Γενική Συνέλευση 2011

Λογοδοσία Πεπραγμένων του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Εμπορικών Αντιπροσώπων & Διανομέων Αθηνών κατά το έτος 2010 αναγνωσθείσα από τον Πρόεδρο του Συνδέσμου κ. Ιωάννη Παπαγεωργάκη στη Γενική Συνέλευση της 13ης Απριλίου 2011
Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Η οικονομία της χώρας μας είναι, όπως όλοι, γνωρίζουμε εγκλωβισμένη σε υψηλό κόστος χρήματος και κινείται διαρκώς σε ένα τεντωμένο σχοινί που παρά τα δυσβάστακτα για όλη την ελληνική κοινωνία μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση της χώρας μας δεν αναμένουμε να έχει στο προσεχές μέλλον θετικά αποτελέσματα.

Η χρονιά που έφυγε αφήνει πληγές όχι μόνο στο εμπόριο και την επιχειρηματική δραστηριότητα αλλά και σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία που δύσκολα θα επουλωθούν. Η έλλειψη ρευστότητας που είχε ως αποτέλεσμα τη δραστική μείωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών και η αλματώδης αύξηση της ανεργίας είχαν δραματικά αρνητικά αποτελέσματα στις εμπορικές επιχειρήσεις και αυτό φαίνεται από το μεγάλο αριθμό λουκέτων των επιχειρήσεων.

Το εμπόριο, που είναι ο μεγαλύτερος αιμοδότης της ελληνικής οικονομίας, δέχεται μεγάλες πιέσεις ισχυρότερες εκείνων που δέχονται οι υπόλοιποι τομείς της οικονομίας. Εξετάζοντας τα στοιχεία και τους δείκτες της πορείας της αγοράς διαπιστώνουμε ότι η κατάσταση συνεχώς βαίνει αρνητική και οι προβλέψεις για το 2011 είναι ότι θα είναι ακόμη μια χρονιά δοκιμασίας και πίεσης. Πολύ φοβάμαι ότι για πολλά χρόνια ακόμη το ελληνικό εμπόριο θα διακατέχεται από ανασφάλεια και φόβο για το αύριο.

Η μικρομεσαία επιχείρηση επλήγη δυσβάστακτα σε όλες τις παραμέτρους της επαγγελματικής της δραστηριότητας, όπως κύκλος εργασιών, ασφαλιστικό, φορολογικά κλπ.

Η παγκοσμιοποίηση στον τομέα του Εμπορίου εκτός από τα κέρδη που προσέφερε σε όσους εκμεταλλεύτηκαν με κάθε τρόπο τα θετικά της σημεία επέβαλε σκληρούς όρους ανταγωνισμού, οι οποίοι ανέδειξαν τις ισχυρές και συγχρόνως τις αδύναμες οικονομίες στον τομέα της ανάπτυξης.

Οι αγορές ταράχτηκαν από τα προβλήματα που εμφανίστηκαν στις αδύναμες οικονομίες της Ευρωζώνης και μόνο οι διαβεβαιώσεις των ηγετών των ισχυρών χωρών της Ε.Ε. ότι θα υπερασπιστούν την ύπαρξη του Ευρώ, καθώς και τη μακροβιότητά του, συντελούν στο να κατανοηθεί ότι ο αντίκτυπος της μεγάλης αυτής παγκόσμιας κρίσης δεν μπορεί να επιφέρει την κατάρρευση ενός ισχυρού νομίσματος.

Αναγκαστικά το βάρος της προσοχής μας στρέφεται στην παγκόσμια οικονομία γενικότερα και ειδικότερα στην οικονομική κατάσταση που αντιμετωπίζει η χώρα μας. Ο λόγος είναι προφανής και τούτο γιατί το επάγγελμά μας εντάσσεται στους παράγοντες εκείνους που συνδέονται άμεσα με την οικονομία της χώρας μας σε συνδυασμό με τις οικονομίες των χωρών στις οποίες εδρεύουν οι Οίκοι που αντιπροσωπεύουμε. Έτσι, είτε το θέλουμε είτε όχι, εξαρτώμεθα τόσο από το διεθνές οικονομικό κλίμα όσο και από τη δημοσιονομική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας.

Το 2010 η χώρα μας δοκιμάστηκε από τις δυσμενείς επιπτώσεις μιας βαθιάς και μεγάλης οικονομικής ύφεσης. Το 2010 χαρακτηρίζεται ως η χρονιά του Μνημονίου και θα περάσει στην ιστορία ως η χρονιά της επιβολής θυσιών, εκτάκτων εισφορών, ραγδαίας αύξησης των συντελεστών ΦΠΑ, της περικοπής των συντάξεων, της μειωμένης ανταγωνιστικότητας και της αδυναμίας υλοποίησης των τεθέντων στόχων και σκοπών αναδιάρθρωσης της οικονομίας.

Ο Λόγος που η κυβέρνηση της χώρας μας επικαλέστηκε ότι οδηγήθηκε στο Μνημόνιο ήταν η αποφυγή της χρεωκοπίας, όμως παρά τις θυσίες στις οποίες υποβλήθηκε ο Ελληνικός λαός ο κίνδυνος της χρεωκοπίας δεν έχει αποτραπεί ακόμα και αυτό είναι πολύ ανησυχητικό. Η ανάκαμψη της Ελληνικής οικονομίας που περιμένουμε όλοι δεν αναμένεται παρά τη μικρή βελτίωση που παρουσίασε ο δείκτης οικονομικού κλίματος ο οποίος διαμορφώθηκε στις 75,6 μονάδες τον Ιανουάριο έναντι 73,3 τον Δεκέμβριο του 2010 σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας του ΙΟΒΕ.

Η προσπάθεια για τη δημοσιονομική εξυγίανση της χώρας μας, η οποία αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορέσει ξανά το κράτος και οι τράπεζες να απευθυνθούν στις Διεθνείς αγορές για χρηματοδότηση της ανάπτυξης δεν έχει ακόμα επιφέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Στην Σύνοδο των Ηγετών της Ε.Ε. στις 4 του περασμένου Φεβρουαρίου όπου συζητήθηκε το «Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας» των χωρών μελών της Ένωσης, με βάση τις προτάσεις της Καγκελαρίου της Γερμανίας Άγκελας Μέρκελ και του Προέδρου της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, αποφασίστηκε να γίνει προσπάθεια να έρθουν πιο κοντά οι χώρες τις Ευρωζώνης στον τομέα του συντονισμού της οικονομικής πολιτικής ώστε η Ευρώπη να μπορέσει να αποκτήσει πρωτοπορία στην παγκόσμια οικονομία. Τούτο σημαίνει ότι πολλές χώρες, ειδικά της περιφέρειας, μεταξύ των οποίων και η χώρα μας, θα πρέπει να λάβουν σκληρές αποφάσεις προκειμένου να προσαρμοστούν στη νέα ενιαία οικονομική πολιτική. Ουσιαστικά σημαίνει παρέμβαση και πάλι στους μισθούς και τις συντάξεις, την φορολογική πολιτική και την κοινωνική ασφάλιση.

Η εφαρμογή αυστηρής δημοσιονομικής εξυγίανσης αποτελεί προϋπόθεση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία προτείνει αυστηρούς δημοσιονομικούς κανόνες. Ειδικά τα κράτη που παρουσιάζουν υπερβολικά ελλείμματα θα πρέπει να διατηρήσουν την αύξηση των δημοσίων δαπανών κάτω του συντελεστή της μεσοπρόθεσμης τάσης αύξησης του ΑΕΠ και συγχρόνως να δώσουν έμφαση σε αναπτυξιακές δαπάνες όπως είναι η έρευνα και η καινοτομία, η εκπαίδευση και η ενέργεια. Γενικά θα πρέπει να λάβουν μέτρα ώστε να εξαλείψουν τα υπερβολικά τους ελλείμματα.

Επίσης τα κράτη που παρουσιάζουν διαρθρωτικά δημοσιονομικά ελλείμματα, όπως η χώρα μας, και έχουν υψηλό δημόσιο χρέος θα πρέπει να τρέξουν περισσότερο και να καταβάλουν άμεσα επίπονες προσπάθειες με σκοπό τη δημοσιονομική τους εξυγίανση.

Οι ηγέτες της Ευρωζώνης στις 11 Μαρτίου υιοθετώντας το «Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας» το οποίο μετονομάστηκε σε «Σύμφωνο για το Ευρώ» έλαβαν σημαντικές αποφάσεις και άνοιξε ο δρόμος για αλλαγές στο Ταμείο Διάσωσης και την ικανοποίηση σημαντικών αιτημάτων, για το μέλλον των οικονομιών τους, της Ιρλανδίας και της χώρας μας.

Στην εαρινή Σύνοδο Κορυφής των Ηγετών της Ε.Ε. της 25ης Μαρτίου επιβεβαιώθηκε η ικανοποίηση των αιτημάτων της χώρας μας για επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων των 110 δις Ευρώ και τη μείωση του κόστους του δανεισμού από τους εταίρους (ύψους 80 δις Ευρώ) κατά 100 μονάδες βάσης. Στην ουσία, μεταφέρεται η αποπληρωμή περίπου 50 δις Ευρώ στα επόμενα χρόνια γεγονός που ανακουφίζει μεν τις δύσκολες χρονιές που είναι το 2014 και 2015 και δημιουργεί ένα συγκρατημένο κλίμα αισιοδοξίας για το μέλλον της χώρας μας, όμως τα ανταλλάγματα που ζητήθηκαν, όπως ανάληψη δέσμευσης για ιδιωτικοποιήσεις ύψους 50 δις Ευρώ, μεταρρυθμίσεις και εφαρμογή του Μνημονίου χωρίς αποκλίσεις, δημιουργούν ερωτηματικά για το εάν είναι εφικτό να υλοποιηθούν ώστε να πετύχουμε το στόχο που έχει τεθεί.
Κυρίες και Κύριοι,

Το παρήγορο στην επικρατούσα οικονομική κατάσταση είναι ότι η παγκόσμια οικονομία αρχίζει να σταθεροποιείται, για δε τη χώρα μας θέλουμε να πιστεύουμε ότι φαινόμενα ανάκαμψης θα αρχίσουν να διαφαίνονται τα αμέσως προσεχή χρόνια. Παρήγορο σημείο επ΄ αυτού είναι η αύξηση των εξαγωγών μας κατά 25% τον προηγούμενο χρόνο.

Παρόλα αυτά οφείλουμε να ατενίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία και να προσπαθούμε, διότι ακόμα και μεσούσης της κρίσης πάντα υπάρχουν ευκαιρίες αρκεί να είμαστε παρόντες και επί των επάλξεων.
ΟΙ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ
Ο Σύνδεσμος μας παρακολουθώντας τις εξελίξεις αντέδρασε έντονα όταν η κυβέρνηση παρουσίασε το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2011 και τόνισε ότι:

Η ελληνική οικονομία δεν θα αποφύγει το μοιραίο, καθώς είναι αδύνατο, ακόμη και με την εθελοντική εισφορά των μονίμων αιμοδοτών της, επιχειρηματιών και μισθωτών, να ανανήψει.

Οι νέοι φόροι (αύξηση συντελεστών ΦΠΑ, περαίωση, έκτακτη εισφορά, ημι-υπαίθριοι, αύξηση αντικειμενικών αξιών κλπ) και οι περικοπές μισθών μαζί με τις μειώσεις των συντάξεων οδηγούν την Ελληνική οικονομία σε μαρασμό και τους εργαζόμενους στην ανεργία.

Επισημάναμε επίσης ότι η αγορά αδυνατεί να ορθοποδήσει από τα αλλεπάλληλα κτυπήματα που δέχεται (μείωση πωλήσεων, αύξηση λειτουργικών εξόδων, άνοδο πληθωρισμού, απεργίες εργαζομένων και κινητοποιήσεις μεταφορέων) επειδή η Κυβέρνηση αδυνατεί να κατανοήσει ότι χωρίς αναπτυξιακή πρόταση που θα ωθήσει την ιδιωτική πρωτοβουλία δεν υπάρχει έξοδος από την κρίση.

Ο κλάδος των Εμπορικών Αντιπροσώπων, και το εμπόριο γενικότερα, έχουν περιέλθει σε οικονομικό αδιέξοδο από την ύφεση και τα εισπρακτικά μέτρα, με αποτέλεσμα ολοένα και περισσότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις του κλάδου μας να οδηγούνται σε αναστολή της δραστηριότητάς τους.

Ζητήσαμε από την κυβέρνηση αλλαγή πλεύσης και από τις τράπεζες άμεση χρηματοδότηση για την τόνωση και ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, τονίζοντας ότι χωρίς τη συνεισφορά του εμπορίου και των ελευθέρων επαγγελματιών κανένα μέτρο δεν θα αποδώσει και οι θυσίες του ελληνικού λαού θα πάνε χαμένες.

Σήμερα, κάτω από τις δυσμενείς συνθήκες στις οποίες βρίσκεται η οικονομία μας, η ενίσχυση των εξαγωγών αποτελεί ίσως τη μοναδική διέξοδο για τις ελληνικές επιχειρήσεις. Διότι όσο η ζήτηση μειώνεται και η εγχώρια αγορά συρρικνώνεται, τόσο οι ελληνικές επιχειρήσεις υποχρεώνονται να αναζητήσουν νέες αγορές για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους. Τα ελληνικά προϊόντα είναι πράγματι ανταγωνιστικά και μπορούν, αλλά και οφείλουν να διεκδικήσουν μερίδια στις ξένες αγορές.

Οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν αντιληφθεί τις δυνατότητες που ανοίγονται μπροστά τους στις αγορές του εξωτερικού. Τα στοιχεία που έχουμε είναι ελπιδοφόρα. Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, οι συνολικές εξαγωγές της χώρας αυξήθηκαν κατά 10,7% το 2010 σε σχέση με το 2009, φθάνοντας τα 16.248,4 εκατ. ευρώ έναντι 14.675,3 εκατ. ευρώ.

Δυστυχώς όμως τα μέτρα που λαμβάνει η Κυβέρνηση επιβαρύνουν και πλήττουν τις ελληνικές επιχειρήσεις. Οι συνεχόμενες αυξήσεις στο ΦΠΑ, στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ, η επιβολή εκτάκτων εισφορών, η απουσία επενδυτικών κινήτρων και η αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην έγκαιρη αποπληρωμή των οφειλών του Δημοσίου προς τις επιχειρήσεις, μεταφράζονται σε αύξηση του λειτουργικού τους κόστους και σε οικονομική δυσπραγία.

Στη σημερινή γκρίζα πραγματικότητα για την αγορά και τις επιχειρήσεις προστίθεται και η συνεχώς αυξανόμενη παραοικονομία. Το παραεμπόριο, έχει κάνει ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία του, τόσο στη χώρα μας, όσο και στον Ευρωπαϊκό χώρο την τελευταία δεκαετία.

Τα παράνομα προϊόντα που κατασχέθηκαν στην Ελλάδα το 2009 πλησίασαν το 20% του συνόλου των παράνομων προϊόντων της Ε.Ε. και αποτιμούν τον όγκο του παρεμπορίου στα 20-25 δισεκατομμύρια ευρώ. Λαμβάνοντας υπόψη τον όγκο των εισαγωγών του 2009, οι οποίες ανήλθαν στα 70 δισεκατομμύρια ευρώ, διαπιστώνεται ότι το 1/3 των προϊόντων που εισήλθαν στην χώρα ήταν παράνομα.

Το γεγονός αυτό σημαίνει 25 δισεκατομμύρια ευρώ λιγότερη ρευστότητα στην Ελληνική αγορά και 6 δισεκατομμύρια ευρώ απώλειες από ΦΠΑ στα έσοδα του κράτους. Τα χρήματα που δαπανούν οι Έλληνες καταναλωτές για τα παράνομα προϊόντα τροφοδοτούν την παραοικονομία, αποτελούν σημαντικό πλήγμα στο νόμιμο επιχειρείν και συντελούν στην αύξηση της ανεργίας με περαιτέρω απώλειες στις ασφαλιστικές εισφορές και στα Ταμεία.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
Το τραπεζικό μας σύστημα φέρει αυξημένες ευθύνες για τη σημερινή κρίση της οικονομίας μας.

Με την πιστωτική πολιτική που ακολούθησαν οι τράπεζες την εποχή της ταχείας ανάπτυξης, συνέβαλαν ουσιαστικά στη σημερινή υπερχρέωση των νοικοκυριών, καθώς και στη στρεβλή ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας.

Παράλληλα, υποβαθμίζοντας τη σκοπιμότητα της αύξησης των ιδίων κεφαλαίων τους, αλλά και την αναγκαιότητα ενδυνάμωσής τους μέσω συγχωνεύσεων, τα Ελληνικά τραπεζικά ιδρύματα, αυτή τη στιγμή έχουν μεταβληθεί σε αποκλειστικούς φορείς κάλυψης των κρατικών ελλειμμάτων σε βάρος της χρηματοδότησης επενδύσεων και της ανάπτυξης γενικότερα.

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις ήδη βρίσκονται στη μέγγενη εδώ και πολλούς μήνες, με τον τραπεζικό δανεισμό να γίνεται διαρκώς δυσκολότερος και ακριβότερος. Τα προγράμματα που εφαρμόστηκαν μέχρι σήμερα μέσω του ΤΕΜΠΜΕ για τη διευκόλυνση της δανειοδότησης, δεν επέφεραν τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Αυτή τη στιγμή απαιτείται οι εγγυήσεις που λαμβάνουν οι τράπεζες από το κράτος να μετουσιωθούν άμεσα σε χορηγήσεις δανείων προς τις επιχειρήσεις με αποκλειστικό γνώμονα τη ρευστότητα στην αγορά και τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας.

Το κράτος οφείλει να δημιουργήσει όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις ώστε τα δισεκατομμύρια ευρώ του πακέτου ρευστότητας των τραπεζών να ενισχύσουν τη ρευστότητα των επιχειρήσεων. Γιατί αυτό αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την παραμονή στη ζωή χιλιάδων επιχειρήσεων, τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και τη διασφάλιση του εισοδήματος χιλιάδων οικογενειών.

Σε οικονομικό αδιέξοδο και αναστολή της επιχειρηματικής τους δράσης οδηγούνται χιλιάδες μικρομεσαίες εμπορικές εισαγωγικές και εξαγωγικές επιχειρήσεις της χώρας, οι οποίες εκτός από τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, σε όλες της τις εκφάνσεις, συναντούν και την αντίδραση των ελληνικών εμπορικών τραπεζών οι οποίες αφενός αυξάνουν, σταδιακά, τα επιτόκια χορηγήσεων προς τις επιχειρήσεις και αφετέρου περιορίζουν στο ελάχιστο την χρηματοδότηση. Αυτό τονίσαμε με ανακοινώσεις μας στον τύπο και με συνεντεύξεις που δώσαμε για την πολιτική που ακολουθούν οι Τράπεζες.

Η πολιτική αυτή των τραπεζών, που προφανώς οφείλεται στην οικονομική κρίση, θεωρείται καταστροφική από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και έχει δημιουργήσει μεγάλη ανησυχία όχι μόνο στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας, αλλά και στους απλούς δανειολήπτες-εργαζομένους.
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
Το ασφαλιστικό είναι ένα θέμα που απασχολεί ολόκληρη την ελληνική κοινωνία το τελευταίο διάστημα με τις περικοπές των συντάξεων και τις δυσμενείς εξελίξεις που προδιαγράφονται στο ασφαλιστικό σύστημα.

Η κοινωνική ασφάλιση είναι ένας τομέας με κρίσιμες οικονομικές, δημοσιονομικές και βεβαίως κοινωνικές προεκτάσεις. Ένας τομέας που, δυστυχώς, στην Ελλάδα βρίσκεται σε διαρκή κρίση τα τελευταία τριάντα χρόνια. Και παρ’ όλο που οι πληγές του είναι γνωστές εδώ και δεκαετίες, καμία κυβέρνηση δεν τόλμησε να τις αντιμετωπίσει και να τις θεραπεύσει ριζικά.

Όλους εμάς τους Εμπορικούς Αντιπροσώπους που υπαγόμεθα στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών και στον οποίο τα τελευταία χρόνια παρατηρούνται μεγάλα προβλήματα ρευστότητας μας διακατέχει ανασφάλεια για το μέλλον του ασφαλιστικού μας Οργανισμού και τις παρεχόμενες υπηρεσίες του.

Οι δηλώσεις αρμοδίων παραγόντων τον περασμένο Μάρτιο για πιθανή αδυναμία πληρωμής των συντάξεων μας προκάλεσε μεγάλη ανησυχία και φόβο.

Με έντονη διαμαρτυρία μας ζητήσαμε να βρεθεί άμεσα τρόπος ευρέσεως χρημάτων για την κάλυψη πληρωμής των συντάξεων διότι όπως τονίσαμε η σύνταξη, τις περισσότερες φορές, αποτελεί το μόνο έσοδο επιβίωσης των συνταξιούχων και για το λόγο αυτό θεωρείται ιερή και πρέπει να καταβάλετε στην ώρα της όπως ο νόμος ορίζει.

Ζητήσαμε να δοθεί η αρμόζουσα προσοχή και έμφαση στη βελτίωση των οικονομικών του Ταμείου μας, να γίνει ορθολογική αξιοποίηση της περιουσίας του και να αντιμετωπιστεί η εισφοροδιαφυγή, η οποία αποτελεί πληγή ολοκλήρου του ασφαλιστικού συστήματος.

Κατά τη Γενική Συνέλευση της “Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ανεξαρτήτων Εμπορικών Αντιπροσώπων & Διανομέων”, της οποίας Πρόεδρος είναι το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου μας κ. Δημήτριος Καραμαλάκος, ο οποίος σημειωτέον συμμετέχει και στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΑΕΕ, οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου μας κατέθεσαν πρόταση, που έγινε αποδεκτή από το σύνολο όλων των Αντιπροσώπων των Συνδέσμων της χώρας, για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ.

Συγκεκριμένα, προτάθηκε να ζητηθεί η άμεση μείωση των ασφαλιστικών εισφορών όλων των ασφαλισμένων – εμπόρων, βιοτεχνών και λοιπών – στον ΟΑΕΕ κατά 35%, ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους προς αυτό. Διότι οι συγκεκριμένοι επαγγελματίες είναι οι μόνοι ίσως που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος της οικονομικής κρίσης που βιώνει η χώρα μας. Η μείωση των εισφορών θα συμβάλλει ώστε να ελαττωθεί η εισφοροαποφυγή προς το ταμείο και να οδηγήσει σε ανάκαμψη των εσόδων του.

Επίσης ζητήθηκε να υπάρξουν ευνοϊκότεροι τρόποι ρύθμισης των οφειλών των ασφαλισμένων, με καταβολές μικρότερων δόσεων και προστίμων, καθώς και ταυτόχρονη επιμήκυνση του χρόνου των καταβολών προς εξόφληση.

Στη διάρκεια της περασμένης χρονιάς – οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι, έστω και αργοπορημένα και υπό την πίεση του Μνημονίου – έγιναν ορισμένες κινήσεις προς τη σωστή κατεύθυνση.

Ωστόσο, σήμερα, σε μια περίοδο όπου η οικονομική δραστηριότητα επιβραδύνεται και παράλληλα αυξάνονται οι κοινωνικές ανάγκες, οι πιέσεις που δέχεται το ασφαλιστικό μας σύστημα γίνονται όλο και εντονότερες.

Ως θετική θεωρούμε την τροπολογία που κατατέθηκε πρόσφατα για την ευνοϊκή ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, ύψους 10 δισ. ευρώ. Το μέτρο αυτό θα δώσει ανάσα σε πολυάριθμες επιχειρήσεις, οι οποίες αγωνίζονται να διατηρηθούν στη ζωή.

Ωστόσο:
Οι επιμέρους ρυθμίσεις, όσο θετικές κι αν είναι, δεν αρκούν για να αντιμετωπίσουν τη σημερινή δύσκολη κατάσταση, γιατί οι συνθήκες ύφεσης υπονομεύουν, περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, την υγεία και τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού μας συστήματος.

Το κλείσιμο χιλιάδων επιχειρήσεων έχει ως επακόλουθο τεράστιες απώλειες στα έσοδα του ΟΑΕΕ.

Μόνο η επιστροφή σε ταχείς ρυθμούς ανάπτυξης αποτελεί την υπ’ αριθμόν ένα προτεραιότητα σήμερα, για την επιβίωση των ασφαλιστικών ταμείων. Για το λόγο αυτό ζητούμε από την κυβέρνηση να λάβει τα αναγκαία μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση.
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ
Στο σχέδιο νόμου για την «Αποκατάσταση Φορολογικής Δικαιοσύνης και Αντιμετώπισης της Φοροδιαφυγής» που ψηφίσθηκε τον περασμένο Απρίλιο υπήρχε διάταξη που προέβλεπε παρακράτηση φόρου 8% στις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, η οποία μετά από έντονες και σφοδρές αντιδράσεις της επιχειρηματικής κοινότητας, συμπεριλαμβανομένου και του Συνδέσμου μας, αποσύρθηκε την τελευταία στιγμή.

Στο σημείο αυτό επιτρέψτε μου να τονίσω ότι ο επιχειρηματικός κόσμος πρέπει να είναι ενωμένος στα γενικά ζητήματα που τον αφορούν ώστε να μπορεί να επιτυγχάνει λύσεις και βελτιώσεις στα παρουσιαζόμενα προβλήματα.

Η φορολογική πολιτική αποτελεί πρωταρχικό παράγοντα στο κράτος δικαίου καθώς συγκεντρώνει έσοδα και δημιουργεί κεφάλαια που αξιοποιούνται στη συγκρότηση των υποδομών και διοχετεύονται σε κοινωνικές παροχές.

Ακολούθως αποτελεί το βασικό εργαλείο για την προσέλκυση επενδύσεων, τόσο από το εξωτερικό όσο και από την εγχώρια αγορά, και αναπτύσσει την επιχειρηματικότητα για πιο καλύτερες υπηρεσίες και προϊόντα.

Ένα φορολογικό σύστημα πρέπει να είναι σταθερό σε βάθος χρόνου, ώστε να διευκολύνει τον επιχειρηματικό σχεδιασμό και να μειώνει την αβεβαιότητα της επένδυσης, ανταγωνιστικό, ώστε να προσελκύει επενδύσεις και να ενθαρρύνει την επιχειρηματικότητα, δίκαιο, ώστε να επιμερίζει τα βάρη και αποτελεσματικό, ώστε να περιορίζει τη διαφθορά και να πατάσσει τη φοροδιαφυγή.

Δυστυχώς, σήμερα, η φορολογική πολιτική, που ακολουθείται, έχει καθαρά αντιαναπτυξιακό χαρακτήρα. Η υψηλή φορολογία και οι πάγιες πια «έκτακτες» εισφορές σε συνδυασμό με τον πανάκριβο δανεισμό και την επιφυλακτικότητα των καταναλωτών οδηγούν τις επιχειρήσεις σε περαιτέρω συρρίκνωση της δραστηριότητάς τους.

Η πρόσφατη διάταξη με την οποία μειώνεται το όριο των ακαθαρίστων εσόδων πάνω από το οποίο υφίσταται υποχρέωση υπογραφής των δηλώσεων από λογιστή δημιουργεί σε χιλιάδες μικρομεσαίους επί πλέον έξοδα αφού καθίσταται πλέον υποχρεωτική η πρόσληψη λογιστή – φοροτεχνικού.

Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο είναι, όπως και τα προηγούμενα, κυρίως αντιαναπτυξιακό και η αποτελεσματικότητά του, όσον αφορά στην ενίσχυση των δημοσίων εσόδων, είναι αμφίβολη.

Η γενική αρχή του νομοσχεδίου να εισαγάγει την υποκειμενική κρίση του ελεγκτή, δημιουργεί νέους κινδύνους στις συναλλαγές. Επίσης επιπρόσθετα προβλήματα δημιουργούν αρκετές νέες ρυθμίσεις όπως:

* Επιβολή ποινών φυλάκισης για ληξιπρόθεσμα χρέη και μη καταβολή ΦΠΑ. Ένα μέτρο που εκτός από σκληρό είναι και ανεφάρμοστο υπό της παρούσες συνθήκες οικονομικής ύφεσης.

* Δημιουργία προβλέψεων όσον αφορά στη φορολογία νομικών προσώπων και μερισμάτων σε μια περίοδο που η χώρα έχει άμεση ανάγκη από επενδύσεις και επιστροφή σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.

* Αύξηση του ποσοστού προβεβαίωσης από 25% σε 50%, σε περίπτωση δικαστικής προσφυγής για φορολογικές διαφορές. Ένα καθαρά εκβιαστικού χαρακτήρα μέτρο.

Όμως οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι το μέτρο της κατάργησης του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, το οποίο προτίθεται να εφαρμοσθεί προσεχώς, είναι θετικό και προς τη σωστή κατεύθυνση για την απλοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας.
ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΕΩΝ
Ένα άλλο μεγάλο θέμα που ταλαιπώρησε την ελληνική κοινωνία, το προηγούμενο έτος, και δημιούργησε μεγάλη αναστάτωση στον εμπορικό κόσμο της χώρας ήσαν οι κινητοποιήσεις των αγροτών και των φορτηγών μεταφορών.

Πήραμε άμεσα σαφή θέση τονίζοντας τις επιπτώσεις που έχουν τέτοιου είδους κινητοποιήσεις στις εισαγωγικές και εξαγωγικές επιχειρήσεις της χώρας με κυριότερη αυτή της έλλειψης των αγαθών από τα εμπορικά καταστήματα αλλά και της παραγωγικής αδυναμίας των μικρομεσαίων βιοτεχνικών επιχειρήσεων από την έλλειψη των πρώτων υλών.

Παράλληλα, οι εισαγωγικές επιχειρήσεις αδυνατούν να τροφοδοτήσουν τις εγχώριες επιχειρήσεις με εισαγόμενα προϊόντα και τις εξαναγκάζουν να στρέφονται σε μεγάλα πολυεθνικά συγκροτήματα προκειμένου να «γεμίσουν» τα ράφια των καταστημάτων τους με αποτέλεσμα την αύξηση των τιμών για τον τελικό καταναλωτή.

Ανάλογο πρόβλημα αντιμετωπίζουν σε αυτές τις περιπτώσεις κινητοποιήσεων και οι εξαγωγές, αφού τα προϊόντα βρίσκονται καθηλωμένα στα φορτηγά, τα δε ευπαθή κινδυνεύουν με ολική καταστροφή. Η αναγκαστική ασυνέπεια των εξαγωγέων τους οδηγεί και στην απώλεια ξένων αγορών σε περίοδο οικονομικής κρίσης, ύφεσης και έντασης του ανταγωνισμού.

Επειδή το πλήγμα από τέτοιου είδους κινητοποιήσεις είναι τεράστιο, παρά το γεγονός ότι πολλές φορές τα περισσότερα από τα αιτήματα των διαφόρων κοινωνικών ομάδων είναι δίκαια, ζητούμε από την εκάστοτε Κυβέρνηση να δίνει άμεσα λύση πριν η ζημιά για την ελληνική οικονομία, την αγορά, τις επιχειρήσεις αλλά και τους τελικούς καταναλωτές γίνεται μη αναστρέψιμη.
ΗΜΕΡΙΔΑ
Με εξαιρετική επιτυχία και με την παρουσία μεγάλου αριθμού Εμπορικών Αντιπροσώπων και Διανομέων πραγματοποιήθηκε το περασμένο Μάιο η Ημερίδα που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος μας υπό την αιγίδα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών και που εντάσσεται στην προσπάθεια που καταβάλλει ο Σύνδεσμος για την συνεχή και έγκυρη ενημέρωση των μελών του, ώστε να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες που παρουσιάζονται κατά την άσκηση του επαγγέλματός τους σε μια χρονική μάλιστα στιγμή που η χώρα μας πλήττεται από την οικονομική κρίση και τις διεθνείς αναταράξεις.

Κύριο θέμα της Ημερίδας ήταν οι “Νομοθετικές & Νομολογιακές εξελίξεις στις Συμβάσεις Εμπορικής Αντιπροσωπείας & Διανομής” καθώς και “Η Αποζημίωση σε περίπτωση καταγγελίας των συμβάσεων”, το οποίο ανέπτυξε ο έμπειρος νομικός κ. Δημήτριος Κουτσούκης.

Επίσης ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κ. Παναγιώτης Λιαργκόβας αναφέρθηκε στην “Αντιμετώπιση της κρίσης στην αγορά” και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν.

Τέλος ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας μας κ. Δημήτριος Καραμαλάκος στην ομιλία του για το “Ασφαλιστικό” τόνισε τη δεινή οικονομική θέση στην οποία έχει περιέλθει ο ΟΑΕΕ σήμερα και πρότεινε την ανάγκη θεσμοθετήσεως από την Πολιτεία κοινωνικού πόρου για την κάλυψη των αναγκών του.

Μετά το τέλος των εισηγήσεων ακολούθησαν ερωτήσεις των παρισταμένων προς τους εισηγητές, οι οποίοι και έδωσαν πλήρεις και ολοκληρωμένες απαντήσεις.

Οφείλω να τονίσω ότι την Ημερίδα μας τίμησε με την παρουσία του ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου μας κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, ο οποίος στον χαιρετισμό του συνεχάρη τη Διοίκηση του Συνδέσμου μας για τη διοργάνωση της Ημερίδας και υπογράμμισε τη συμβολή των Εμπορικών Αντιπροσώπων και Διανομέων στην ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας μας, τονίζοντας ότι τέτοιες πρωτοβουλίες δείχνουν ότι η ελληνική αγορά συνεχίζει να μάχεται, να διεκδικεί αλλά και να στηρίζει την οικονομία μας στη δύσκολη στιγμή που βρίσκεται.
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ IUCAB ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Η «Ομοσπονδία Συνδέσμων Ανεξαρτήτων Εμπορικών Αντιπροσώπων & Διανομέων» διοργάνωσε με απόλυτη επιτυχία την Ετήσια Συνεδρίαση της «Διεθνούς Οργανώσεως Εμπορικών Αντιπροσώπων και Διανομέων» (IUCAB) στην Αθήνα, πέρυσι από 20 έως 22 Μαΐου.

Ενώπιον των 60 συνέδρων, από την Ευρώπη και την Αμερική, που εκπροσώπησαν και τις 20 χώρες που συμμετέχουν στη IUCAB, αναπτύχθηκαν και συζητήθηκαν θέματα που άπτονται της παγκόσμιας οικονομίας και του διεθνούς εμπορίου καθώς και οι τελευταίες νομολογιακές εξελίξεις και διεθνείς πρακτικές που εφαρμόζονται διεθνώς στις συμβάσεις εμπορικής αντιπροσωπείας και διανομής (Vertical Agreements).

Για πρώτη φορά φέτος και με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας στο Συνέδριο παρέστησαν όλοι οι Σύνδεσμοι της χώρας μας με την συμμετοχή μάλιστα όλων των μελών των Διοικητικών τους Συμβουλίων.

Κύριοι ομιλητές ήσαν ο κ. Γεώργιος Κασιμάτης, Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος & του Επιμελητηρίου Πειραιώς, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου μας κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, ο κ. Κρίτων Φοιτίδης, Πρόεδρος της IUCAB και ο Δρ. Μιχαήλ Σαρρής, τέως Υπουργός Οικονομικών της Κυπριακής Δημοκρατίας και Διευθυντής στην Παγκόσμιο Τράπεζα. Όλοι οι ομιλητές τοποθετήθηκαν με ισχυρά επιχειρήματα προβάλλοντας τα εθνικά μας δίκαια.

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Δημήτριος Καραμαλάκος και ο Γενικός Γραμματέας της κ. Άλκης Ηλιάδης κατά την εξέλιξη του Συνεδρίου, είχαν την ευκαιρία να αναπτύξουν αναλυτικά την πραγματική κατάσταση της Ελλάδος, στην εξαιρετικά ευαίσθητη συγκυρία της πανταχόθεν βαλλομένης οικονομίας μας και να διαμορφώσουν θετικά την άποψη των Συνέδρων, των 20 διαφορετικών κρατών που συμμετείχαν, έτσι ώστε να μετατραπούν σε Πρέσβεις της αποφασιστικότητας και δυναμισμού της χώρας μας για την έξοδο από την κρίση.
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
Τα τελευταία χρόνια ο Σύνδεσμός μας διοργανώνει με μεγάλη επιτυχία Εκπαιδευτικά Προγράμματα σε συνεργασία με τον Εκπαιδευτικό Όμιλο ΑΚΜΗ. Τα Προγράμματα αυτά, εκτός από την επιμόρφωση που προσφέρουν στους υπαλλήλους των γραφείων μας αλλά και σε εμάς τους ιδίους πάνω σε νέες τεχνολογίες και τεχνικές, βοηθούν και οικονομικά το Σύνδεσμό μας. Το προηγούμενο έτος λόγω οικονομικών δυσχερειών ο ΟΑΕΔ δεν προκήρυξε προγράμματα.

Για φέτος όμως, είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω ότι ήδη ο ΟΑΕΔ έχει προκηρύξει με εγκύκλιό του τα επιδοτούμενα αυτά προγράμματα κατάρτισης ΛΑΕΚ και η υποβολή των αιτήσεων των ενδιαφερομένων ξεκίνησε 15 Φεβρουαρίου και λήγει στις 30 Απριλίου.

Παρακαλούνται όσα μέλη ενδιαφέρονται να παρακολουθήσει το προσωπικό τους τα εν λόγω προγράμματα, να επικοινωνήσουν με την Γραμματεία του Συνδέσμου. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι οι συμμετέχοντες λαμβάνουν εκπαιδευτικό επίδομα 5 ευρώ ανά ώρα κατάρτισης.

Επίσης φέτος ο Σύνδεσμός μας συμμετέχει στο πολύ ενδιαφέρον επιχειρησιακό πρόγραμμα του Υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης με τον τίτλο «ΔΙΑΡΘΡΩΤΙΚΗ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ»

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ στα πλαίσια του επιχειρησιακού προγράμματος «Ανάπτυξη του Ανθρώπινου Δυναμικού ΕΣΠΑ 2007-2013» και παρέχει σημαντικά διαρθρωτικά και οικονομικά οφέλη στις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους που θα λάβουν μέρος. Στόχο έχει:

* Τη βελτίωση των προϋποθέσεων βιωσιμότητας των επιχειρήσεων στις διαρκώς μεταβαλλόμενες εξωτερικές συνθήκες και

* Την αναβάθμιση των προσόντων και δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού των επιχειρήσεων
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Μετά τη διακοπή της εκδόσεως, για οικονομικούς λόγους, του Δελτίου Πληροφοριών επικοινωνούμε και πληροφορούμε τα μέλη μας πάνω στα θέματα που τους απασχολούν μέσω του Ηλεκτρονικού Ταχυδρομείου που είναι πλέον ο πιο σύγχρονος τρόπος άμεσης και έγκυρης επικοινωνίας και πληροφόρησης.

Το τακτικό «Ηλεκτρονικό Δελτίο Πληροφοριών» με ειδήσεις πάνω σε φορολογικά, ασφαλιστικά και λοιπά θέματα, που αφορούν τη δραστηριότητά μας αλλά και άλλα γενικού ενδιαφέροντος, αποστέλλεται σε όλους τους Εμπορικούς Αντιπροσώπους της Αθήνας για τους οποίους έχουμε την Ηλεκτρονική τους Διεύθυνση.

Η εμπεριστατωμένη ιστοσελίδα στην διεύθυνση www.aaca.gr περιέχει αρκετές ειδήσεις και είναι κατατοπιστική σε όσους την επισκέπτονται και αναζητούν πληροφορίες σχετικά με το επάγγελμα του Εμπορικού Αντιπροσώπου, τη νομοθεσία που τους διέπει, τον Σύνδεσμό μας και όλες τις εξελίξεις που αφορούν το επάγγελμά μας.
ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΜΑΣ
Στο πλαίσιο των προσπαθειών μας για την ενδυνάμωση του Συνδέσμου μας και την ένταξη σε αυτόν όσο το δυνατόν μεγαλυτέρου αριθμού συναφών επιχειρήσεων το Διοικητικό μας Συμβούλιο με απόφασή του, η οποία επικυρώθηκε από Ειδική Γενική Συνέλευση, αποφάσισε τη διεύρυνσή του ώστε να περιλάβει στους κόλπους του κατά τα πρότυπα και των λοιπών μελών της Διεθνούς Οργανώσεως Εμπορικών Αντιπροσώπων και τους Διανομείς.

Έτσι μετά και την κατά νόμο τροποποίηση του Καταστατικού μας η επωνυμία του Συνδέσμου μας καθορίσθηκε ως «ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΝΟΜΕΩΝ ΑΘΗΝΩΝ».

Το γεγονός αυτό θα μας επιτρέψει εκτός των άλλων την καλύτερη και πιο ισχυρή προβολή των θεμάτων, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό και την επίτευξη ευνοϊκότερων αποτελεσμάτων των προσπαθειών μας.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η προσπάθειά μας αυτή θα εκτιμηθεί ιδιαίτερα από τα μέλη του Συνδέσμου μας ώστε να προσπαθήσουν να εντάξουν στον Σύνδεσμό μας μεγάλο αριθμό Διανομέων με τους οποίους συνεργάζονται, γεγονός το οποίο θα αποβεί προς το συμφέρον τους δεδομένου ότι μέχρι σήμερα δεν υπήρχε άλλο συνδικαλιστικό όργανο για την προβολή των θεμάτων που τους απασχολούν.
Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Αυτή υπήρξε εν συντομία η δραστηριότητα του Διοικητικού μας Συμβουλίου κατά το περασμένο έτος. Θέλουμε όμως να σας διαβεβαιώσουμε ότι ο Σύνδεσμός μας θα συνεχίσει, και με τη νέα του Διοίκηση η οποία θα προέλθει από τις αρχαιρεσίες που θα διεξαχθούν σήμερα και αύριο, τις συντονισμένες προσπάθειές του προς κάθε κατεύθυνση για την προβολή των θεμάτων που μας απασχολούν και τη διεκδίκηση της επίλυσής τους.

Στο σημείο αυτό επιθυμούμε να τονίσουμε την από πάσης απόψεως άριστη συνεργασίας μας με τις λοιπές Εμπορικές Οργανώσεις γεγονός που συντελεί στην προβολή και την από κοινού προσπάθεια για την επίλυση των θεμάτων που απασχολούν τον εμπορικό κόσμο της χώρας μας.

Ιδιαίτερα επιτρέψτε μου να ευχαριστήσω τη Διοίκηση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών η οποία στάθηκε όπως πάντοτε συμπαραστάτης στις προσπάθειες μας για την επίλυση των κλαδικών μας θεμάτων.

Επίσης δεν πρέπει να παραλείψω να ευχαριστήσω τη Διοίκηση του Επιμελητηρίου και ιδιαίτερα τον Πρόεδρο κ. Κωνσταντίνο Μίχαλο για την οικονομική ενίσχυση που παρέχει στο Σύνδεσμό μας, η οποία μας βοηθά στην αντιμετώπιση των οικονομικών δυσχερειών που αντιμετωπίζουμε, ειδικά το τελευταίο διάστημα, λόγω της γενικότερης δυσπραγίας και οικονομικής ύφεσης.

Στο σημείο αυτό επιθυμώ να τονίσω την άψογη και καρποφόρο συνεργασία μας με τη Διοίκηση της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ανεξαρτήτων Εμπορικών Αντιπροσώπων, μέσω της οποίας προωθούμε τα θέματά μας στην Διεθνή Οργάνωση Εμπορικών Αντιπροσώπων και στην Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου στην οποία μετέχει ως δευτεροβάθμιο Όργανο.

Τέλος θέλω να ευχαριστήσω τον οικονομικό τύπο και ιδιαίτερα τις εφημερίδες «ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ», «ΕΞΠΡΕΣ» και «ΚΕΡΔΟΣ» καθώς και τον ηλεκτρονικό τύπο για την προβολή των θεμάτων μας στις φιλόξενες στήλες τους.

Σας ευχαριστώ

Ιωάννης Παπαγεωργάκης