Λογοδοσία Πεπραγμένων ΔΣ κατά το 2013

Λογοδοσία Πεπραγμένων του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Εμπορικών Αντιπροσώπων & Διανομέων Αθηνών κατά το έτος 2013

Αναγνωσθείσα από τον Πρόεδρο του Συνδέσμου, κ. Ιωάννη Παπαγεωργάκη, στη Γενική Συνέλευση της 2ας Απριλίου 2014

 

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Το γεγονός το οποίο  εδέσποσε  κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους ήταν η συνέχιση της Ευρωπαϊκής κρίσης και της ύφεσης της αδύναμης ελληνικής οικονομίας, καθώς συνεχίστηκε η μείωση της κατανάλωσης και των επενδύσεων.

Η Ελληνική οικονομία το 2013 συμπλήρωσε έξι έτη ύφεσης  αρχής γενομένης το 2008. Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής το 2011 καταγράφηκε η μεγαλύτερη ύφεση αφού έφθασε το -7,2%. Oι τριγμοί της οικονομίας της χώρας μας, είναι δυνατοί και ανησυχητικοί. Οι διαβεβαιώσεις όμως των αρμοδίων Κυβερνητικών παραγόντων και των αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Ενώσεως για έξοδο από την κρίση εντός του 2014, καθόσον η οικονομία μας έχει κάνει σημαντικά και μεγάλα βήματα προς τη σταθεροποίηση, μας κάνει να ελπίζουμε ότι θα σταματήσει πλέον το τσουνάμι που κυριολεκτικά ισοπέδωσε την κοινωνία μας και ότι θα έλθουν καλύτερες μέρες. Οι εξελίξεις και ο χρόνος ελπίζουμε να επιβεβαιώσουν αυτές μας τις προσδοκίες.

Πράγματι το βάθος της ύφεσης ήταν μεγαλύτερο από αυτό που αρχικά είχε προβλεφθεί και οι καταστροφικές συνέπειες ακόμη μεγαλύτερες.

Η διαιώνιση και διόγκωση του χρέους καταστρέφει την παραγωγική δομή της οικονομίας μας και είναι η κύρια αιτία της υποβάθμισης της Ελληνικής κοινωνίας.

Σήμερα που η επιχειρηματικότητα δεν τολμά, καθώς χιλιάδες επιχειρήσεις και βιοτεχνικές και βιομηχανικές μονάδες έχουν βάλει λουκέτο, δημιουργούνται ερωτηματικά για το αύριο των επιχειρήσεων και μονάδων εκείνων που σε αντίσταση των καιρών προσπαθούν να κρατηθούν και να παραμείνουν βιώσιμες με κάθε κόστος. Το κέρδος του επιχειρηματία είναι λέξη μακρινή και μόνο για ολίγους πλέον, καθώς η μόνη σκέψη των περισσοτέρων μικρομεσαίων είναι η επιβίωση των επιχειρήσεών τους.

Η έλλειψη ρευστότητας, η περικοπή των κεφαλαίων κίνησης, η κατάρρευση των δημοσίων δαπανών,  η υπέρμετρη αύξηση της φορολογίας δημιούργησαν συνθήκες που οδήγησαν ένα βήμα πριν από το οικονομικό ολοκαύτωμα.

Η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους για να επιτευχθεί γρήγορα πρέπει να γίνει  με ένα νέο “κούρεμα”, κάτι, που οι κυβερνώντες στην Ευρώπη αποφεύγουν τουλάχιστον μέχρι της Ευρωεκλογές. Μάλιστα ο Πρόεδρος του Eurogroup κ. Νταϊσελμπλουμ προβλέπει ότι η συζήτηση για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους θα γίνει μετά το καλοκαίρι ή στο τέλος του έτους. Επίσης ο κ. Νταϊσελμπλουμ θεωρεί ότι η ελληνική οικονομία έχει ακόμη μακρύ δρόμο, ωστόσο όμως πιστεύει ότι τα επιτεύγματα που έχει καταφέρει η χώρα μας είναι πολύ σημαντικά, όπως, το πρωτογενές πλεόνασμα και η εξάλειψη του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών.

Όντως οι  μεγάλες θυσίες του ελληνικού λαού και η προσπάθεια εκ μέρους της Κυβέρνησης ώστε να πραγματοποιήσει πολλές  μεταρρυθμίσεις και να καταφέρει,  σε ένα μεγάλο βαθμό, να διορθώσει σφάλματα και αντιλήψεις πολλών παρελθόντων ετών είχαν ως αποτέλεσμα να εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα για το 2013.

Ευελπιστούμε σε μεγαλύτερα πρωτογενή πλεονάσματα φέτος και στο μέλλον. Η προοπτική αυτή θα επιτρέψει, έστω και με αργούς ρυθμούς, να τεθεί η αναλογία του χρέους σε καθοδική τροχιά και να δώσει την δυνατότητα στην Κυβέρνηση να ζητήσει από τους Ευρωπαίους εταίρους της να ληφθούν μέτρα για μεγαλύτερη ελάφρυνση του χρέους ώστε να διατηρηθεί ζωντανή η προοπτική της επιστροφής στη φερεγγυότητα και να επιτευχθεί ο στόχος για επενδύσεις και έξοδο της χώρας μας στις αγορές.

Αναγκαιότητα για την επίτευξη του στόχου αυτού είναι η πολιτική σταθερότητα και η αποκατάσταση του κλίματος εμπιστοσύνης πολιτικής, φορολογικής και δημοσιονομικής διότι επενδύσεις και ανάπτυξη θα έρθουν μόνο όταν η κοινωνία και οι επενδυτές  πιστέψουν ότι οι μεταρρυθμίσεις που έπρεπε να γίνουν έγιναν και ότι υπάρχει μια σταθερή Κυβερνητική πολιτική που μπορεί και να τις εφαρμόσει συγχρόνως.

Βασικές προϋποθέσεις για την προσέλκυση επενδύσεων και ξένων κεφαλαίων σύμφωνα με μελέτη που παρουσίασε το ΚΕΠΕ είναι:

α) η αντιμετώπιση της διαφθοράς που τα τελευταία χρόνια είχε πάρει ανεξέλεγκτα μεγάλες διαστάσεις.

β) η αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας, που παρά τα βήματα που έχουν γίνει προς την κατεύθυνση αυτή, συνεχίζει να αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα.

γ) η αποκατάσταση της ρευστότητας στην αγορά, η οποία αυτή τη στιγμή είναι υποτονική έως ανύπαρκτη.

δ) η απλοποίηση και συγχρόνως η σταθερότητα του φορολογικού μας συστήματος είναι σημαντικός παράγων στην υλοποίηση επενδύσεων και στην ανάπτυξη εν γένει της αγοράς. Διότι ο επενδυτής και ο επιχειρηματίας πρέπει να γνωρίζουν εκ των προτέρων τις υποχρεώσεις που έχουν προς το κράτος και σύμφωνα με αυτές να κινηθούν χωρίς στο μέσον της διαδρομής τους να έρχεται το κράτος και να τους ζητάει άλλα και με  διαφορετικούς τρόπους.

Επίσης ο πληθωρισμός παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της οικονομίας. Στη χώρα μας σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε η Eurostat η Ελλάδα το 2013 εμφάνισε αρνητικό πληθωρισμό και μαζί με την Κύπρο καταγράφονται ως οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με αρνητικό πληθωρισμό  το προηγούμενο έτος.

Όμως και οι λοιπές χώρες, ιδίως του Ευρωπαϊκού νότου, έχουν εμφανίσει πολύ χαμηλό πληθωρισμό. Για το λόγο αυτό η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να αντιμετωπίσει το θέμα σύντομα και να  προχωρήσει στη λήψη περισσότερο αποτελεσματικών μέτρων διαφορετικά τίθεται σε κίνδυνο η ευάλωτη και αναμενόμενη ανάκαμψη στην Ευρωζώνη και στις αδύναμες οικονομίες των χωρών που βιώνουν αντίστοιχα με τη χώρα μας προβλήματα. Το Δ.Ν.Τ. μάλιστα επειδή προβλέπει τον κίνδυνο μιας παρατεταμένης περιόδου χαμηλού πληθωρισμού στις χώρες της Ευρωζώνης κάλεσε τους κεντρικούς τραπεζίτες να προβούν σε νέες υποστηρικτικές πολιτικές και να λάβουν στοχευμένα μέτρα, προκειμένου ο χαμηλός πληθωρισμός να αντιμετωπισθεί καλύτερα ώστε να δημιουργηθούν συνθήκες για σταθερή ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας.

Ένα μεγάλο αγκάθι που πληγώνει και δημιουργεί φτώχεια στην Κοινωνία μας και που κρέμεται  σαν Δαμόκλειος σπάθη πάνω από κάθε ελληνική οικογένεια είναι η ανεργία, η οποία μαστίζει περισσότερο τους νέους της χώρας μας. Πάνω από 1.500.000 άνεργοι αντιμετωπίζουν όχι μόνο οικονομικό πρόβλημα αλλά και κοινωνικό.

Η νέα γενιά τα έχει χαμένα με την επικρατούσα κατάσταση  και παρά το υψηλό επίπεδο γνώσεων και τα προσόντα που διαθέτει στην πλειοψηφίας της μένει εκτός στίβου αναζητώντας λύσεις όπως: φυγή από την χώρα ή αναζήτηση μιας οποιασδήποτε   εργασίας εντελώς ξένης από το αντικείμενο γνώσεων και προσόντων που απλά  θα βοηθήσει μόνο  στην επιβίωση.

Είναι άμεση ανάγκη να ληφθούν μέτρα αλλαγής του κλίματος με προκλήσεις για επιχειρηματικότητα και ενεργοποίηση δράσεων για νέες ιδέες και τεχνολογίες, για άμεση εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών και πόρων της χώρας μας ώστε να αξιοποιηθεί το ανθρώπινο δυναμικό που αυτή τη στιγμή μένει ανεκμετάλλευτο και περιθωριοποιημένο.

Θέλουμε να ενστερνιστούμε και να πιστέψουμε την άποψη που εξέφρασε πρόσφατα  ο Διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος                    κ. Προβόπουλος ότι το 2013 ίσως να ήταν ο τελευταίος χρόνος της ύφεσης μπορούμε δε να το χαρακτηρίσουμε ως έτος διόρθωσης πολλών χρόνιων ανισορροπιών.

Ελπίζουμε το 2014 να είναι η χρονιά εξόδου από την κρίση καθώς η ελληνική οικονομία δείχνει ότι μπορεί να ανακάμψει αρκεί να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα και να δημιουργηθούν συνθήκες  για την αναδιάρθρωση του επιχειρηματικού τομέα. Πρέπει  να βοηθηθεί άμεσα η Μικρομεσαία επιχείρηση, που επλήγη περισσότερο, χωρίς καμία διστακτικότητα και καθυστέρηση.

Ζητούμε να δημιουργηθεί ένα νέο επιχειρηματικό περιβάλλον με χαμηλό γραφειοκρατικό κόστος για τις επιχειρήσεις, πιο αποτελεσματικό δημόσιο τομέα καθώς και σταθερό και δίκαιο φορολογικό πλαίσιο με λιγότερη φορολογική επιβάρυνση των Μικρομεσαίων επιχειρήσεων, μείωση των φόρων για περισσότερες και ελκυστικότερες επενδύσεις.

Κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι,

Ευελπιστούμε ότι η διαφαινόμενη ανάκαμψη θα έλθει επιτέλους και το 2014 θα αποτελέσει την αφετηρία οικονομικής και κοινωνικής ανόδου. Δεν αντέχουμε πλέον άλλο.

Η  Κοινωνίας μας έχει προ πολλού ξεπεράσει τα όριά της.

Ας είμαστε αισιόδοξοι και προς το σκοπό αυτό θα δουλέψουμε όλοι μας.

 

Φορολογικά

            Οι φορολογικοί νόμοι στη χώρα μας ανέκαθεν λειτουργούσαν και δυστυχώς συνεχίζουν να λειτουργούν ως εμπόδιο στην επιχειρηματικότητα με την επιβολή υψηλής φορολογίας και ως τιμωρός στον επιχειρηματία με την επιβολή υψηλών προστίμων.

Ο τελευταίος  φορολογικός νόμος έχει επιφέρει αναταραχή και αναστάτωση στην αγορά  και αποτελεί πλήγμα για τους επιχειρηματίες.  Αυτό τονίσαμε με την κατωτέρω ανακοίνωση – διαμαρτυρία μας στον τύπο:

“Το φορολογικό μας σύστημα παραμένει εξαιρετικά πολύπλοκο και αναποτελεσματικό επιτείνοντας τις κοινωνικές αδικίες, εμποδίζει την επιχειρηματικότητα και επιβαρύνει τη λειτουργία των υγιών επιχειρήσεων.

Η απλοποίηση της εφαρμογής των φορολογικών νόμων πρέπει να είναι ξεκάθαρη και να μην συγκρούονται μεταξύ τους οι εκατοντάδες νόμοι και τα Προεδρικά Διατάγματα.

Είμαστε απόλυτα σύμφωνοι με την πρόταση του Προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και του Ε.Β.Ε.Α. κ. Κων/νου Μίχαλου για συγκρότηση μιας Εθνικής Επιτροπής ειδικών και τεχνοκρατών για τη σύνταξη ενός νέου Φορολογικού Συστήματος από Έλληνες για Έλληνες.

Διαμαρτυρώμεθα εντόνως για τις πολλές επιβαρύνσεις των εισοδημάτων του 2013 από την εφαρμογή του νέου Φορολογικού Συστήματος.

Πολλές από τις διατάξεις των Νόμων 2238/1994, 2523/1997,4172/2013 και 4174/2013 βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση, έχουν εκδοθεί πέραν των εβδομήντα αποφάσεων. Συνεπώς είναι απολύτως αναγκαίο και άμεσης προτεραιότητας το ξεκαθάρισμα των διατάξεων αυτών.

Η εφαρμογή των νόμων για πρόστιμα και κατασχέσεις είναι εξωπραγματική και δεν μπορεί να  υλοποιηθεί, δίνει  την εντύπωση πως σκοπός  είναι η τιμωρία των επιχειρηματιών και βέβαια είναι καθαρά φοροεισπρακτική.

Φρονούμε ότι οι επιβαρύνσεις του νέου φορολογικού Κώδικα Εισοδήματος θα πλήξουν εκ νέου τους επιχειρηματίες και θα τους οδηγήσουν σε περαιτέρω συρρίκνωση και τελικά σε εξαφάνισή τους.

Ζητάμε την καθιέρωση ενός απλού, δίκαιου και αποτελεσματικού Φορολογικού συστήματος καθώς και την άμεση παρέμβαση του Υπουργού Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα στα εξαιρετικά σοβαρά θέματα της φορολογίας πριν να είναι αργά για τον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας”.

Για εμάς τους Εμπορικούς Αντιπροσώπους, οι νέες διατάξεις που ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου 2014 προβλέπουν ότι ο συντελεστής παρακράτησης φόρου επί των προμηθειών – αμοιβών που εισπράττουμε από τις τράπεζες αυξήθηκε από 15% σε 20%.

Συγκεκριμένα, η τράπεζα υποχρεούται να παρακρατεί φόρο με συντελεστή 20%, κατά την εξόφληση εμβάσματος ή επιταγής που πραγματοποιείται από            1-1-2014, για προμήθεια από αλλοδαπούς οίκους, εφόσον ο Εμπορικός Αντιπρόσωπος είναι Φυσικό πρόσωπο. Ενώ απαλλάσσεται από την υποχρέωση να παρακρατά φόρο όταν ο Εμπορικός Αντιπρόσωπος είναι Νομικό Πρόσωπο.

Στο σημείο αυτό θέλω να αναφέρω ότι τίθεται σε επανεξέταση η γενικευμένη αυτή διάταξη του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (στην οποία υπάγονται και οι Εμπορικοί Αντιπρόσωποι) που προβλέπει παρακράτηση φόρου 20% “από όλες τις αμοιβές για τεχνικές υπηρεσίες, τις αμοιβές διοίκησης, τις αμοιβές για συμβουλευτικές υπηρεσίες και άλλες αμοιβές για παρόμοιες υπηρεσίες, ανεξαρτήτως αν έχουν παρασχεθεί στην Ελλάδα όταν ο λήπτης είναι φυσικό πρόσωπο”. Η επανεξέταση γίνεται διότι η συγκεκριμένη διάταξη είναι ασαφής και η αύξηση της παρακράτησης φόρου από 15% σε 20% θεωρείται υπερβολική.

Επί πλέον για τα εισοδήματα του 2013, που θα δηλώσουμε με τις φορολογικές μας δηλώσεις μεταξύ άλλων προβλέπονται και τα εξής:

α) Καταργείται το αφορολόγητο όριο για τους Ελεύθερους Επαγγελματίες. Θεσπίζεται φορολογικός συντελεστής 26% από το πρώτο ευρώ για εισόδημα έως 50.000 ευρώ και 33% για εισόδημα άνω των 50.000 ευρώ. Η διάταξη αυτή ισχύει για τις προσωπικές επιχειρήσεις (ομόρρυθμες – ετερόρρυθμες) που τηρούν απλογραφικά βιβλία, εκπίπτουν δε το σύνολο των επαγγελματικώς τους δαπανών και ασφαλιστικών εισφορών.

β) Αυξάνεται ο φορολογικός συντελεστής των καθαρών κερδών των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ομορρύθμων, ετερορρύθμων, ανωνύμων και Εταιρειών Περιορισμένης Ευθύνης – τήρηση διπλογραφικών βιβλίων- από 20% σε 26%.

γ) Μειώνεται ο συντελεστής φορολόγησης των μερισμάτων από 25% σε 10%.

δ) Επιβάλλεται φόρος υπεραξίας των μετοχών, ο οποίος θα υπολογίζεται με συντελεστή 15% στη διαφορά μεταξύ της τιμής κτήσης και της τιμής πώλησης των μετοχών. Ο φόρος υπεραξίας θα εφαρμοστεί σε κάθε είδους επενδυτική αξία.

στ) Επανέρχεται το “πόθεν έσχες” στην αγορά ακινήτων, τη σύσταση εταιρειών και την απόκτηση εταιρικών μερίδων και χρεογράφων.

ε) Όλες οι τραπεζικές καταθέσεις και οι συναλλαγές με μετρητά, οι δαπάνες και τα έσοδα από κινητή και ακίνητη περιουσία θα  παρακολουθούνται από την Εφορία για τον προσδιορισμό του εισοδήματος των φορολογουμένων.

ζ) Για ληξιπρόθεσμα χρέη στο Δημόσιο επιβάλλεται επιτόκιο 8,76% ενώ το επιτόκιο για οφειλές του Δημοσίου είναι 6% μετά από καθυστέρηση 3 μηνών.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο νόμος 4174/2013 προβλέπει πρόστιμα για παραβάσεις και καθυστερήσεις πληρωμών όχι απλώς υψηλά αλλά θα μπορούσαμε να τα χαρακτηρίσουμε ως εξωπραγματικά.

Η θέσπιση αυτών των προστίμων έχει προκαλέσει  τόσες πολλές αντιδράσεις που το Υπουργείο Οικονομικών με πολυνομοσχέδιο που κατέθεσε πρόσφατα προσπαθεί να αμβλύνει τις φορολογικές εκείνες διατάξεις που προκαλούν την Κοινωνία και δημιουργούν αντιπαραθέσεις της Κυβέρνησης με χιλιάδες φορολογουμένους και να μειώσει τα επιβαλλόμενα πρόστιμα από τα αρχικά προβλεφθέντα.

Με την κατωτέρω ανακοίνωση και σε συνεργασία με την Ομοσπονδία  μας  διαμαρτυρηθήκαμε έντονα για την  υπερφορολόγηση και την κρατική κωλυσιεργία.

“Αγανακτισμένοι οι Εμπορικοί Αντιπρόσωποι των Οίκων Εξωτερικού και οι υπόλοιποι επαγγελματίες διαμαρτύρονται για την απαράδεκτη κρατική κωλυσιεργία που παρατηρείται στην επιστροφή των παρακρατηθέντων φόρων και του Φ.Π.Α.

Παρά τις διατάξεις του Ν.2238/1994 (Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος) οι προκαταβληθέντες φόροι του έτους 2012 παρακρατούνται από το κράτος άτοκα και δεν έχουν επιστραφεί μέχρι σήμερα, με αποτέλεσμα να μην επιτρέπουν την αποπληρωμή των υπολοίπων φορολογικών υποχρεώσεων των επιχειρηματιών, στις οποίες πάντοτε επιβάλλεται επιτόκιο από τον πρώτο μήνα καθυστέρησης της πληρωμής.

Είναι προφανές πλέον ότι μεγάλο μέρος του περίφημου πλεονάσματος που καταγράφεται στα έσοδα του προϋπολογισμού προέρχεται από οφειλόμενες και μη επιστρεφόμενες παρακρατήσεις φόρων και Φ.Π.Α.

Η υπερφορολόγηση  που καταδικάζει σε άμεσο θάνατο τόσο τις επιχειρήσεις όσο και τα νοικοκυριά διασώζει τύποις τα λογιστικά της κυβέρνησης, αυτή είναι η αλήθεια”.

Τέλος θέλω να επισημάνω ότι η δημιουργία ενός δίκαιου, απλούστερου και πιο αποτελεσματικού συστήματος,  που κατά καιρούς ακούμε,  πρέπει επιτέλους να γίνει πράξη εάν θέλουμε η χώρα μας να μπει σε αναπτυξιακή τροχιά.

 

    Ασφαλιστικό 

Η κοινωνική ασφάλιση είναι ένας τομέας με κρίσιμες οικονομικές, δημοσιονομικές και σίγουρα κοινωνικές προεκτάσεις. Ένας τομέας που, δυστυχώς, στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε διαρκή κρίση και έχει μετατραπεί σε αγκάθι για το σύνολο σχεδόν του Ελληνικού πληθυσμού είτε αφορά συνταξιοδοτικά θέματα είτε αφορά θέματα υγείας και περιθάλψεως.

Οι πληγές του ασφαλιστικού είναι γνωστές εδώ και δεκαετίες και καμία κυβέρνηση δεν τόλμησε να τις αντιμετωπίσει και να τις θεραπεύσει ριζικά. Τώρα όμως που η κατάσταση έχει περιέλθει σε αδιέξοδο καθώς τα οικονομικά όλων των ταμείων είναι ελλειμματικά και παρουσιάζονται μεγάλα προβλήματα ρευστότητας θα πρέπει η Κυβέρνηση να λάβει αποτελεσματικά μέτρα και να δώσει την αρμόζουσα προσοχή και έμφαση με σκοπό την βελτίωση και την ενδυνάμωση των ταμείων ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες τους για να εκπληρώνουν τον λόγο υπάρξεώς τους.

Όλους εμάς του Εμπορικούς Αντιπροσώπους και γενικά του Ελεύθερους Επαγγελματίες- Εμπόρους που υπαγόμεθα στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών και στον οποίο τα τελευταία χρόνια παρατηρούνται μεγάλα προβλήματα ρευστότητας μας διακατέχει ανασφάλεια για το μέλλον του Ασφαλιστικού  μας φορέα και τις παρεχόμενες υπηρεσίες του.

Η πραγματική εικόνα του Ο.Α.Ε.Ε. είναι τραγική διότι αφ’ ενός οι ασφαλισμένοι αδυνατούν να καταβάλουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές αφ’ ετέρου ο Ο.Α.Ε.Ε. δεν διαθέτει  την απαιτούμενη ρευστότητα για την κάλυψη των υποχρεώσεών του, καθώς τα συσσωρευμένα χρέη του Οργανισμού ξεπερνούν τα 7 δισ. ευρώ.

Οι Μικρομεσαίοι, έμποροι, επιχειρηματίες βιώνουν μια δυσάρεστη και τραγική συγχρόνως κατάσταση αφού αδυνατούν να πληρώσουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές με αποτέλεσμα τουλάχιστον ένα εκατομμύριο ασφαλισμένοι να μην έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Οι αποφάσεις για ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών κάθε άλλο παρά ως ευνοϊκές μπορούν να χαρακτηρισθούν καθώς ζητείται, από όσους μπουν σε ρύθμιση, να πληρώνουν τις δόσεις των παλαιών οφειλών και συγχρόνως τις τρέχουσες πράγμα που είναι αδύνατον για το σύνολο σχεδόν των ασφαλισμένων με παλαιά χρέη.

Με έντονη διαμαρτυρία μας ζητήσαμε να βρεθεί άμεσα τρόπος επίλυσης της ρύθμισης των εισφορών τονίζοντας ότι: Την ώρα που ο εμπορικός κόσμος της χώρας έχει γονατίσει από την κρίση και την πρωτόγνωρη κατάσταση την οποία βιώνει, με την έλλειψη ρευστότητας να χτυπάει κόκκινο και την υπερφορολόγηση  να απειλεί άμεσα τη βιωσιμότητά του, ο ΟΑΕΕ με την αποστολή εκβιαστικών επιστολών στους ασφαλισμένους του, απειλεί με  ‘’αναγκαστικά μέτρα’’, δίνοντας τη χαριστική βολή στους εξαντλημένους οικονομικά μικρομεσαίους.

Διαμαρτυρώμεθα εντόνως για την απαράδεκτη αυτή ενέργεια του ΟΑΕΕ να αποστέλλει επιστολή γνωρίζοντας την αδυναμία που έχουν οι ασφαλισμένοι να πληρώνουν ακόμα και τις τρέχουσες ασφαλιστικές τους εισφορές προς το Ταμείο.

Προκαλεί επίσης πολλά ερωτηματικά η στάση της Διοίκησης του ΟΑΕΕ που ενώ είναι γνωστό σε όλους ότι οι μέχρι σήμερα ρυθμίσεις πληρωμών δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα, συνεχίζει την ίδια σκληρή στάση αρνούμενη ν’ αποφασίσει μια πιο ρεαλιστική και ελαστικότερη λύση τόσο για το ίδιο το Ταμείο όσο και για τους ασφαλισμένους.

Προτείνουμε μια ρύθμιση με βάση τις πραγματικές δυνατότητες του εμπορικού κόσμου και των ασφαλισμένων να αποπληρώσουν τις εισφορές τους με πλαφόν τα 100 έως 200 ευρώ μηνιαίως έτσι ώστε αφενός το Ταμείο να μην χρεοκοπήσει και αφετέρου να μην κρατάει «δέσμιους» τους ασφαλισμένους στερώντας από αυτούς και τις οικογένειές τους ιατροφαρμακευτική κάλυψη και έκδοση ασφαλιστικής ενημερότητας.

Καλούμε τη Διοίκηση του ΟΑΕΕ ν’ ανακαλέσει αμέσως και να δείξει κατανόηση προς τους ασφαλισμένους,  προχωρώντας σε ευνοϊκότερες και ουσιαστικότερες ρυθμίσεις πληρωμών.

Κατόπιν των ανωτέρω και καθώς δεν εδόθη καμία λύση εκ μέρους του Υπουργείου και του ΟΑΕΕ επανήλθαμε  πάλι και μετά από ευρεία σύσκεψη που είχαμε στα γραφεία μας ζητήσαμε με των κατωτέρω επιστολή μας προς όλα τα μέλη του Συνδέσμου μας και με το σύνθημα “ Συμμετέχω κι εγώ – Η ισχύς εν τη Ενώσει” να πλαισιώσουν περισσότερο τον Σύνδεσμο και να μας ενημερώσουν για τα επί μέρους προβλήματα που αντιμετωπίζουν ώστε να επανέλθουμε πιο δυναμικά:

“Μπροστά στην αδιέξοδη κατάσταση που μας έχει οδηγήσει ο Ασφαλιστικός μας Φορέας, σας καλούμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για μια διαμαρτυρία με σκοπό να σταματήσει η απειλή κατασχέσεων και άλλων δυσβάσταχτων μέτρων εις βάρος μας.

Οι τριακόσιες πενήντα χιλιάδες (350.000) ασφαλισμένοι που αδυνατούν να καταβάλουν τις εισφορές τους βρίσκονται σε πραγματικά δύσκολη οικονομική κατάσταση, στερούμενοι της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης αφού ο ΟΑΕΕ τους χρεώνει γι’ αυτήν (ενώ αρνείται να την προσφέρει λόγω οφειλών).

Οι όροι της ρύθμισης “ΝΕΑ ΑΡΧΗ” για τις οφειλόμενες εισφορές στον ΟΑΕΕ είναι εκτός πραγματικότητας, με αποτέλεσμα όλο και λιγότεροι να μπορούν να μπουν στη ρύθμιση αυτή.

Ως εκ τούτου πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας.

Στείλτε ένα e-mail στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Συνδέσμου μας, με τη σημείωση: Συμμετέχω κι εγώ – Η ισχύς εν τη ενώσει.

Το όνομα σας και τα στοιχεία δεν είναι υποχρεωτικά, θα είναι όμως χρήσιμα και απαραίτητα στις επόμενες επαφές μας  με τους αρμόδιους του Ασφαλιστικού μας Φορέα  και του Υπουργού Εργασίας.”

Κατόπιν τούτου ζητήσαμε από τον Υπουργό Εργασίας                      κ. Ι. Βρούτση να δώσει την αρμόζουσα προσοχή και έμφαση και να αναζητηθεί επειγόντως λύση ώστε να αντιμετωπισθεί η κατάσταση. Συγκεκριμένα αναφέραμε:

“ Μετά την ενημέρωσή σας για τις ασφαλιστικές εισφορές στον Ο.Α.Ε.Ε. και επειδή δεν λάβαμε ουδεμία απάντηση ούτε από το Υπουργείο Εργασίας ούτε και από τον ασφαλιστικό μας φορέα επανερχόμεθα διαμαρτυρόμενοι  ζητώντας επειγόντως την παρέμβασή σας στα εξής θέματα:

Κατάργηση του νόμου που επιβάλει προσωποκράτηση για τα χρέη των περίπου 350.000 ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ, λόγω της επικρατούσας κατάστασης στην αγορά που έχει σαν αποτέλεσμα την αδυναμία των ασφαλισμένων ν’ ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Επαναφορά της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε όλους τους ασφαλισμένους και πάγωμα των οφειλών μέχρι το 2016 ανάλογα με τις οικονομικές εξελίξεις.

Θεωρούμε άκρως επείγον το θέμα και σας παρακαλούμε καθώς και την Διοίκηση του ΟΑΕΕ ν’ ανακαλέσετε αμέσως, προσωποκράτηση και κατασχέσεις, και σας ζητούμε να δείξετε κατανόηση, προχωρώντας σε ευνοϊκότερες και ουσιαστικότερες ρυθμίσεις πληρωμών προς τους ασφαλισμένους.

Ζητάμε επειγόντως συνάντηση για τα ανωτέρω σοβαρά θέματα

Επί πλέον σε συνεργασία με την Ομοσπονδία προτείναμε:

  • Κεφαλαιοποίηση των παλαιών οφειλών με έναρξη αποπληρωμής μετά το πρώτο έτος που το ΑΕΠ της χώρας θα κινηθεί ανοδικά.
  • Μείωση των τακτικών εισφορών κατά 35% για το ίδιο χρονικό διάστημα (όση δηλαδή είναι σήμερα η απώλεια του εισοδήματος των εργαζομένων).
  • Μείωση κατά 50% του ποσού της αποπληρωμής των οφειλομένων εισφορών με διπλασιασμό της περιόδου εξόφλησης.
  • Θεώρηση άνευ όρων των βιβλιαρίων υγείας όλων των ασφαλισμένων μέχρι τέλους του 2014.

 

Κύριοι Συνάδελφοι,

Επισημαίνουμε ότι αν η ρύθμιση του Ο.Α.Ε.Ε. της “ΝΕΑΣ ΑΡΧΗΣ” δεν προσαρμοστεί στις σημερινές συνθήκες και ανάγκες που επικρατούν στην αγορά οι επιπτώσεις για τις επιχειρήσεις και το Ταμείο μας θα είναι μη αναστρέψιμες. Η συνέχιση της αποστολής ειδοποιητηρίων εκ μέρους του ΟΑΕΕ στους επιχειρηματίες που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις για αναγκαστική είσπραξη των οφειλομένων και εκφοβισμό με την απειλή για επιβολή κυρώσεων όπως ποινικών διώξεων και κατασχέσεων περιουσιακών στοιχείων δεν    λύνει το πρόβλημα, απεναντίας οδηγεί τις εναπομείναντες μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε οριστικό κλείσιμο.

Πάντως το θέμα θα συνεχίσουμε να το παρακολουθούμε και θα εργαστούμε ώστε να βρεθεί μια δίκαιη και αποδεκτή λύση.

 

Εμπορικές μισθώσεις

            Σχετικά με το νέο καθεστώς για τις επαγγελματικές μισθώσεις που ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Κωστής Χατζηδάκης, με προτροπή της Τρόϊκας, προώθησε και τελικά ψηφίστηκε και σήμερα ισχύει, μας βρήκε εντελώς αντίθετους και με διαμαρτυρία  μας ζητήσαμε την άμεση αναθεώρηση των χρονικών ορίων σε επίπεδο εξαετίας, διότι δεν μπορούν να καλυφθούν τα έξοδα επισκευών της επένδυσης πριν από τα έξι χρόνια λειτουργίας της επιχείρησης.

Είμαστε πολύ θετικοί και σύμφωνοι με την πρωτοβουλία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου για ένα φιλικό διακανονισμό χρησιμοποιώντας το θεσμό της Διαμεσολάβησης, μέσω της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου, και προτείναμε τη συμμετοχή μας στην ενίσχυση των επιτροπών προς επίλυση των προβλημάτων που θα προκύψουν από τις αλλαγές των εμπορικών μισθώσεων.

Επ’ αυτού θα ήθελα να σας πληροφορήσω ότι ο νέος                      Ν. 4242/2014 προβλέπει ότι:

Για τις παλαιές μισθώσεις παραμένει σε ισχύ η διάρκεια της μίσθωσης για δώδεκα έτη. Μετά τη λήξη τους όμως μπορούν ελεύθερα να καταγγελθούν.

Για τις νέες μισθώσεις η διάρκεια καθορίζεται ελεύθερα, ως ελάχιστος δε χρόνος της μίσθωσης είναι η τριετία. Οι νέες μισθώσεις διέπονται από τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα και ισχύουν οι όροι που θα συμφωνηθούν με το μισθωτήριο (όπως και οι μισθώσεις κατοικιών ). Προτείνουμε η σύνταξη του μισθωτηρίου να μελετηθεί από τους προτιθέμενους ενοικιαστές – επαγγελματίες πριν την υπογραφή του.

 

Ηλεκτρονική Ενημέρωση

Για θέματα που συνδέονται με την εν γένει δραστηριότητα του Συνδέσμου μας και αφορούν τον Κλάδο μας όπως φορολογικά, ασφαλιστικά , νομικά, θέματα προμηθειών καθώς και εκείνα που συνδέονται με τις διεθνείς εξελίξεις και αφορούν την επαγγελματική μας δραστηριότητα προβάλλονται όσο καλύτερα μπορούμε με το  “ Ηλεκτρονικό Δελτίο του Συνδέσμου μας”   η αποστολή του οποίου συνεχίστηκε και το προηγούμενο έτος σε όλα τα μέλη που διαθέτουν ηλεκτρονική διεύθυνση

Το “ Ηλεκτρονικό Δελτίο” αποτελεί σύγχρονο μέσο επαφής του Συνδέσμου μας με τα μέλη του. Επιθυμία όμως της Διοικήσεως είναι η σχέση αυτή να είναι αμφίδρομη. Θέλουμε τα μέλη  να έχουν πιο ενεργή παρουσία στα τεκταινόμενα του Συνδέσμου μας και να μας εκφράζουν με αποστολή ηλεκτρονικών και όχι μόνο μηνυμάτων, τους προβληματισμούς τους για τα επαγγελματικά μας θέματα και ακόμα περισσότερο να προτείνουν τις ενδεδειγμένες κατά τη γνώμη τους λύσεις.

Ιστοσελίδα

            Στα πλαίσια του εκσυγχρονισμού των υπηρεσιών του Συνδέσμου μας τόσο προς τα μέλη του, όσο και προς το εξωτερικό και συμβαδίζοντας με τις νέες δυνατότητες της τεχνολογίας ανακατασκευάσαμε την Ιστοσελίδα μας, στα πρότυπα του ΕΒΕΑ,  ώστε να είναι πιο σύγχρονη, εμπεριστατωμένη και κατατοπιστική σε όσους την επισκέπτονται προκειμένου να ενημερωθούν για τις υπηρεσίες του Συνδέσμου μας, τις ανακοινώσεις και δράσεις του που αφορούν το επάγγελμά μας.

Ένα ακόμα βασικό στοιχείο της νέας μας ιστοσελίδας είναι ότι θα υπάρχουν οι προδιαγραφές ώστε να υπάρχει βάση δεδομένων των μελών μας, με την οποία θα μπορεί κάποιος ενδιαφερόμενος να τους αναζητήσει, θα υπάρχει link που θα παραπέμπει στην προσωπική Ιστοσελίδα του κάθε μέλους. Τα μέλη θα μπορούν να επεμβαίνουν για να ενημερώνουν τα προσωπικά τους στοιχεία όπως μεταβολή επωνυμίας, διεύθυνσης, τηλεφωνικών αριθμών κλπ.

Για το λόγο αυτό καλώ όλα τα μέλη να στείλουν στη Γραμματεία του Συνδέσμου τις διευθύνσεις των ιστοσελίδων τους για να καταχωρηθούν στην Ιστοσελίδας μας.

Το σημαντικό είναι ότι και μετά την ανάρτησή της θα συνεχίζεται ανελλιπώς ο εμπλουτισμός της και θα ενημερώνεται με όλα τα νέα δεδομένα.

 

Εκπαιδευτικά προγράμματα

Συνεχίστηκαν και κατά το προηγούμενο έτος τα εκπαιδευτικά προγράμματα που διοργανώνει ο Σύνδεσμός μας για την κατάρτιση του  προσωπικού των επιχειρήσεων που απασχολούν από 1-25 άτομα.

Η συμμετοχή δυστυχώς δεν ήταν η αναμενόμενη και τούτο διότι οι επιχειρήσεις έχουν μειώσει κατά πολύ το προσωπικό τους λόγω των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.

Σημασία έχει ότι η προσπάθειά μας και προς αυτή την κατεύθυνση συνεχίζεται και ελπίζουμε να ανατραπεί η σημερινή κατάσταση που επικρατεί στην αγορά, να μειωθεί η ανεργία ώστε περισσότεροι νέοι να απασχοληθούν στις επιχειρήσεις μας και να τους δοθεί η δυνατότητα να εκπαιδευτούν σε νέους τομείς δραστηριότητας.

 

 

Συνεργασία του Συνδέσμου μας με ΕΒΕΑ – ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ και λοιπές Οργανώσεις

 

Συνεχίστηκε και κατά το προηγούμενο έτος η συνεργασία μας τόσο με τις λοιπές Οργανώσεις του Κλάδου μας όσο και με τις άλλες εμπορικές Οργανώσεις πάνω σε  θέματα που απασχολούν γενικά τον εμπορικό κόσμο.

Άριστη και αποδοτική πάνω σε αμιγώς επαγγελματικά θέματα ήταν η συνεργασία μας με την Ομοσπονδία Συνδέσμων Ανεξαρτήτων Εμπορικών Αντιπροσώπων και Διανομέων.

Σας υπενθυμίζουμε ότι η Ομοσπονδία μας είναι και μέλος της Διεθνούς Οργανώσεως Εμπορικών Αντιπροσώπων και κατ’ αυτό τον τρόπο παρακολουθεί και συμμετέχει ενεργά στα προβλήματα που απασχολούν τον κλάδο μας σε Διεθνές επίπεδο.

Πάνω από όλα όμως επιθυμώ να επισημάνω την άριστη συνεργασία μας με το Ε.Β.Ε.Α., το οποίο συμπαρίσταται σε κάθε προσπάθεια του Συνδέσμου μας για την προώθηση των επαγγελματικών μας θεμάτων. Επίσης θέλω να τονίσω την πρόθυμη οικονομική του ενίσχυση, χωρίς την οποία ο Σύνδεσμός μας δεν θα μπορούσε να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του λόγω της οικονομικής δυσπραγίας που αντιμετωπίζουν τα μέλη μας και αδυνατούν να καταβάλλουν ακόμα και την ετησία συνδρομή τους

Από το βήμα αυτό εκφράζω  προς τη Διοίκηση του επιμελητηρίου μας και ειδικά στον Πρόεδρο κ. Κων/νο  Μίχαλο τις θερμές ευχαριστίες μας για την εν γένει συμπαράσταση και τη βοήθεια που μας παρέχει καθώς και την φιλοξενία του  στις αίθουσες  συνεδριάσεων του ΕΒΕΑ  για την πραγματοποίηση της Γενικής μας Συνελεύσεως και λοιπών εκδηλώσεών μας.

 

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

 

Ως Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου μας θέλω να  σας ευχαριστήσω όλους για την παρουσία σας σήμερα στη Γενική μας Συνέλευση.

Ιδιαιτέρως επιθυμώ να ευχαριστήσω όλα τα μέλη του απερχόμενου Διοικητικού Συμβουλίου για την συμπαράσταση και βοήθεια που παρείχαν καθ όλη τη διάρκεια της θητείας τους, για την καλή  και εποικοδομητική προσπάθεια  προς το συμφέρον του Κλάδου και του Συνδέσμου μας.

Επίσης ευχαριστούμε το Γραφείο τύπου του Επιμελητηρίου, τον ηλεκτρονικό τύπο καθώς και τις εφημερίδες ‘’ ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ” και ‘’ΚΕΡΔΟΣ’’ για την προβολή των θεμάτων μας . Τον υπάλληλο του Συνδέσμου μας κ. Δημήτριο Παναγιωτόπουλο για την προσπάθεια που καταβάλλει με σκοπό την εξυπηρέτηση των μελών μας.

 

Σας ευχαριστώ

Ιωάννης Παπαγεωργάκης

Leave a Reply