνδεσμος μας προσπαθώντας να προωθήσει την επίλυση των προβλημάτων που προέκυψαν από τα capital-controls απέστειλε την ακόλουθη επιστολή προς την Πρόεδρο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών κα Λούκα Κατσέλη

«Κυρία Πρόεδρε,

»Θέλουμε να σας ενημερώσουμε για την κατάσταση που βιώνει ο κλάδος των Εμπορικών Αντιπροσώπων λόγω της επιβολής περιορισμών διαχείρισης κεφαλαίων (capital-controls) που επικρατούν αυτή τη στιγμή στην αγορά.

»Η Εμπορική Αντιπροσωπεία αποτελεί μια μικρομεσαία επιχείρηση, η οποία δεν χρησιμοποιούσε μέχρι σήμερα την ηλεκτρονική τραπεζική για την εξυπηρέτηση των υποχρεώσεών της, με αποτέλεσμα στην παρούσα κατάσταση να αντιμετωπίζει τρομερό πρόβλημα όχι μόνο ρευστότητας αλλά και επιβίωσης, καθώς τα έσοδά της προέρχονται αποκλειστικά από την είσπραξη προμηθειών που προκύπτουν από εισαγωγές (και σπάνια εξαγωγές) προϊόντων που γίνονται στη χώρα, μέσω του τραπεζικού συστήματος κατά αποκλειστικότητα.

»Τα εμβάσματα των προμηθειών προέρχονται από εμβάσματα από βιομηχανικούς οίκους του εξωτερικού τα οποία κατατίθενται σε τραπεζικούς λογαριασμούς των αντιπροσώπων, ή παραμένουν στην τράπεζα από παρακράτηση της προμήθειας αντιπροσώπου στην Ελλάδα από εγκεκριμένα ποσά πληρωμής εισαγωγέων σε προμηθευτές εξωτερικού, που ουδόλως επηρεάζουν τα αποθέματα των τραπεζών.

»Με το ισχύον καθεστώς τα εμβάσματα προμηθειών των Ελλήνων εισαγωγέων προς τους εμπορικούς αντιπροσώπους που κατατίθενται σε άλλη τράπεζα από αυτή που τηρούν λογαριασμό πολλές φορές δεν μπορούν να εισπραχθούν, διότι:

Α) Δεν αναφέρεται το ΙΒΑΝ του λογαριασμού του Εμπορικού Αντιπροσώπου ώστε να μεταφερθεί το ποσό της προμήθειας σε άλλη Τράπεζα και

Β) Δεν επιτρέπεται το «άνοιγμα» νέου λογαριασμού στην τράπεζα που έχει αποσταλεί το έμβασμα της προμήθειας.

»Συνεπώς θα πρέπει οι τράπεζες να δέχονται την μεταφορά των προμηθειών σε λογαριασμό του αντιπροσώπου εντός Ελλάδος στο ΙΒΑΝ που θα υποδείξει ο ίδιος.

»Ως αποτέλεσμα, προμήθειες χιλιάδων Ευρώ ανά επιχείρηση Εμπορικής Αντιπροσωπείας μένουν ανείσπρακτα και στερούνται οι επιχειρήσεις την αναγκαία για την οικονομική συγκυρία ρευστότητα.

»Καθώς η Εμπορική Αντιπροσωπεία είναι μια επιχείρηση η οποία συμβάλει πραγματικά στην εισροή κεφαλαίων στη χώρα ζητούμε την επίλυση του προβλήματος των ανείσπρακτων προμηθειών ή την ένταξη του κλάδου των Εμπορικών Αντιπροσώπων στην εξαίρεση της Επιτροπής Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών.

»Σύμφωνα με την Απόφαση του Υπουργού Οικονομικών της 24.7.2015 ‘’Ποσά που πιστώνονται σε τραπεζικό λογαριασμό από το εξωτερικό μπορούν να μεταφερθούν εκ νέου στο εξωτερικό… Η ανάληψη μπορεί να γίνεται εντός του ημερήσιου ή/και του εβδομαδιαίου ορίου, με εξαίρεση τις ναυτιλιακές εταιρείες… οι οποίες μπορούν να πραγματοποιούν και αναλήψεις μετρητών έως του ποσού των πενήντα χιλιάδων (50.000) ευρώ ημερησίως… Με απόφαση της Επιτροπής Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών δύναται να επιτρέπεται η ανάληψη και να ορίζεται όριο ποσού ανάληψης μετρητών ανά ημέρα – μεγαλύτερο του γενικά ισχύοντος – και για άλλους κλάδους επιχειρήσεων, που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της εν λόγω ρύθμισης.’’ …

»Παρακαλούμε για τις ενέργειές σας ώστε να επιλυθεί το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε.»

 Πέραν όμως από τις οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις, έχουμε να αντιμετωπίσουμε και το θέμα της τρομοκρατίας και των τυφλών τρομοκρατικών χτυπημάτων στην καρδιά της Ευρώπης που θύματα τους είναι αθώοι και ανυποψίαστοι πολίτες.

Με αφορμή το τρομοκρατικό χτύπημα στην καρδιά του Παρισιού, ο Σύνδεσμος μας σε συνεργασία με την Ομοσπονδία έστειλε μήνυμα συμπαράστασης τόσο στον Γάλλο Πρόεδρο της IUCAB όσο και στον Γάλλο Πρέσβη στην Αθήνα.

«Εκ μέρους

Της Ελληνικής Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ανεξάρτητων Εμπορικών Αντιπροσώπων Εισαγωγής-Εξαγωγής & Διανομέων,

Του Συνδέσμου Εμπορικών Αντιπροσώπων & Διανομέων Αθηνών και

Της Ελληνικής ανθρώπινης κοινωνίας,

»Θα θέλαμε να εκφράσουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια και τη συμπάθειά μας προς τα θύματα, και τις οικογένειές τους, για το έγκλημα που διαπράχθηκε εναντίον του γαλλικού έθνους – της ανθρώπινης κοινωνίας και του πνεύματος, και εναντίον όλου του κόσμου και της ανθρωπότητας.

»Η ελληνική κοινότητα οδηγούμενη από το αθάνατο πνεύμα της Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας – Δημοκρατίας και Ελεύθερου Πνεύματος, στέκεται στο πλευρό των Γάλλων ενθαρρύνοντάς τους να είναι ισχυροί και να αγωνιστούν με όλα τα πολιτισμένα μέσα εναντίον κάθε είδους απάνθρωπης βαρβαρότητας.

»Σας διαβεβαιώνω ότι εδώ στην Ελλάδα, μοιραζόμαστε πλήρως μαζί σας αυτή την αγωνία καθημερινά, έχουμε και εμείς υποστεί ένα αφόρητο παρόμοιο δράμα στην προσπάθεια να σώσουμε πραγματικούς πρόσφυγες που πνίγονται κατά χιλιάδες στο Αιγαίο τους τελευταίους 5 μήνες.

»Υπάρχει μόνο μια ευχή: να σταματήσουμε το αίτιο που προκάλεσε αυτή την αδικία με τη χρήση της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Δύναμης μας και να πολεμήσουν τον φανατισμό με ειρηνικά μέσα. Σε κάθε περίπτωση είμαστε όλοι έτοιμοι να αντιδράσουμε και να προστατεύσουμε τη δημοκρατία και την ελευθερία μας ενάντια στην τυφλή τρομοκρατία.

»Θυμηθείτε αγαπητοί Γάλλοι: Δεν είστε μόνοι, είμαστε όλοι μαζί σε μια ψυχή, ένα πνεύμα και μια γροθιά, αν αυτό είναι χρειασθεί».

Φορολογικά

Οι φορολογικοί νόμοι στη χώρα μας ανέκαθεν  λειτουργούσαν και δυστυχώς συνεχίζουν να λειτουργούν ως εμπόδιο στην επιχειρηματικότητα με την επιβολή υψηλής φορολογίας και ως τιμωρός στον επιχειρηματία με την επιβολή υψηλών προστίμων.

Η  Κυβέρνηση μας είχε υποσχεθεί πολλά περί αυτού για θέσπιση νέου φορολογικού νόμου πιο δίκαιου και πιο αποδοτικού. Δυστυχώς όμως και αυτή ακολουθεί τη συνταγή της υπερφορολόγησης η οποία είναι βέβαιο ότι και αυτή τη φορά θα έχει αρνητικά αποτελέσματα και θα προκαλέσει σοβαρές απώλειες στην οικονομία και στην απασχόληση.

Η λαίλαπα των φόρων και των άλλων αντιαναπτυξιακών μέτρων που περιγράφονται στον προϋπολογισμό και φτάνουν τα 4,35 δισ. ευρώ, είναι βέβαιο ότι θα δώσει τη χαριστική βολή στην αγορά και στην οικονομία.

Είναι αδιανόητο να αυξάνεται η προκαταβολή φόρου για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και την ίδια ώρα να δημιουργούνται νέοι κρατικοί φορείς και να γίνονται προσλήψεις στο δημόσιο.

Ο επιχειρηματικός κόσμος αδυνατεί να σηκώσει άλλα βάρη.

Η Ελλάδα σήμερα είναι από τις χώρες της Ευρώπης με το πιο εχθρικό φορολογικό περιβάλλον για τις επιχειρήσεις. Η συνολική επιβάρυνση φθάνει σχεδόν το 52% των εσόδων τους, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό σε γειτονικές ανταγωνίστριες χώρες της ΕΕ, όπως η Βουλγαρία και η Κύπρος, δεν ξεπερνά το 27%, ενώ ο ΦΠΑ είναι 3% υψηλότερος από τον μέσο όρο των βαλκανικών και γειτονικών χωρών.

Η υψηλή φορολογία σε συνδυασμό με την ύφεση, την έλλειψη ρευστότητας και τα εμπόδια που δημιουργούν οι κεφαλαιακοί έλεγχοι, δημιουργεί περιβάλλον ασφυξίας για τις ελληνικές επιχειρήσεις. Εκατοντάδες κάθε μήνα βάζουν λουκέτο και άλλες αναγκάζονται να μεταφέρουν την έδρα ή τις δραστηριότητές  τους στο εξωτερικό, προκειμένου να επιβιώσουν.

Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα το ΕΒΕΑ, προέβη σε μια νέα πρωτοβουλία για την ευαισθητοποίηση όλων όσων με τις αποφάσεις και τις πολιτικές τους θέτουν εμπόδια στην ελληνική επιχειρηματικότητα.

Η πρωτοβουλία του ΕΒΕΑ αφορά στην έκδοση φυλλαδίου με τίτλο «ΠΟΙΟΣ ΔΙΩΧΝΕΙ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ;», στο οποίο περιγράφεται με τον πλέον σαφή τρόπο το εχθρικό περιβάλλον μέσα στο οποίο δραστηριοποιούνται οι επιχειρήσεις στη χώρα μας και θα διανεμηθεί στα μέλη – επιχειρήσεις του ΕΒΕΑ προς ενημέρωσή τους.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος:

«Είναι γνωστό ότι η Ελλάδα συνορεύει – και ανταγωνίζεται – με χώρες με πολύ χαμηλότερους συντελεστές. Σε γειτονικές χώρες – μέλη της Ε.Ε. όπως είναι η Βουλγαρία και η Κύπρος, ισχύουν συντελεστές της τάξης του 10% και 12,5% αντίστοιχα. Στην Ελλάδα ο φορολογικός συντελεστής φθάνει από φέτος το 29%  και είναι ο υψηλότερος μεταξύ των χωρών της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων, συμπεριλαμβανομένων της Τουρκίας και της Ιταλίας. Οι εργοδοτικές εισφορές κοινωνικής ασφάλισης (24,6%) είναι 10% μεγαλύτερες από τον μέσο όρο των γειτονικών χωρών (15,2%) και οι δεύτερες υψηλότερες μετά την Ιταλία. Ο Φ.Π.Α. (23%) είναι ο τρίτος υψηλότερος, ενώ η συνολική φορολογική επιβάρυνση για τις ελληνικές επιχειρήσεις, ανέρχεται στο 51,9% των εσόδων τους, ποσοστό μεγαλύτερο κατά 18% από τον μέσο όρο των γειτονικών χωρών».

Ως Πρόεδρός του Συνδέσμου και μέλος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, συμμετείχα στις συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης, και υποστήριξα την επαναφορά της πρότασης για ουσιαστική μείωση των φορολογικών συντελεστών.

Κύρια σημεία της πρότασης, που προωθεί η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος, είναι η μείωση του βασικού εταιρικού φόρου στο 15%, ο περιορισμός του συντελεστή της φορολογίας των επιχειρήσεων ως προς τον τζίρο τους, σε επίπεδο που να μην υπερβαίνει το 35%, καθώς και η μείωση κατά 50% των υφιστάμενων ποσοστών προκαταβολής φόρου.

Παράλληλα, προτείνονται μια σειρά από διοικητικά μέτρα με σκοπό την άρση των εμποδίων για το επιχειρείν, όπως το μέτρο της αυτο-πληροφόρησης του Δημοσίου.

Οι φορολογικές, αυτές, διευκολύνσεις προς τις επιχειρήσεις σαφώς δεν προτείνονται για να μειωθεί η συνεισφορά του επιχειρηματικού κόσμου. Αντίθετα, στόχος είναι να λειτουργήσουν ως κίνητρο για την αύξηση των επενδύσεων, για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής και την αύξηση των φορολογικών εσόδων από την άνοδο της οικονομικής δραστηριότητας και την αποκατάσταση της κερδοφορίας. Επειδή δυνατές επιχειρήσεις σημαίνει ισχυρή οικονομία και περισσότερες θέσεις εργασίας.

Ασφαλιστικό

Η κοινωνική ασφάλιση είναι ένας τομέας με κρίσιμες οικονομικές, δημοσιονομικές και σίγουρα κοινωνικές προεκτάσεις. Ένας τομέας που, δυστυχώς, στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε διαρκή κρίση και έχει μετατραπεί σε αγκάθι για το σύνολο σχεδόν του Ελληνικού πληθυσμού είτε αφορά συνταξιοδοτικά θέματα είτε αφορά θέματα υγείας και περιθάλψεως.

Οι πληγές του ασφαλιστικού είναι γνωστές εδώ και δεκαετίες και καμία κυβέρνηση δεν τόλμησε να τις θεραπεύσει. Ακόμα και τώρα που η κατάσταση έχει περιέλθει σε αδιέξοδο καθώς τα οικονομικά όλων των ταμείων είναι ελλειμματικά και παρουσιάζονται μεγάλα προβλήματα ρευστότητας η Κυβέρνηση φαίνεται να αρνείται να δώσει την αρμόζουσα προσοχή στην ενδυνάμωση τους ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες τους για να εκπληρώσουν τον λόγο υπάρξεώς τους.

Όλους εμάς του Εμπορικούς Αντιπροσώπους και γενικότερα τους Ελεύθερους Επαγγελματίες – Εμπόρους που υπαγόμαστε στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών μας διακατέχει ανασφάλεια για το μέλλον του Ασφαλιστικού  μας φορέα και τις παρεχόμενες υπηρεσίες του.

Η πραγματική εικόνα του ΟΑΕΕ είναι τραγική διότι αφ’ ενός οι ασφαλισμένοι αδυνατούν να καταβάλουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές και αφ’ ετέρου ο ΟΑΕΕ δεν διαθέτει  την απαιτούμενη ρευστότητα για την κάλυψη των υποχρεώσεών του, καθώς τα συσσωρευμένα χρέη του ξεπερνούν τα 7 δισ. ευρώ. Οι Μικρομεσαίοι έμποροι-επιχειρηματίες που αδυνατούν να πληρώσουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές είναι τουλάχιστον ένα εκατομμύριο.

Οι αποφάσεις για ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών κάθε άλλο παρά ως ευνοϊκές μπορούν να χαρακτηρισθούν καθώς ζητείται, από όσους μπουν σε ρύθμιση, να πληρώνουν τις δόσεις των παλαιών οφειλών και συγχρόνως τις τρέχουσες. Γεγονός αντικειμενικά αδύνατον για το σύνολο σχεδόν των ασφαλισμένων με παλαιά χρέη που παλεύουν να επιβιώσουν στην σημερινή οικονομική συγκυρία.

Στο σημείο αυτό να τονίσω ότι ο Σύνδεσμος με απόφαση του Διοικητικού του Συμβουλίου, αποφάσισε ομόφωνα τη συμμετοχή του, για πρώτη φορά, σε απεργιακές κινητοποιήσεις.

Συγκεκριμένα συμμετείχε στις κινητοποιήσεις της 4ης Φεβρουαρίου 2016 ενάντια στην εφαρμογή του προτεινομένου σχεδίου της Κυβέρνησης για αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, με το κλείσιμο των Γραφείων του, συμμετοχή μελών του Διοικητικού Συμβουλίου στη συγκέντρωση της ΕΣΕΕ και καλώντας τα μέλη του να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις με κλείσιμο των επιχειρήσεων τους.

Τα σχέδια της κυβέρνησης για αύξηση των εργοδοτικών εισφορών προκειμένου να δοθεί λύση στο ασφαλιστικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα στην κυριολεξία στερούνται κάθε λογικής. Σε μια εποχή που η ανεργία έχει εκτοξευθεί στο 26% και η μια επιχείρηση μετά την άλλη βάζουν λουκέτο, κάθε αύξηση του μισθολογικού κόστους αποτελεί βόμβα στην εύρυθμη λειτουργία της επιχειρηματικής αγοράς αλλά και της αγοράς εργασίας.

Τουλάχιστον, επιτέλους καταργούνται οι ποινικές διώξεις που προβλέπονταν για τους οφειλέτες ατομικών εισφορών στον ΟΑΕΕ. Συγκεκριμένα, υποθέσεις για τις οποίες έχει ασκηθεί ποινική δίωξη τίθενται στο αρχείο. Εκκρεμή ένδικα μέσα δεν εισάγονται για συζήτηση, αποφάσεις ποινικών δικαστηρίων που δεν έχουν εκτελεστεί, δεν εκτελούνται και αν άρχισε η εκτέλεση τους, διακόπτεται.

Επίσης δόθηκε παράταση της ασφαλιστικής κάλυψης των ανέργων οφειλετών του ΟΑΕΕ μέχρι τέλους Φεβρουαρίου 2017 και δεν χάνεται η ρύθμιση των 100 δόσεων για ληξιπρόθεσμές οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία σε περίπτωση μη καταβολής προστίμου.

Ηλεκτρονική Ενημέρωση – Ιστοσελίδα

Τα θέματα που συνδέονται με την εν γένει δραστηριότητα του Συνδέσμου μας και αφορούν τον Κλάδο μας όπως φορολογικά, ασφαλιστικά, νομικά, θέματα προμηθειών καθώς και εκείνα που συνδέονται με τις διεθνείς εξελίξεις και αφορούν την επαγγελματική μας δραστηριότητα προβάλλονται όσο καλύτερα μπορούμε με το  “Ηλεκτρονικό Δελτίο του Συνδέσμου μας”, η αποστολή του οποίου συνεχίστηκε και το προηγούμενο έτος σε όλα τα μέλη που διαθέτουν ηλεκτρονική διεύθυνση.

Το “Ηλεκτρονικό Δελτίο” αποτελεί σύγχρονο μέσο επαφής του Συνδέσμου μας με τα μέλη του. Επιθυμία όμως της Διοικήσεως είναι η σχέση αυτή να είναι αμφίδρομη. Θέλουμε τα μέλη  να έχουν πιο ενεργή παρουσία στα τεκταινόμενα του Συνδέσμου μας και να μας εκφράζουν με αποστολή ηλεκτρονικών, και όχι μόνο, μηνυμάτων, τους προβληματισμούς τους για τα επαγγελματικά μας θέματα και ακόμα περισσότερο να προτείνουν τις ενδεδειγμένες κατά τη γνώμη τους λύσεις.

Η Ιστοσελίδα μας είναι σύγχρονη, εμπεριστατωμένη και κατατοπιστική σε όσους την επισκέπτονται προκειμένου να ενημερωθούν για τις υπηρεσίες του Συνδέσμου μας, τις ανακοινώσεις και δράσεις του που αφορούν το επάγγελμά μας. Ανελλιπώς δε εμπλουτίζεται με όλα τα νέα δεδομένα.

Εκπαιδευτικά προγράμματα

Συνεχίστηκαν και κατά το προηγούμενο έτος τα εκπαιδευτικά προγράμματα που διοργανώνει ο Σύνδεσμός μας για την κατάρτιση του  προσωπικού των επιχειρήσεων που απασχολούν από 1-25 άτομα.

Η συμμετοχή δυστυχώς δεν ήταν η αναμενόμενη και τούτο διότι οι επιχειρήσεις έχουν μειώσει κατά πολύ το προσωπικό τους λόγω των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.

Σημασία έχει ότι η προσπάθειά μας και προς αυτή την κατεύθυνση συνεχίζεται και ελπίζουμε να ανατραπεί η σημερινή κατάσταση που επικρατεί στην αγορά, να μειωθεί η ανεργία ώστε περισσότεροι νέοι να απασχοληθούν στις επιχειρήσεις μας και να τους δοθεί η δυνατότητα να εκπαιδευτούν σε νέους τομείς δραστηριότητας.

Συνεργασία του Συνδέσμου μας με ΕΒΕΑ – ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ και λοιπές Οργανώσεις

Συνεχίστηκε και κατά το προηγούμενο έτος η συνεργασία μας τόσο με τις λοιπές Οργανώσεις του Κλάδου μας όσο και με τις άλλες εμπορικές Οργανώσεις πάνω σε θέματα που απασχολούν γενικά τον εμπορικό κόσμο.

Άριστη και αποδοτική πάνω σε αμιγώς επαγγελματικά θέματα ήταν η συνεργασία μας με την Ομοσπονδία Συνδέσμων Ανεξαρτήτων Εμπορικών Αντιπροσώπων και Διανομέων.

Σας υπενθυμίζουμε ότι η Ομοσπονδία μας είναι και μέλος της Διεθνούς Οργανώσεως Εμπορικών Αντιπροσώπων (IUCAB) και κατ’ αυτό τον τρόπο παρακολουθεί και συμμετέχει ενεργά στα προβλήματα που απασχολούν τον κλάδο μας σε Διεθνές επίπεδο.

Ο Σύνδεσμος μας σε συνεργασία με την Ομοσπονδία και τους άλλους Συνδέσμους μέλη της απέστειλε την ακόλουθη επιστολή στον Πρόεδρο της ΕΣΕΕ κ. Βασίλη Κορκίδη.

«Κύριε Πρόεδρε,

»Η Ομοσπονδία Συνδέσμων Ανεξαρτήτων Εμπορικών Αντιπροσώπων & Διανομέων εδώ και 25 χρόνια από την ίδρυση της προωθεί και προστατεύει τα συμφέροντα του κλάδου των Εμπορικών Αντιπροσώπων στηριζόμενη στην Οδηγία 86/653/EEC περί Εμπορικών Αντιπροσώπων.

»Ενόψει της Γενικής Συνέλευσης της Eurocommerce στις 22 Απριλίου, όπου αναμένεται να αναλάβετε ως εκπρόσωπος της ΕΣΕΕ θέση στο προεδρείο, θέλουμε να σας επισημάνουμε τα ακόλουθα:

»Το τελευταίο διάστημα μέλη της Eurocommerce επιχειρούν να καταργήσουν, μέσω διαλόγου που γίνεται στα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Οδηγία 86/653/EEC περί Εμπορικών Αντιπροσώπων. Η προσπάθεια που έγινε το προηγούμενο έτος (2014) σταμάτησε λόγω της συντονισμένης αντίδρασης που οργάνωσε η IUCAB (Διεθνής Οργάνωση των Εμπορικών Αντιπροσώπων) και οι κατά χώρα Ομοσπονδίες και Σύνδεσμοι Εμπορικών Αντιπροσώπων.

»Θεωρούμε όμως ότι η συζήτηση για την κατάργηση της Οδηγίας θα συνεχιστεί και γι αυτό επιθυμούμε να επιλέξετε ένα μέλος της Ομοσπονδίας μας από τα πρωτοβάθμια όργανά της (Σύνδεσμοι Αθηνών, Πειραιώς και Δυτικής Ελλάδος) ως εκπρόσωπο της ΕΣΕΕ στο αρμόδιο όργανο ή επιτροπή της Eurocommerce. Η εμπειρία στο συγκεκριμένο ζήτημα που έχουμε αποκτήσει όλα αυτά τα χρόνια θα είναι πολύτιμος αρωγός στην προσπάθεια διατήρησης της Οδηγίας για την προστασία και διατήρηση του επαγγέλματος του Εμπορικού Αντιπροσώπου».

»Πάνω από όλα όμως επιθυμώ να επισημάνω την άριστη συνεργασία μας με το ΕΒΕΑ, το οποίο συμπαρίσταται σε κάθε προσπάθεια του Συνδέσμου μας για την προώθηση των επαγγελματικών μας θεμάτων. Επίσης θέλω να τονίσω την πρόθυμη οικονομική του ενίσχυση, χωρίς την οποία ο Σύνδεσμός μας δεν θα μπορούσε να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του λόγω της οικονομικής δυσπραγίας που αντιμετωπίζουν τα μέλη μας και αδυνατούν να καταβάλλουν ακόμα και την ετησία συνδρομή τους

»Η Διοίκηση του Επιμελητηρίου μας και ειδικά ο Πρόεδρος του ΕΒΕΑ και της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος κ. Κων/νος Μίχαλος δίνουν καθημερινά αγώνα για την ανάπτυξη και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, προάγουν την επιχειρηματικότητα και προασπίζουν τα συμφέροντα του κλάδου μας.»

Από το βήμα αυτό εκφράζω  προς τη Διοίκηση του επιμελητηρίου μας και ειδικά στον Πρόεδρο κ. Κωνσταντίνο Μίχαλο τις θερμές ευχαριστίες μας για την εν γένει συμπαράσταση και τη βοήθεια που μας παρέχει. Καθώς και για την φιλοξενία του στις αίθουσες  συνεδριάσεων του ΕΒΕΑ όπου πραγματοποιείται η Γενική μας Συνέλευση και οι λοιπές εκδηλώσεις μας.

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Μη θέλοντας να σας κουράσω περισσότερο περιέγραψα εν συντομία μέρος των δραστηριοτήτων του Διοικητικού μας Συμβουλίου κατά το περασμένο έτος. Θέλω όμως να σας διαβεβαιώσω για άλλη μια φορά ότι ο Σύνδεσμός μας καταβάλλει το ανθρωπίνως δυνατόν προς κάθε κατεύθυνση για την προβολή των θεμάτων που μας απασχολούν και τη διεκδίκηση της επίλυσής τους μολονότι αυτή την εποχή οι συνθήκες είναι πολύ δύσκολες.

Ως Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου μας θέλω να  σας ευχαριστήσω όλους για την παρουσία σας σήμερα στη Γενική μας Συνέλευση.

Επίσης θέλω να ευχαριστήσω θερμά τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου μας, τακτικά και αναπληρωματικά, και την Ελεγκτική Επιτροπή, για την αμέριστη συμπαράστασή τους στην όλη προσπάθεια του Συνδέσμου μας, επίσης  τον υπάλληλο των Γραφείων μας κ. Δημήτριο Παναγιωτόπουλο, ο οποίος φροντίζει μόνος του για την καλή λειτουργία του Συνδέσμου με σκοπό την καλύτερη εξυπηρέτηση των μελών μας.

Τέλος ευχαριστούμε το Γραφείο τύπου του Επιμελητηρίου, που φροντίζει να προωθούνται οι θέσεις του κλάδου μας σε όλο τον εμπορικό κόσμο μέσω του καθημερινού ηλεκτρονικού του Δελτίου, τον ηλεκτρονικό τύπο.

Σας ευχαριστώ

Ιωάννης Παπαγεωργάκης