Γενική Συνέλευση 2010

Λογοδοσία Πεπραγμένων του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Εμπορικών Αντιπροσώπων Αθηνών κατά το έτος 2009 αναγνωσθείσα από τον Πρόεδρο του Συνδέσμου κ. Ιωάννη Παπαγεωργάκη στη Γενική Συνέλευση της 22ας Μαρτίου 2010

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Κορυφαίο γεγονός, το οποίο εδέσποσε κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους υπήρξε η συνέχιση της διεθνούς οικονομικής ύφεσης. Μιας ύφεσης που οι επιπτώσεις της στην πραγματική οικονομία και τις επιχειρήσεις είναι μεγάλες και σοβαρές.

Η χώρα μας βρίσκεται στη δίνη κρίσιμων οικονομικών γεγονότων και αναταράξεων, τα οποία επηρεάζουν, όπως είναι φυσικό και την εμπορική δραστηριότητα, στο πλαίσιο της οποίας δρα και ο Κλάδος μας.

Η κρίση που βιώνουμε σήμερα ως χώρα δεν χαρακτηρίζει μόνο την Ελληνική οικονομία αλλά είναι διεθνής είναι μια κρίση βαθιά, η οποία ήδη έχει επιφέρει όχι μόνο οικονομικές αναταράξεις αλλά και κοινωνικές.

Η ελληνική οικονομία το 2009 βυθίστηκε σε μεγάλη ύφεση ξεπερνώντας και τις πιο απαισιόδοξες προβλέψεις του προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Το γεγονός αυτό επηρέασε, όπως ήταν φυσικό, όλα τα οικονομικά μεγέθη και προκάλεσε αλυσιδωτές αρνητικές συνέπειες σε όλους τους κλάδους.

Το ΑΕΠ στη χώρα μας το Δ΄ τρίμηνο του 2009 κατέγραψε τη μεγαλύτερη μείωση (0,8%) μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης, για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις και αναλύσεις του Eurostat. Αρνητική εξέλιξη του ΑΕΠ καταγράφηκε επίσης στην Κύπρο (-Ο,3%), στην Ιταλία (-0,2%) και στην Ισπανία (-0,1%), ενώ στη Γερμανία παρέμεινε αμετάβλητο. Η σημαντικότερη διαπίστωση βέβαια είναι ότι καμία χώρα της Ευρωζώνης δεν εμφάνισε θετικό πρόσημο σε ετήσια βάση.

Η πρωτόγνωρη αυτή κρίση (στη μεταπολιτευτική περίοδο) που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία και μάλιστα σε ένα εξαιρετικά δύσκολο και αντίξοο διεθνές περιβάλλον πρέπει να αντιμετωπισθεί με άμεσα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης. Πρέπει να προωθηθούν πολιτικές που στόχο θα έχουν την αναθέρμανση της οικονομικής δραστηριότητας και την αναδιάρθρωση της παραγωγικής διαδικασίας σε όλους τους κλάδους και τομείς.

Χρειάζεται «Συντονισμένο σχέδιο» αντιμετώπισης των ελλειμμάτων και του χρέους, η διόγκωση των οποίων ανησυχεί τις διεθνείς αγορές, τόνισε ο νέος Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για την εσωτερική αγορά της Ε.Ε. κ. Μισέλ Μπαρνιέ. «Δεν πιστεύω ότι θα έχουμε συνδυασμένα σχέδια λιτότητας. Θα έχουμε ένα σχέδιο συντονισμένο. Χρειάζεται περισσότερος συντονισμός των δημοσιονομικών πολιτικών για τον έλεγχο των Δημοσίων δαπανών» και πρόσθεσε ότι υπάρχουν πάντα κίνδυνοι και δημιουργούνται κερδοσκοπικές «φούσκες» και δραστηριότητες οι οποίες θεωρούνται και είναι σκανδαλώδεις.

Την πεποίθησή τους ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα δώσει λύση στα προβλήματα της Ελλάδας εκφράζουν οι χώρες του G7.

Πάντως, όπως μας διαβεβαιώνουν οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες, αλλά και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, η ανώμαλη αυτή κατάσταση βασίζεται σε ένα σχέδιο διεθνών οικονομικών παραγόντων και κερδοσκόπων, το οποίο στρέφεται όχι μόνο κατά της χώρας μας, αλλά εναντίον όλων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενώσεως και ιδιαίτερα εναντίον του ευρωπαϊκού νομίσματος. Τούτο αποδεικνύεται από το γεγονός ότι στο στόχαστρο των διεθνών αυτών κερδοσκόπων είναι εκτός της χώρας μας και άλλα μέλη της ευρωζώνης του ευρωπαϊκού νότου, όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία.

Η χώρα μας για να καλύψει το έλλειμμα, το οποίο έχει φθάσει σε διψήφιο αριθμό αναγκάζεται να προσφεύγει σε δανεισμό με υψηλά spreads, δηλαδή διαφορά επιτοκίου με το οποίο δανείζεται η Γερμανία. Το γεγονός αυτό, όπως είναι φυσικό, επιδεινώνει την κατάσταση. Για την αποσόβηση των δυσμενών εξελίξεων, οι οποίες θα επέρχοντο, εάν προσέφευγε η χώρα μας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, φαίνεται ότι απασχόλησαν τους εταίρους μας και για το λόγο αυτό, μετά την πρόσφατη επίσκεψη του Πρωθυπουργού της χώρας μας στη Γερμανική και Γαλλική πρωτεύουσα, στις οποίες είχε επαφές με την Καγκελάριο Κα Μέρκελ καθώς και με τον Πρόεδρο κ. Σαρκοζί, διεφάνη ότι οι δύο αυτές σημαντικές στην ευρωζώνη χώρες προσανατολίζονται στη σύσταση ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου (Ευρωπαϊκού Ταμείου Στήριξης) για την προστασία των οικονομικά απειλουμένων κρατών της Ευρωζώνης, γεγονός το οποίο θα επιτρέπει τον δανεισμό των κρατών αυτών με ευνοϊκά επιτόκια, ώστε να αποφεύγουν τα υψηλά επιτόκια των κερδοσκόπων και τα αυστηρά μέτρα, τα οποία θα επέβαλλε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σε περίπτωση που τα κράτη αυτά προσέφευγαν σε αυτό.

Στη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες που πραγματοποιήθηκε στις 11 Φεβρουαρίου οι ηγέτες της Ευρωζώνης δεσμεύτηκαν να στηρίξουν τη χώρα μας ζητώντας όμως απαρέγκλιτη εφαρμογή του προγράμματος Σταθερότητας και συγχρόνως τη δέσμευση της ελληνικής Κυβέρνησης για υπευθυνότητα, σταθερότητα και νέα μέτρα. Στο κοινό ανακοινωθέν μεταξύ άλλων αναφέρεται:
«Όλα τα μέλη της Ευρωζώνης πρέπει να εφαρμόζουν υγιείς οικονομικές πολιτικές σύμφωνα με τους κανόνες που έχουν συμφωνηθεί. Έχουμε μια κοινή ευθύνη για την οικονομική και νομισματική σταθερότητα στην ευρωζώνη. Στο πλαίσιο αυτό υποστηρίζουμε πλήρως την αποφασιστικότητα και τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να πράξει ό,τι χρειαστεί, συμπεριλαμβανομένης της υιοθέτησης συμπληρωματικών μέτρων ώστε να διασφαλιστεί ότι οι φιλόδοξοι στόχοι που περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας για το 2010 και τα ακόλουθα χρόνια θα επιτευχθούν. Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει όλα τα μέτρα με αποφασιστικό τρόπο για την αποτελεσματική μείωση του ελλείμματος κατά 4% το 2010.

Η Επιτροπή που παρακολουθεί στενά την εφαρμογή των συστάσεων σε συνδυασμό με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα προτείνει τα απαραίτητα μέτρα βάσει της τεχνογνωσίας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Τα μέλη της Ευρωζώνης θα λάβουν αποφασιστικά μέτρα για να διασφαλιστεί η οικονομική σταθερότητα στο σύνολό της. Η ελληνική κυβέρνηση δεν ζήτησε καμία οικονομική στήριξη».

Όπως εμφαίνεται στην ανωτέρω κοινή δήλωση των ηγετών της Ευρωζώνης δεν αναφέρεται ούτε η μορφή ούτε και μέτρα στήριξης της ελληνικής οικονομίας.

Αντιθέτως στη Σύνοδο των Υπουργών Οικονομίας της Ευρωζώνης που πραγματοποιήθηκε στις 15 Φεβρουαρίου αμέσως μετά την Σύνοδο Κορυφής ζήτησαν από την ελληνική κυβέρνηση να λάβει μέτρα.

Έκτοτε η οικονομία της χώρας μας βρίσκεται σε στενή κοινοτική Επιτήρηση βάσει του άρθρου 126 παράγραφος 9 της Συνθήκης της Λισαβόνας. Αυτό σημαίνει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική τράπεζα και η Eurostat, με την τεχνική υποστήριξη του ΔΝΤ θέτουν την ελληνική οικονομία στο «μικροσκόπιο» με μηνιαίες επισκέψεις στην Αθήνα και υποβολή εκθέσεων στην κοινοτική ιεραρχία.

Στο πλαίσιο αυτό επισκέφθηκε την χώρα μας την 1 Μαρτίου ο κοινοτικός επίτροπος αρμόδιος για θέματα Οικονομικής και Νομισματικής πολιτικής κ. Ολι Ρέν και ζήτησε την άμεση επιβολή νέων μέτρων με σκοπό την αύξηση των εσόδων και την περιστολή των δαπανών που στόχο θα έχουν την μείωση του ελλείμματος.

Κατόπιν τούτου ψηφίστηκε στις 5 Μαρτίου με τη μορφή του κατεπείγοντος ο νόμος για την «Προστασία της Εθνικής Οικονομίας. Επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης». Ο νόμος αυτός περιλαμβάνει το πιο σκληρό πακέτο μέτρων από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα καθώς δεν γνωρίζουμε ακόμη τι πρόκειται να συμβεί αργότερα.

Μια αποτυχία αφ’ ενός στην επίτευξη των στόχων που καθορίστηκαν με σκοπό την επαναφορά του ελλείμματος κάτω του 3% του ΑΕΠ μέχρι το 2012 και αφ’ ετέρου στην υλοποίηση του πακέτου των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων θα έχει σαν αποτέλεσμα την επιβολή κοινοτικών κυρώσεων στη χώρα μας όπως : επιβολή προστίμου, αναστολή των χρηματοδοτήσεων από το κοινοτικό Ταμείο Συνοχής, περιορισμό στην πρόσβαση επιδοτούμενων δανείων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα επενδύσεων.

Οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης στην συνεδρίαση που είχαν στις 15 Μαρτίου δεν μπόρεσαν να βρουν λύση στο θέμα της στήριξης της Ελλάδας.

Ο Επίτροπος Ολι Ρεν είχε υποβάλλει προς τούτο δύο εναλλακτικές προτάσεις: Η πρώτη προέβλεπε τη χορήγηση δανείων στη χώρα μας με την εγγύηση των χωρών της Ευρωζώνης και η δεύτερη το δανεισμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη διεθνή αγορά με την εγγύηση όλων των χωρών της Ε.Ε. και στη συνέχεια τη χορήγηση του δανείου στη χώρα μας.

Όμως καμία από τις ανωτέρω προτάσεις δεν έγινε δεκτή. Έτσι η δήλωση της 11ης Φεβρουαρίου των Ηγετών της Ευρωζώνης «Περί στήριξης της Ελλάδας σε περίπτωση που η κυβέρνηση προχωρήσει στη λήψη πρόσθετων μέτρων» βρίσκει εμπόδια κυρίως από τη Γερμανική Κυβέρνηση, η οποία για να δικαιολογήσει τη στάση της επικαλέσθηκε εσωτερικά προβλήματα, τονίζοντας ότι η Γερμανία θα επέμβει μόνο όταν η κατάσταση στην Ελλάδα φτάσει σε αδιέξοδο και η χώρα βρεθεί προ της χρεοκοπίας.

Τα μέτρα όμως που έλαβε η κυβέρνηση είναι σκληρά και επώδυνα για την ελληνική κοινωνία και δεν είμεθα βέβαιοι εάν θα επιφέρουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα που προσδοκά η κυβέρνηση, δηλαδή την εξοικονόμηση 4,8 δις. ευρώ ώστε να καταστεί δυνατή η μείωση του ελλείμματος κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες που είναι ο στόχος μέχρι τέλους του έτους.

Τα μέτρα αυτά αφ’ ενός θα επιφέρουν άνοδο των τιμών των προϊόντων και αφ’ ετέρου συρρίκνωση του εισοδήματος με αποτέλεσμα τη μείωση της κατανάλωσης και το πάγωμα της αγοράς. Η μικρομεσαία επιχείρηση απειλείται με κλείσιμο περισσότερο από κάθε άλλη φορά γεγονός που θα επιφέρει αλματώδη αύξηση της ανεργίας και παράταση της ύφεσης.

Για το λόγο αυτό ενώνουμε τη φωνή μας με εκείνη των λοιπών εμπορικών Οργανώσεων και ζητούμε πραγματικά μέτρα ανάπτυξης και εξυγίανσης της οικονομίας. Ζητούμε στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των εξαγωγών , του τουρισμού που αποτελεί το εθνικό μας προϊόν και των επενδύσεων.

Οι μέρες είναι δύσκολες και το μέλλον των μικρομεσαίων εξαρτάται από μέτρα και πρωτοβουλίες που σκοπό θα έχουν την ενίσχυση της ρευστότητας με νέα προγράμματα μέσω του ΤΕΜΠΜΕ και του ΕΣΠΑ.

Κυρίες και Κύριοι,

Η ερμηνεία των φαινομένων αυτών των καιρών και οι προτάσεις για την έξοδο της χώρας μας από τη δυσμενή αυτή κατάσταση είναι έργο των αρμοδίων κυβερνητικών παραγόντων αλλά και των οικονομολόγων, Ελλήνων και ξένων, οι οποίοι προτείνουν τα μέτρα τα οποία θα πρέπει να ληφθούν για την ανάκαμψη της οικονομίας και την πορεία της χώρας στον ομαλό οικονομικό βίο εντός της ευρύτερης οικονομικής κοινότητος στην οποία ανήκει. Πάντως ένα είναι βέβαιο ότι για να υπάρξει δημοσιονομική εξυγίανση πρέπει να υπάρξει οικονομική δραστηριότητα και αναθέρμανση της αγοράς. Πρέπει τα μέτρα που λαμβάνονται να είναι όχι μόνο φοροεισπρακτικά αλλά και ενίσχυσης και στήριξης της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Αυτή με λίγα λόγια είναι η σημερινή οικονομική κατάσταση που επικρατεί στην πατρίδα μας και το περιβάλλον στο οποίο καλούμεθα να αναπτύξουμε τη δραστηριότητά μας οι Εμπορικοί Αντιπρόσωποι.

Όπως είναι φυσικό τόσο εμείς, όσο και οι λοιποί Κλάδοι του εμπορίου έχουμε υποστεί τις δυσμενείς επιπτώσεις της οικονομικής αυτής ύφεσης, από την οποία ελπίζουμε να εξέλθουμε με όσο το δυνατόν λιγότερες επιπτώσεις. Πάντως με προτάσεις μας στα αρμόδια Υπουργεία, αλλά και με αρμονική συνεργασία με τις λοιπές Εμπορικές Οργανώσεις καταβάλλουμε συνεχείς και τεκμηριωμένες προτάσεις για την όσο το δυνατόν καλύτερη και αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των δυσχερειών, οι οποίες παρουσιάζονται στην εξάσκηση του επαγγέλματός μας.

ΟΙ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ
Για την όσο το δυνατόν καλύτερη αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης ο Σύνδεσμός μας εγκαίρως ανέλαβε πρωτοβουλία και προτείναμε μέτρα στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων τονίζοντας ότι:

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας, που προσφέρουν, περίπου, το 90% των θέσεων εργασίας είναι ήδη από τα πρώτα «θύματα» της διεθνούς κρίσης.

Οι επιχειρηματίες που λειτουργούν επιχειρήσεις μικρού και μεσαίου μεγέθους αντιλαμβάνονται ότι θα πρέπει να υπάρξει μια συντονισμένη και αποτελεσματική κινητοποίηση των συναρμόδιων κρατικών φορέων, αλλά και των συνδικαλιστικών εργοδοτικών οργανώσεων, ώστε να καταστρωθεί και να υλοποιηθεί ένα σχέδιο που θα περιορίσει στο ελάχιστο τις συνέπειες της κρίσης στην ελληνική αγορά.

Όπως είναι γνωστό τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) της χώρας είναι η στενότητα των κεφαλαίων στις επιχειρήσεις, η έλλειψη ρευστότητας, η μείωση της κατανάλωσης λόγω του περιορισμού των εξόδων από τα νοικοκυριά και το κόστος του χρήματος, που παραμένει σε υψηλά επίπεδα, παρά το γεγονός ότι τα διεθνή επιτόκια έχουν μειωθεί στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων δεκαετιών.

Οι επισημάνσεις αυτές γίνονται καθημερινά σχεδόν από τις οργανώσεις των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, από τους ίδιους τους επιχειρηματίες αλλά και από όλους τους παράγοντες που παρακολουθούν τα τεκταινόμενα στην αγορά. Και είναι διαπιστώσεις που θα πρέπει να λάβει σοβαρά η πολιτεία ώστε να καταρτίσει και να υλοποιήσει ένα πενταετές πρόγραμμα στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και της αγοράς.

Το πρόγραμμα αυτό θα πρέπει να έχει ως στόχους την επιβίωση -καταρχήν- των ΜΜΕ που αποτελούν, σύμφωνα με τα πολιτικά κόμματα, τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, την ανάπτυξή τους μέσα στο νέο οικονομικό περιβάλλον που θα διαμορφωθεί μετά την κρίση, τη διατήρηση των θέσεων εργασίας στο εμπόριο και τη στήριξη της αγοράς.

Ειδικότερα θα πρέπει:

1) Να συνεχιστεί η πολιτική χρηματοδότησης των ΜΜΕ μέσω του ΤΕΜΠΜΕ, αλλά χωρίς άλλο, χρειάζεται εντατικοποίηση των ενεργειών κρατικών φορέων και τραπεζών, ώστε ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις να ενταχθούν στο πρόγραμμα και να ενισχυθούν.
2) Να προχωρήσουν οι τράπεζες σε άμεση μείωση των επιτοκίων χορηγήσεων και να ανοίξουν τα «ταμεία» τους στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, δίνοντας μια ανάσα επιβίωσης και αποτρέποντας την αναστολή λειτουργίας επιχειρήσεων και την δημιουργία γενικότερου κοινωνικού προβλήματος.
3) Παράλληλα οι Τράπεζες θα πρέπει να ελαστικοποιήσουν την πολιτική επιτοκίων ως προς τους απλούς καταναλωτές (καταναλωτικά, στεγαστικά, επιχειρηματικά δάνεια κλπ). Με τον τρόπο αυτό θα αυξηθεί η κατανάλωση στην αγορά με θετική συνέπεια για τον τζίρο των επιχειρήσεων.
4) Η φορολογική πολιτική που ακολουθείται θα πρέπει να αποβλέπει στην υλοποίηση των προαναφερθέντων στόχων. Δηλαδή στην αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης στις ΜΜΕ και στην αγορά γενικότερα αλλά και στην δημιουργία ενός αναπτυξιακού κλίματος, ώστε το τοπίο που θα προκύψει μετά την κρίση στην ελληνική αγορά να είναι θετικό. Η κυβέρνηση γνωρίζει τα φορολογικά μέτρα που θα ανακουφίσουν την αγορά και πιστεύουμε ότι οι αρμόδιοι υπουργοί και τα στελέχη του Υπουργείου Οικονομίας διακατέχονται από το πνεύμα της δικαιοσύνης και της ισομερούς κατανομής των φορολογικών βαρών, ανάλογα με τη δυνατότητα της κάθε επιχείρησης και του κάθε φορολογουμένου.
5) Η ενίσχυση της εξαγωγικής προσπάθειας είναι απαραίτητο στοιχείο για την μείωση των δημόσιων ελλειμμάτων. Είναι απαραίτητο να διαμορφωθούν όλες εκείνες οι προϋποθέσεις που θα τονώσουν τις εξαγωγικές επιχειρήσεις και κατά προέκταση θα στηρίξουν την ελληνική παραγωγή. Στην προσπάθεια αυτή θα συμβάλλει, χωρίς αμφιβολία, η ομαλή λειτουργία των λιμανιών της χώρας, η αποτροπή κινητοποιήσεων στο χώρο των μεταφορών και ασφαλώς μια σειρά μέτρων που έχουν προτείνει οι εξαγωγικές επιχειρήσεις και θα πρέπει να υλοποιηθούν.
6) Σημαντικό για το χώρο των ΜΜΕ θα είναι η αντιμετώπιση του ασφαλιστικού με γνώμονα τη διασφάλιση της βιωσιμότητας των ταμείων με στοιχεία κοινωνικά και αναπτυξιακά. Είναι απαραίτητη η κρατική παρέμβαση ιδιαίτερα σήμερα που ο ΟΑΕΕ αντιμετωπίζει πρόβλημα ρευστότητας, με πιθανές συνέπειες στο άμεσο μέλλον για τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους.

Τα παραπάνω είναι τα βασικότερα σημεία που θα πρέπει να απασχολήσουν την πολιτική ηγεσία της χώρας προκειμένου η διεθνής κρίση να έχει περιορισμένες επιπτώσεις στον τεράστιο αυτό χώρο των 300.000 μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων που απασχολούν 850.000 εργαζόμενους εμπόρους και υπαλλήλους.

Η κυβέρνηση θα πρέπει να ιεραρχήσει τις παρεμβάσεις και τις ενέργειες προς την κατεύθυνση της στήριξης του χώρου των ΜΜΕ ώστε αφενός μεν να αποφευχθούν οι περαιτέρω δραματικές για την οικονομία, την αγορά και την επιχειρηματικότητα επιπτώσεις από την κρίση και στη συνέχεια, με ορίζοντα πενταετίας, να γίνουν όλες οι απαραίτητες ρυθμίσεις που θα θέσουν σε αναπτυξιακή τροχιά την επιχειρηματική δραστηριότητα στο χώρο των μικρομεσαίων.

Για την επιτυχή υλοποίηση του προγράμματος αυτού ο κλάδος των Εμπορικών Αντιπροσώπων είναι έτοιμος να συμβάλλει με όλες του τις δυνάμεις.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
Η πολιτική που ακολουθούν οι Τράπεζες στο σύνολό τους απασχόλησε πολύ σοβαρά το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου μας και με επανειλημμένα διαβήματα, ανακοινώσεις στον τύπο και συνεντεύξεις καταγγείλαμε την πολιτική αυτή και υποβάλλοντας συγκεκριμένες προτάσεις ζητήσαμε την αναθεώρησή της από τις τράπεζες.

Τονίσαμε την μεγάλη ανησυχία που επικρατεί στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας, αλλά και στους απλούς δανειολήπτες-εργαζομένους, εξ αιτίας του γεγονότος ότι ενώ η Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα μείωσε το επιτόκιό της στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων ετών, στο 1%, οι Ελληνικές Τράπεζες αρνούνται να προχωρήσουν σε σημαντικές μειώσεις των επιτοκίων χορηγήσεων (είτε πρόκειται για επιχειρηματικά, είτε για στεγαστικά ή καταναλωτικά δάνεια). Ως αιτιολογικό προβάλλουν το υψηλό λειτουργικό τους κόστος και την οικονομική κρίση. Και σε όσες περιπτώσεις Τράπεζες μειώνουν τα επιτόκια χορηγήσεων, τα ποσοστά μείωσης είναι τόσο μικρά, ώστε τα επιτόκια που πληρώνουν οι άλλοι Ευρωπαίοι επιχειρηματίες ή καταναλωτές να έχουν μεγάλη απόκλιση από τα αντίστοιχα επιτόκια των Ελληνικών Τραπεζών.

Πιο συγκεκριμένα, όπως καταγγέλλουν οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, τα επιτόκια των δανείων με τα οποία συμβάλλονται είτε δεν μειώνονται καθόλου, είτε αυξάνονται με αποτέλεσμα οι μηνιαίες δόσεις να παρουσιάζουν αύξηση.

Επισημάναμε ότι το χρήμα εξακολουθεί να είναι ακριβότερο στην Ελλάδα από την υπόλοιπη Ευρώπη και καλέσαμε τις τράπεζες να ανταποκριθούν άμεσα στις μειώσεις του επιτοκίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, να μην προβαίνουν σε παράνομες τροποποιήσεις των δανειακών συμβάσεων και να συμμορφωθούν με το νόμο και τους συμβατικούς όρους, την Γενική Γραμματεία Καταναλωτή και την Τράπεζα της Ελλάδος. Επίσης πρέπει να διασφαλιστεί η συμμόρφωση των ελληνικών τραπεζών και να επιβληθούν κυρώσεις στις τράπεζες που ακολουθούν τις παραπάνω παράνομες και καταχρηστικές πρακτικές και –τέλος- οι καταναλωτές θα πρέπει να αντιδρούν και να διαμαρτύρονται εγγράφως, προς τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Σε πρόσφατη μάλιστα ανακοίνωσή μας τονίσαμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι πλέον χιλιάδες μικρομεσαίες εμπορικές εισαγωγικές και εξαγωγικές επιχειρήσεις της χώρας οδηγούνται σε οικονομικό αδιέξοδο και αναστολή της επιχειρηματικής τους δράσης, οι οποίες εκτός από τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, σε όλες της τις εκφάνσεις, συναντούν και την αντίδραση των ελληνικών εμπορικών τραπεζών οι οποίες αφενός αυξάνουν, σταδιακά, τα επιτόκια χορηγήσεων προς τις επιχειρήσεις και αφετέρου περιορίζουν στο ελάχιστο την χρηματοδότηση.

Η πολιτική αυτή των τραπεζών, που και αυτή οφείλεται και στην οικονομική κρίση, θεωρείται καταστροφική από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που έχουν εναποθέσει την επιβίωσή τους στο «ζεστό» τραπεζικό χρήμα και προβάλουν ως επιχείρημα την ενίσχυση των τραπεζικών ιδρυμάτων από την προηγούμενη κυβέρνηση με 26 δις ευρώ, ακριβώς για να διατηρήσουν την ρευστότητα των επιχειρήσεων στην αγορά

Οι εμπορικές τράπεζες έχουν κλείσει την «στρόφιγγα» των χρηματοδοτήσεων με το αιτιολογικό πως δεν μπορούν να ρισκάρουν σε μια αγορά χωρίς ανταγωνιστικότητα και με περιορισμένη ζήτηση.

Σας θυμίζουμε πως και οι δύο τελευταίες κυβερνήσεις έχουν διαπιστώσει την έλλειψη ανταγωνισμού μεταξύ των τραπεζών καθώς και το γεγονός ότι το Ελληνικό Τραπεζικό σύστημα λειτουργεί στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Τραπεζικού συστήματος και χρειάζεται βελτίωση.

Παρά τις επισημάνσεις όμως αυτές, εμείς οι μικρομεσαίοι, διαπιστώνουμε, καθημερινά στην πράξη πως οι τράπεζες λειτουργούν με την μορφή καρτέλ, στοιχεία που το επιβεβαιώνουν:

* Τα χαμηλά έως μηδενικά επιτόκια χορηγήσεων που καταβάλλουν οι ελληνικές τράπεζες στους μικροκαταθέτες.
* Η πραγματοποίηση εξαιρετικά υψηλής κερδοφορίας σε βάρος των δανειοληπτών καταθετών, παρά την κρίση.
* Η περιορισμένη παρέμβαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού και της Τράπεζας της Ελλάδος για την αντιμετώπιση του φαινόμενου της μη ύπαρξης Τραπεζικού ανταγωνισμού στην χώρα.

Ο επιχειρηματικός κόσμος και οι μικρομεσαίες εισαγωγικές και εξαγωγικές επιχειρήσεις ζητούν την άμεση παρέμβαση της κυβέρνησης και των αρμόδιων ελεγκτικών οργάνων, ώστε να σταματήσει το φαινόμενο της αυθαίρετης αύξησης των επιτοκίων, να ανοίξουν οι «στρόφιγγες» των χρηματοδοτήσεων και να σταματήσουν οι παράνομες συμπεριφορές των τραπεζών, που βλάπτουν την επιχειρηματική δραστηριότητα των καταθετών και των εργαζομένων και θέτουν σε μεγάλο κίνδυνο τα συμφέροντα των μετόχων και της αγοράς γενικότερα.

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΚΛΑΔΟΥ
Η δραστηριότητα και η επιβίωση μεγάλου αριθμού εισαγωγικών επιχειρήσεων, με τις οποίες συνεργάζονται πολλοί Εμπορικοί Αντιπρόσωποι και μέλη μας, άπτεται άμεσα με την απρόσκοπτη λειτουργία των τουριστικών επιχειρήσεων, όλων των κατηγοριών και σε ολόκληρη την διάρκεια της τουριστικής περιόδου. Κατά συνέπεια οποιαδήποτε μείωση της τουριστικής δραστηριότητας έχει άμεση επίπτωση στην λειτουργία μεγάλου αριθμού μικρομεσαίων εισαγωγικών επιχειρήσεων, που ήδη αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα από την μείωση των εργασιών τους.

Τα πρώτα «θύματα» της μεγάλης διεθνούς οικονομικής κρίσης και στην Ελλάδα είναι οι αμιγείς τουριστικές επιχειρήσεις. Το επίπεδο της κρίσης δεν είναι ακόμη προβλέψιμο, καθώς τώρα, μόλις, αρχίζει η τουριστική περίοδος. Εν τούτοις η κρίση, σε όποιο βαθμό και αν πλήξει τον τουριστικό τομέα, έχει, ήδη, δυσμενείς επιπτώσεις στις εισαγωγικές επιχειρήσεις που τροφοδοτούν τις μεγάλες ξενοδοχειακές και τουριστικές-γενικότερα- μονάδες, οι οποίες έχουν μειώσει τα λειτουργικά τους έξοδα. Συνεπώς ο κλάδος θα πρέπει να ενταχθεί στα γενικότερα και ειδικότερα μέτρα που λαμβάνονται για τον τουριστικό και τον επιχειρηματικό τομέα.

Οι μικρές επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου δουλεύουν στην χώρα μας με υψηλό κόστος λειτουργίας και χαμηλά περιθώρια κέρδους. Το έλλειμμα της ανταγωνιστικότητας που αντιμετωπίζουν απαιτεί εκ μέρους της Κυβέρνησης σημαντικά μέτρα μείωσης τους κόστους λειτουργίας τους.

Για τον λόγο αυτό ζητήσαμε την λήψη μέτρων ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων η δραστηριότητα των οποίων εντάσσεται στον τουριστικό τομέα καθόσον πολλά μέλη μας τροφοδοτούν τις τουριστικές επιχειρήσεις της χώρας.

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ
Μεγάλη αναστάτωση και ζημιές δημιούργησε στις επιχειρήσεις και την αγορά γενικότερα η απεργία στο Λιμάνι του Πειραιά τον περασμένο Οκτώβριο.

Ενώσαμε την φωνή μας με εκείνη των υπολοίπων φορέων της αγοράς και ζητήσαμε άμεση παρέμβαση της Κυβέρνησης καθόσον η συνεχιζόμενη απεργία επιβάρυνε αφ’ ενός τις εισαγωγικές επιχειρήσεις με πρόσθετο κόστος μεταφοράς των προϊόντων δεδομένου ότι τα εμπορικά πλοία αναγκάζονταν να ξεφορτώνουν τα εμπορεύματα σε άλλα λιμάνια και στη συνέχεια να τα μεταφέρουν με φορτηγά και αφ’ ετέρου πάγωνε τις εξαγωγές αφού τα προς εξαγωγή προϊόντα παρέμεναν καθηλωμένα στο Λιμάνι του Πειραιά με αποτέλεσμα να χάνονται οι αγορές του εξωτερικού και μάλιστα σε μια περίοδο έντονου ανταγωνισμού.

ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Άμεσα πήραμε σαφή θέση για τις αγροτικές κινητοποιήσεις και τις καταλήψεις των μεγαλυτέρων οδικών δρόμων της χώρας.

Τονίσαμε ότι το κλείσιμο των οδικών αρτηριών που συνδέουν την υπόλοιπη Ευρώπη με την Ελλάδα αλλά και τις ελληνικές πόλεις μεταξύ τους είχε σοβαρές επιπτώσεις στην εσωτερική αγορά με κυριότερη αυτή της έλλειψης των αγαθών από τα εμπορικά καταστήματα.

Η τακτική αυτή των αγροτικών οργανώσεων να κλείνουν τις οδικές αρτηρίες με τα τρακτέρ που έχει παγιωθεί τα τελευταία χρόνια μας βρίσκει αντίθετους, παρά το γεγονός ότι τα αιτήματά τους είναι δίκαια, διότι αφ’ ενός στερούν από τους υπόλοιπους Έλληνες το δικαίωμα της ελεύθερης διακίνησης προσώπων και αγαθών και αφ’ ετέρου πλήττουν άμεσα τις εισαγωγικές και εξαγωγικές επιχειρήσεις δημιουργώντας τεράστιες ζημιές σε όλους μας.

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
Το ασφαλιστικό είναι ένα καυτό θέμα για όλους μας καθόσον τα τελευταία χρόνια ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών στον οποίο υπαγόμεθα μετά την ενοποίησή του με τα λοιπά Ασφαλιστικά ταμεία των επαγγελματοβιοτεχνών παρουσιάζει πολλά προβλήματα με μεγαλύτερο εκείνο του ελλείμματος και της αδυναμίας που παρουσιάζει το τελευταίο διάστημα καταβολής ακόμα και των συντάξεων.

Στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΑΕΕ συμμετέχει ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας μας και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου μας κ. Δημήτριος Καραμαλάκος, ο οποίος παρακολουθεί όλα τα θέματα και καταβάλλει μεγάλες και συντονισμένες προσπάθειες για την εξίσωση των συντάξεων όλων των ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ.

Ο κ. Καραμαλάκος εντόπισε την μεγάλη αδικία που συντελείται εις βάρος των ασφαλισμένων του πρώην ΤΑΕ και διαπίστωσε ότι οι εξερχόμενοι για σύνταξη έμποροι λαμβάνουν πολύ μικρότερη σύνταξη από τους ασφαλισμένους του πρώην ΤΕΒΕ. Η αδικία είναι ακόμη μεγαλύτερη εάν αναλογιστεί κανείς ότι οι ασφαλιστικές εισφορές των εμπόρων μέχρι το 2006 που έγινε η ενοποίηση ήταν περίπου διπλάσιες. Σήμερα οι ασφαλιστικές εισφορές είναι ίδιες για όλους τους ασφαλισμένους. Οι συντάξεις όμως συνεχίζουν να έχουν μεγάλη διαφορά.

Για το λόγο αυτό όλοι εμείς οι πρώην ασφαλισμένοι του ΤΑΕ ζητάμε την εξομοίωση των συντάξεών μας με αυτές του ΤΕΒΕ, ώστε να αρθεί η υφισταμένη μεγάλη αδικία και σε καμία περίπτωση μείωση των συντάξεων των ασφαλισμένων του πρώην ΤΕΒΕ.

Επίσης μετά την αιφνιδιαστική απόφαση του Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας για αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 5% και μάλιστα αναδρομικά από 1-1-2009 διαμαρτυρηθήκαμε έντονα τονίζοντας ότι η αύξηση θα δημιουργήσει περαιτέρω και άλλα προβλήματα ρευστότητας στα ήδη υπάρχοντα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Προτείναμε επίσης τα οικονομικά ελλείμματα θα πρέπει ο ΟΑΕΕ να τα αντιμετωπίσει με άλλους τρόπους όπως ορθολογικότερη διαχείριση των πόρων και αποθεματικών του, μεγαλύτερη κρατική επιχορήγηση, ρύθμιση των χρεών προς το Ταμείο με καλύτερους όρους καθώς και καλύτερη οργάνωση και λειτουργία του.

Σήμερα ο Ασφαλιστικός μας Οργανισμός αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα ρευστότητας και υπάρχει φόβος για τις πληρωμές των συντάξεων τους επόμενους μήνες. Άμεσα λοιπόν πρέπει να ληφθούν μέτρα για την πάταξη της παραοικονομίας στις δαπάνες υγείας και της εισφοροδιαφυγής.

Το πρόσφατο έκτακτο πρόγραμμα που εκπόνησε το Υπουργείο Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας ύψους 1 δις. ευρώ για την χορήγηση χαμηλότοκων δανείων εγγυημένων από το ΤΕΜΠΜΕ με σκοπό την αποπληρωμή ασφαλιστικών και φορολογικών οφειλών, οι οποίες δεν έχουν εξοφληθεί μέχρι 28-2-2010, θα δώσει ανάσα στις επιχειρήσεις αλλά και στους Ασφαλιστικούς Οργανισμούς αφού θα επιφέρει έσοδα που τόσο έχουν ανάγκη.

Η εγγύηση του δανείου που θα παρέχει το ΤΕΜΠΜΕ θα φτάνει το 100% των οφειλών. Δικαιούχοι είναι μικρομεσαίες επιχειρήσεις όλων των κλάδων της οικονομίας και όλων των εταιρικών μορφών που απασχολούν λιγότερο από 50 άτομα και είχαν την τελευταία χρήση κύκλο εργασιών έως 10 εκ. ευρώ. Το ύψος του δανείου εξαρτάται από τον αριθμό των απασχολουμένων και κυμαίνεται από 5.000 ευρώ μέχρι 100,000 ευρώ. Το πρόγραμμα λήγει στις 31-12-2010.

Σας υπενθυμίζουμε ότι από 1-8-2008 υπάρχει κλάδος επικουρικής ασφάλισης, στον οποίο δύναται να ασφαλίζονται και οι εν ενεργεία ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ αρκεί να μην έχουν άλλη επικουρική ασφάλιση και να είναι σε ηλικία κάτω των 60 ετών.

Σχετικά με την διαδοχική ασφάλιση σας ενημερώνω ότι υπάρχει επιτροπή που επεξεργάζεται το θέμα και παρακολουθούμε τις εξελίξεις. Τέλος η αναμόρφωση του κλάδου υγείας με παροχή στους ασφαλισμένους υψηλού επιπέδου υπηρεσιών και επανακοστολόγηση των ιατρικών υπηρεσιών και εξετάσεων αποτελεί συνεχές και πάγιο αίτημά μας.

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ
Μετά την απόφαση της Κυβέρνησης να επιφέρει αλλαγές στον φορολογικό νόμο, το ΕΒΕΑ όρισε επιτροπή εκ μελών του Διοικητικού του Συμβουλίου με προεδρεύοντα τον Αντιπρόεδρο κ. Γιάννη Γρανίτσα για να μελετήσει και να υποβάλλει προτάσεις αναφορικά με την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος.

Στην εν λόγω Επιτροπή συμμετείχα και ο ίδιος και είχα την ευκαιρία να καταθέσω τις θέσεις και τις απόψεις μας πάνω σε θέματα που μας αφορούν και απασχολούν τον κλάδο μας και για τα οποία η Διοίκηση του Συνδέσμου μας καταβάλλει συντονισμένες προσπάθειες για την επίλυσή τους.

Στο σχετικό υπόμνημα που καταθέσαμε στην επιτροπή ζητήσαμε:

1. Την αναγνώριση των εξόδων ταξιδίων αλλά και υποδοχής και φιλοξενίας εκπροσώπων των ξένων οίκων.
2. Την αναγνώριση ως επαγγελματικού του αυτοκινήτου των Εμπορικών Αντιπροσώπων.
3. Μείωση του Μοναδικού Συντελεστή Καθαρών Κερδών, ο οποίος είναι 50% και θεωρείται πλέον πολύ υψηλός.
4. Ζητούμε να μην είναι υποχρεωτική η υποβολή Περιοδικών Δηλώσεων Φ.Π.Α. στην περίπτωση κατά την οποία το υπόλοιπο του Φ.Π.Α. είναι μηδενικό ή πιστωτικό (τούτο ίσχυε μέχρι το 2005).
5. Κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων (Κ.Β.Σ.).
6. Οι τράπεζες να προχωρήσουν σε άμεση μείωση των επιτοκίων χορηγήσεων και πιστωτικών καρτών.
7. Να συνεχιστεί η πολιτική χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω του ΤΕΜΠΜΕ με ευνοϊκότερους όρους.
8. Πάταξη του παρεμπορίου.
9. Εξαίρεση από τον Φ.Μ.Α.Π. των ιδιοχρησιμοποιουμένων από τις επιχειρήσεις κτηρίων και εγκαταστάσεων.

ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΩΤΙΚΩΝ ΠΙΝΑΚΩΝ
Όπως ήδη σας ενημερώσαμε μέσω του Ηλεκτρονικού Δελτίου Πληροφοριών του Συνδέσμου μας, από 1-1-2010 έχουμε υποχρέωση υποβολής ανακεφαλαιωτικών πινάκων για τις ενδοκοινοτικές πράξεις παροχής υπηρεσιών που πραγματοποιούμε.

Η σχετική εγκύκλιος ΠΟΛ 1127/25-9-09 η οποία αναφέρεται στον τύπο, το περιεχόμενο καθώς και το χρόνο υποβολής των ανακεφαλαιωτικών πινάκων έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Συνδέσμου μας την οποία μπορείτε να επισκέπτεσθε για να ενημερωθείτε σχετικά.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
Συνεχίστηκαν και κατά το παρελθόν έτος τα εκπαιδευτικά προγράμματα, που διοργανώνει ο Σύνδεσμός μας σε συνεργασία με τον εκπαιδευτικό όμιλο ΑΚΜΗ, για την επιμόρφωση των εργαζομένων στα γραφεία των Εμπορικών Αντιπροσώπων.

Τα προγράμματα αυτά είναι επιδοτούμενα από τον ΟΑΕΔ και καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα επιμορφώσεως, όπως Marketing, Δημόσιες Σχέσεις, Διαχείριση Κρίσεων, Τεχνικές Πωλήσεων, Επικοινωνίας και Προώθησης Προϊόντων και Υπηρεσιών.

Επίσης το περασμένο έτος υλοποιήσαμε ως «Συνεργαζόμενος Φορέας» με την Ελληνική Εταιρεία Διοίκησης Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ) δύο προγράμματα που εντάσσονται στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ» του Υπουργείου Ανάπτυξης.

Τα προγράμματα αυτά που είχαν ως θέματα «Μηχανογραφημένη Λογιστική – Φορολογικά» και «Εξαγωγικό Μάρκετινγκ» σημείωσαν μεγάλη επιτυχία και αξίζει να αναφέρουμε ότι τα παρακολούθησαν εκτός από εργαζομένους και αρκετά μέλη μας Εμπορικοί Αντιπρόσωποι αφού απευθύνονταν και σε επιχειρηματίες αυτοαπασχολουμένους.

Ευελπιστούμε ότι και κατά το τρέχον έτος θα μας δοθεί η δυνατότητα να διοργανώσουμε τέτοια προγράμματα τα οποία εκτός από την επιμόρφωση που προσφέρουν στους συμμετέχοντες στηρίζουν και οικονομικά τον Σύνδεσμό μας.

ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ
Στα πλαίσια του εκσυγχρονισμού των υπηρεσιών τόσο προς τα μέλη όσο και προς το εξωτερικό αλλά και προς κάθε ενδιαφερόμενο ο Σύνδεσμός μας το περασμένο έτος προέβη στην ανανέωση της ιστοσελίδας του.

Η νέα και εμπεριστατωμένη ιστοσελίδα στην διεύθυνση www.aaca.gr περιέχει αρκετές ειδήσεις και είναι κατατοπιστική σε όσους την επισκέπτονται και αναζητούν πληροφορίες σχετικά με τον Σύνδεσμο και το επάγγελμα του Εμπορικού Αντιπροσώπου. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ιστοσελίδα μας ενημερώνεται και εμπλουτίζεται με νέα στοιχεία συνεχώς.

Η ιστοσελίδα μας αποτελεί πλέον το μέσο επικοινωνίας της Διοικήσεως τόσο με τα μέλη του Συνδέσμου μας όσο και με τις λοιπές εμπορικές Οργανώσεις και γενικά κάθε ενδιαφερόμενο για την δραστηριότητά μας.

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Το Δελτίο Πληροφοριών του Συνδέσμου μας, το οποίο αποτέλεσε για πολλά χρόνια το μέσο επικοινωνίας μας με τα μέλη, σταμάτησε να εκδίδεται από τον περασμένο Ιούλιο.

Η διακοπή εκδόσεως του Δελτίου μας με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου έγινε πρώτον για λόγους οικονομίας και δεύτερον διότι πλέον μας δίνεται η δυνατότητα να επικοινωνήσουμε και να πληροφορούμε τα μέλή μας πάνω σε διάφορα θέματα που τους απασχολούν μέσω του Ηλεκτρονικού Ταχυδρομείου που είναι πλέον ο πιο σύγχρονος τρόπος άμεσης και έγκυρης επικοινωνίας και πληροφόρησης.

Κατόπιν τούτου ανά 15ήμερο το «Ηλεκτρονικό Δελτίο Πληροφοριών» με ειδήσεις πάνω σε φορολογικά, ασφαλιστικά και λοιπά θέματα που αφορούν τη δραστηριότητά μας αλλά και γενικού ενδιαφέροντος, αποστέλλεται σε όλους τους Εμπορικούς Αντιπροσώπους της Αθήνας για τους οποίους έχουμε την Ηλεκτρονική τους Διεύθυνση.

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ IUCAB ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Τα θέματα που απασχολούν τους Εμπορικούς Αντιπροσώπους σε διεθνές επίπεδο παρακολουθεί η Διεθνής Οργάνωση Εμπορικών Αντιπροσώπων IUCAB.

Ο Σύνδεσμός μας καθώς και όλοι οι Σύνδεσμοι Εμπορικών Αντιπροσώπων της χώρας μας εκπροσωπούμεθα στην Διεθνή αυτή Οργάνωση μέσω της Ομοσπονδίας μας.

Φέτος η Ομοσπονδία μας είναι η διοργανώτρια του ετησίου Συνεδρίου της IUCAB, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα από 20 μέχρι και 22 Μαΐου.

Τα θέματα του Συνεδρίου παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον ιδιαίτερα σήμερα που η παγκόσμια κρίση στην οικονομία έχει πλήξει περισσότερο από κάθε άλλο κλάδο το εμπόριο.

Για πρώτη φορά φέτος και με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας στο Συνέδριο έχουν κληθεί να παραστούν όλοι οι Σύνδεσμοι της χώρας μας με την συμμετοχή μάλιστα όλων των μελών των Διοικητικών τους Συμβουλίων.

Στο Συνέδριο θα μας δοθεί η ευκαιρία να συζητήσουμε τα διάφορα θέματα που απασχολούν τον κλάδο μας και να αναζητήσουμε λύσεις.

ΕΤΉΣΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε και φέτος η Ετήσια Συνάντηση των μελών του Συνδέσμου μας σε ταβέρνα στην Πλάκα. Στις συνάντησεις μας αυτές μας δίνεται η ευκαιρία να γνωριστούμε με τα μέλη, να ανταλλάξουμε απόψεις και ιδέες, μα πάνω από όλα να ξεφύγουμε για λίγο από τα προβλήματα της καθημερινότητας που αντιμετωπίζουμε όλοι μας.

ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ
Ο Σύνδεσμός μας από της ιδρύσεώς του είχε ως μέλη του αποκλειστικά Εμπορικούς Αντιπροσώπους. Με την πάροδο όμως των ετών και τη σταδιακή απελευθέρωση των επαγγελμάτων δημιουργήθηκε ένας νέος κλάδος παραπλήσιος των Εμπορικών Αντιπροσώπων, ο κλάδος των Διανομέων.

Στη χώρα μας ελλείψει σχετικής νομοθεσίας στους Διανομείς εφαρμόζεται αναλογικά ο Νόμος περί Εμπορικών Αντιπροσώπων και οι κανόνες ανταγωνισμού.

Επειδή η Διεθνής Οργάνωση Εμπορικών Αντιπροσώπων αλλά και η Ομοσπονδία μας καθώς και οι λοιποί Σύνδεσμοι της χώρας μας έχουν περιλάβει στους κόλπους τους και τον κλάδο των Διανομέων, θεωρήσαμε σκόπιμο να προχωρήσουμε και εμείς στη διεύρυνση του Συνδέσμου μας περιλαμβάνοντας και εντάσσοντας ως μέλη μας και τους Διανομείς, κάτι που θα συντελέσει στην αύξηση της δυνάμεώς μας.

Για το σκοπό αυτό συγκαλέσαμε το προηγούμενο έτος Ειδική Γενική Συνέλευση με μοναδικό θέμα την τροποποίηση του Καταστατικού μας.

Το τροποποιημένο Καταστατικό όπως εγκρίθηκε από την Ειδική Γενική Συνέλευση κατατέθηκε στο Πρωτοδικείο Αθηνών προς τελική έγκριση.

Μετά ταύτα και με την υπ’ αριθ. 956/2010 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών εγκρίθηκαν οι τροποποιήσεις του Καταστατικού μας και πλέον η επωνυμία μας είναι «Σύνδεσμος Εμπορικών Αντιπροσώπων και Διανομέων Αθηνών».

Από της δημοσιεύσεώς του, η οποία έγινε βάσει του νόμου στις 5/3/2010, έχουμε την δυνατότητα να εγγράφουμε ως μέλη μας και τους Διανομείς.

Για το σκοπό αυτό θα πρέπει να γίνει μια συστηματική προσπάθεια για να πραγματοποιήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες εγγραφές.

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Περιγράψαμε σε γενικές γραμμές τη δραστηριότητα που ανέπτυξε το Διοικητικό μας Συμβούλιο κατά τον περασμένο χρόνο. Πρέπει όμως να τονίσουμε ότι ο Σύνδεσμός μας στάθηκε πρόθυμα στο πλευρό των Συναδέλφων εκείνων που ζήτησαν τη βοήθειά του και ενδιαφέρθηκε για τα ειδικότερα θέματα που τους απασχολούσαν επιδιώκοντας την επίλυσή τους.

Από τη θέση αυτή επιθυμώ να ευχαριστήσω θερμά τη Διοίκηση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών και ιδιαίτερα τον Πρόεδρο κ. Κωνσταντίνο Μίχαλο για την ηθική και οικονομική συμπαράσταση του Επιμελητηρίου μας στην γένει δραστηριότητα του Συνδέσμου μας.

Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στις προσπάθειες που καταβάλλουν όλοι οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου μας στο Διοικητικό Συμβούλιο του Επιμελητηρίου για την προώθηση των θεμάτων μας είτε κλαδικών είτε οικονομικών. Για το λόγο αυτό στόχος μας πάντα θα πρέπει να είναι η όσον το δυνατόν μεγαλύτερη εκπροσώπησή μας στο Διοικητικό Συμβούλιο του Επιμελητηρίου και αυτό ελπίζω να γίνει στις προσεχές εκλογές του ΕΒΕΑ, στις οποίες όλα τα μέλη του Συνδέσμου θα πρέπει να προσέλθουν και να ψηφίσουν τους εκπροσώπους του.

Επίσης επιθυμώ να τονίσω και να εξάρω και από το βήμα αυτό την κατά πάντα άψογη και καρποφόρο συνεργασία μας με τη Διοίκηση της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ανεξαρτήτων Εμπορικών Αντιπροσώπων, μέσω της οποίας προωθούμε τα θέματά μας στην Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου στην οποία μετέχει καθώς και στη Διεθνή Οργάνωση Εμπορικών Αντιπροσώπων.

Τέλος θέλω να ευχαριστήσω τον οικονομικό τύπο και ιδιαίτερα τις εφημερίδες «ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ», «ΕΞΠΡΕΣ» και «ΚΕΡΔΟΣ» καθώς και τον ηλεκτρονικό τύπο για την προβολή των θεμάτων μας στις φιλόξενες στήλες τους.

Σας ευχαριστώ

Ιωάννης Παπαγεωργάκης