Γενική Συνέλευση 2009

Λογοδοσία Πεπραγμένων του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Εμπορικών Αντιπροσώπων Αθηνών κατά το έτος 2008 αναγνωσθείσα από τον Πρόεδρο του Συνδέσμου κ. Ιωάννη Παπαγεωργάκη στη Γενική Συνέλευση της 18ης Μαρτίου 2009

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Υψίστης σημασίας γεγονός κατά το προηγούμενο έτος υπήρξε η γενικευμένη οικονομική κρίση και η παγκόσμια χρηματοοικονομική αναταραχή, η οποία έπληξε τη διεθνή οικονομία και όπως ήταν φυσικό και τη χώρα μας.

Βρισκόμαστε εν μέσω της χειρότερης χρηματοοικονομικής κρίσης από τη δεκαετία του 1930, η οποία αποτελεί το αποκορύφωμα μιας υπερβολικής ανόδου που διήρκεσε για περισσότερα από εικοσιπέντε χρόνια.

Πράγματι η παγκόσμια οικονομία διανύει σήμερα τη χειρότερη κρίση από το κράχ του 1929, οι δε θεσμικοί εκπρόσωποι προετοιμάζονται για επιδείνωση των συνθηκών, καθώς εξανεμίσθηκαν οι ελπίδες για συντόμευσή της και η ανάκαμψη αναμένεται να συντελεστεί με βραδείς ρυθμούς και άγνωστη μέχρι στιγμής χρονικά αφετηρία.

Για την ιστορία θα σας αναφέρω ότι προ της σημερινής κρίσης υπήρξαν και άλλες πολλές στο παρελθόν με προεξάρχουσα το κράχ του 1929. Ακολούθησε η οικονομική κάμψη της δεκαετίας του 1970 και η κατάρρευση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Συναλλαγματικών Ισοτιμιών το 1992-1993. Οι προγενέστερες όμως αυτές κρίσεις εστιάστηκαν σε συγκεκριμένες περιοχές και δεν είχαν απειλήσει την παγκόσμια οικονομία.

Η παγκόσμια χρηματοπιστωτική αυτή κρίση, που διανύουμε σήμερα τείνει να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και επηρέασε, όπως ήταν φυσικό, αρνητικά την οικονομική δραστηριότητα, ο δε απολογισμός των μεγαλυτέρων οικονομιών όλων των χωρών της υφηλίου υπήρξε και παραμένει καταστροφικός.

Η χειρότερη μεταπολεμικά αυτή κρίση ξεκίνησε από την αγορά στεγαστικών δανείων χαμηλής εξασφάλισης στις ΗΠΑ, εξαπλώθηκε στην Ευρώπη αλλά και παγκοσμίως.

‘Aλλος σημαντικός παράγοντας, ο οποίος συνέβαλε στην κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος υπήρξε η ελεύθερη και ανέξέλεγκτη διακίνηση κερδοσκοπικών κεφαλαίων (hedge funds) από τις χώρες υψηλού δείκτη αποταμιεύσεων των οικονομικά ανεπτυγμένων χωρών προς τις αναδυόμενες και φτωχές σε κεφάλαια χώρες, οι οποίες επιζητούσαν να δανειστούν κεφάλαια για την οικονομική τους ανάπτυξη, χωρίς όμως να λαμβάνεται υπόψη ο παράγοντας του κινδύνου. Κάποτε όμως τα κερδοσκοπικά αυτά κεφάλαια συνειδητοποίησαν ότι έπρεπε να απαλλαγούν από τα επισφαλή περιουσιακά τους στοιχεία και να τραπούν πρός πλέον σταθερές επενδύσεις. ‘Οταν το γεγονός αυτό επεξετάθη μετατράπηκε σε πανικό. Οι τιμές κατέρρευσαν και οι χρεοκοπίες αυξήθηκαν. Οι Τράπεζες διέκοψαν τη χορήγηση δανείων. Ακολούθησε οικονομική ύφεση γεγονός το οποίο έχει βαθιές συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία, τη σταθερότητα της οποίας απείλησε και τα αποτελέσματα της οποίας βιώνουμε σήμερα.

Η κρίση στη διατραπεζική ρευστότητα είχε και συνεχίζει να έχει αρνητικές επιπτώσεις στο βιομηχανικό αλλά και στον εμπορικό τομέα προκαλώντας επιβράδυνση της βιομηχανικής οικονομίας, δυσχεραίνοντας τις χρηματοδοτικές συνθήκες για τις επιχειρήσεις και απειλώντας με επιδείνωση το διεθνές οικονομικό περιβάλλον.

Αποτέλεσμα της οικονομικής αυτής κρίσης είναι ότι επιβάλλεται πλέον η καθιέρωση διεθνών κανονισμών για τη ρύθμιση των χρηματοοικονομικών αγορών και επίσης ότι πρέπει να επιβληθούν έλεγχοι επί των κεφαλαιακών κερδοσκοπικών ροών, οι οποίες απειλούν όλο και περισσότερο τη σταθερότητα και προκαλούν τον κλονισμό της παγκόσμιας οικονομίας.

Μέχρι πρόσφατα η Κίνα και η Ινδία, οι ταχύτατα αναπτυσσόμενες αυτές οικονομίες, αισθάνονταν προστατευμένες από την κρίση που έπληττε τη παγκόσμια οιικονομία. Τώρα όμως όλοι φοβούνται ότι η κρίση συμπαρασύρει και τις δύο αυτές χώρες, οι οποίες εξακολουθούν να αποτελούν τα πιό δυναμικά κομμάτια της παγκόσμιας οικονομίας.

Ο απολογισμός των μεγαλυτέρων οικονομιών της υφηλίου παραμένει καταστροφικός, με περαιτέρω επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας, με κύμα απολύσεων και επακόλουθο τη μεγάλη αύξηση της ανεργίας.’Ηδη οι μεγάλες επιχειρήσεις εκφράζουν αδυναμία να διατηρήσουν όλες τις θέσεις εργασίας, καθώς οφείλουν να προσαρμοσθούν στα νέα δεδομένα. Εξ άλλου παρατηρείται ελεύθερη πτώση των τιμών των ακινήτων, κατακρήμνιση των κερδών των εταιριών στις ΗΠΑ στην Ευρωπαϊκή ‘Ενωση, αλλά και στις οικονομίες της Ασίας, της Κίνας και της Ιαπωνίας και γενικά επιδείνωση της παγκόσμιας οικονομίας. Η Ευρωπαϊκή οικονομία αναμένεται να εισέλθει σε φάση βαθιάς ύφεσης, τη χειρότερη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Συγκεκριμένα οι περισσότερες χώρες της Ε.Ε. εμφανίζουν υπερβολικά ελλείμματα μεγαλύτερα του 3% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος τους.

Τα αποτελέσματα της χρηματοοικονομικής κρίσης στην πραγματική οικονομία άρχισαν αμέσως να γίνονται ορατά. Μετά την κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος τα μεγαλύτερα εργοστάσια παγκοσμίως με πρώτα τα εργοστάσια της αυτοκινητοβιομηχανίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, στην Ιαπωνία και στην Ευρώπη άρχισαν είτε να σταματούν ολοσχερώς την παραγωγή τους, είτε να την περιορίζουν σε μεγάλο βαθμό, με αποτέλεσμα να χάνουν την εργασία τους καθημερινά χιλιάδες εργάτες. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε το 2008 κατά 2 εκατομμύρια.

Για να ανταπεξέλθει η παγκόσμια οικονομία στη μείωση της ρευστότητος, η οποία υπήρξε το έναυσμα της κρίσης, οι κυβερνήσεις όλων των κρατών καταβάλλουν συντονισμένες προσπάθειες για την αντιμετώπισή της και προωθούν νέα σχέδια ανάκαμψης για την κεφαλαιακή ενίσχυση των Τραπεζών και την μέσω αυτών αποκατάσταση της ρευστότητος.

Συγκεκριμένα στις ΗΠΑ υλοποιήθηκε το σχέδιο Πόλσον των 700 δισ. δολαρίων, ενώ παράλληλα εγκρίθηκε και το πακέτο μέτρων στήριξης και ανάκαμψης της οικονομίας του νέου Προέδρου των ΗΠΑ Ομπάμα 787 δισ. δολαρίων. Επίσης η Κυβέρνηση της Γερμανίας προώθησε σχέδιο στήριξης της πραγματικής οικονομίας ύψους 50 δισ. ευρώ. Παραπλήσια σχέδια προωθεί η Ιαπωνία και η Κίνα.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση ο Πρόεδρος Ζοζέ Μπαρόζο ζήτησε από τα κράτη-μέλη συντονισμό δράσεως προς αποφυγή ανεξέλεγκτων καταστάσεων. Θα πρέπει, τόνισε ο κ. Μπαρόζο, πάση θυσία να αποκατασταθεί η ομαλή ροή των δανείων, και αυτό θα γίνει αν δράσουμε συντονισμένα υιοθετώντας, το συντομότερο τις κατευθυντήριες γραμμές της Επιτροπής για τα λεγόμενα τοξικά επενδυτικά προϊόντα.

Επίσης υιοθετήθηκε και υποβλήθηκε στο Συμβούλιο Υπουργών Ecofin το πλαίσιο για την εποπτεία των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, το οποίο βασίζεται στην έκθεση της Επιτροπής εμπειρογνωμόνων και προβλέπει τη σύσταση μηχανισμού πανευρωπαϊκής εποπτείας των τραπεζών σε συνεργασία με τις εθνικές εποπτικές αρχές.

Στη χώρα μας η Κυβέρνηση αποφάσισε να διαθέσει 28 δισ. ευρώ για την μέσω των Τραπεζών τόνωση της ρευστότητος της οικονομίας και την αντιμετώπιση στη χώρας μας της διεθνούς κρίσης.

‘Οπως είναι φυσικό η ελληνική Οικονομία έχει επηρεασθεί άμεσα από την παγκόσμια αυτή κρίση, διότι εξαρτάται από την εξωτερική χρηματοδότηση. Κατόπιν αυτού αναμένεται επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης. ‘Ηδη η οικοδομική δραστηριότητα, ο τουρισμός και η ναυτιλία περνούν δύσκολες ώρες.

Στην κρίσιμη αυτή στιγμή ο Πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής σε μήνυμά του προς τον Ελληνικό λαό τόνισε ότι η οικονομία σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες βρίσκεται σε ύφεση και υπάρχουν προβλέψεις για απόλυση εκατομμυρίων εργαζομένων. Επεσήμανε ότι η χώρα μας αντιμετωπίζει δυσκολίες λόγω του μεγάλου δημόσιου χρέους που έχει από το παρελθόν και ζήτησε συναίνεση από όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας για την αντιμετώπιση της κρίσης παρουσιάζοντας συγκεκριμένες αρχές για την επίτευξη του σκοπού αυτού ώστε να μην γίνει η κατάσταση ανεξέλεγκτη και ενδοχομένως επικίνδυνη.

Για την καλύτερη αντιμετώπιση της χρηματοπιστωτικής αυτής κρίσης στην χώρα μας δυναμική και άμεση υπήρξε η παρέμβαση του Συνδέσμου μας με συγκεκριμένες προτάσεις. Προσπαθήσαμε με ανακοινώσεις μας στον Τύπο, αλλά και με συνεντεύξεις σε ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς προτείναμε μέτρα που πρέπει να ληφθούν από την Κυβέρνηση για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με σκοπό την αποκλιμάκωση της κρίσης και την προσδοκία ότι σύντομα θα αποφορτισθεί το αρνητικό κλίμα.

Συγκεκριμένα στα μέτρα που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση και τα οποία περιέλαβαν την οικονομική στήριξη των τραπεζών, ώστε να μη χάσουν οι καταναλωτές – καταθέτες τις οικονομίες τους, τονίσαμε ότι θα πρέπει να ληφθεί ειδική μέριμνα για την επιβίωση των μικρομεσαίων εμπορικών και επαγγελματο-βιοτεχνικών επιχειρήσεων, που θα κινδυνεύσουν να αναστείλουν την δραστηριότητά τους αν σταματήσει η χρηματοδότηση τους από τις εμπορικές τράπεζες.

Επεσημάναμε πως αν κλείσουν οι “κρουνοί” χρηματοδότησης των ΜΜΕ θα δημιουργηθούν ανυπέρβλητα προβλήματα στην αγορά, με τελικό αποτέλεσμα την επικράτηση των μεγάλων πολυεθνικών αλυσίδων, οι οποίες διαθέτουν άνετη χρηματοδότηση και υποστήριξη κάθε είδους από τις μητρικές εταιρείες.

Ήδη τα μικρά και μεσαία καταστήματα έχουν πληγεί από την συνεχώς μειούμενη κατανάλωση, εξ αιτίας της κρίσης των νοικοκυριών και της μείωσης του διατιθέμενου εισοδήματος. Τονίσαμε ότι παράλληλα με την χρηματοδότηση των τραπεζών, η κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει αναπτυξιακά κίνητρα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που αποτελούν την ραχοκοκαλιά την Εθνικής Οικονομίας και απασχολούν εκατοντάδες χιλιάδες εργαζομένους.

Ζητήσαμε την περαιτέρω μείωση των φορολογικών συντελεστών, την εφαρμογή του νέου αναπτυξιακού νόμου και στους μικρομεσαίους, την εφαρμογή του συγχρόνου πλαισίου για την έρευνα και τον εκσυγχρονισμό των ΜΜΕ, την προσεκτική εφαρμογή της νομοθεσίας για πολλά ζητήματα, όπως το ασφαλιστικό, το ωράριο κ.ά.

Επίσης ζητήσαμε, όπως έγινε και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σημαντικά κονδύλια να κατευθυνθούν για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων, του ανθρωπίνου δυναμικού, της έρευνας και της καινοτομίας, ώστε με τον τρόπο αυτό να αντιμετωπισθεί αφ ενός μέν το φαινόμενο της ανεργίας αφ ετέρου να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα και η παραγωγικότητα της μικρομεσαίας επιχείρησης.

Οι αρνητικές συνέπειες στην ελληνική πραγματική οικονομία και ο αντίκτυπος στην αγορά και ιδιαίτερα στις μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις εστιάζονται σήμερα στη στενότητα των κεφαλαίων των επιχειρήσεων, στην έλλειψη ρευστότητας και στην αύξηση του κόστους του χρήματος από τις τράπεζες.

Προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να στραφούν οι Κυβερνητικές ενέργειες, είτε μέσω τραπεζικών χρηματοδοτήσεων από το “πακέτο” των 28 δισ. ευρώ, είτε και με απευθείας χρηματοδοτήσεις, που θα δώσουν “ανάσα” επιβίωσης στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, οι οποίοι θα αναγκαστούν να σηκώσουν το βάρος της κρίσης, με αποτέλεσμα πολλοί εξ αυτών, είτε να αναστείλουν την λειτουργία των επιχειρήσεων τους, είτε να προχωρήσουν σε απολύσεις εργαζομένων, δημιουργώντας, μη ηθελημένα, μείζον κοινωνικό ζήτημα.

‘Οσον αφορά το ρόλο των Τραπεζών στο θέμα αυτό θα πρέπει να τονισθεί ότι ενώ μέχρι πρό τινος οι τράπεζες χορηγούσαν δάνεια ύψους 1,85 δισ. ευρώ το μήνα, τους περασμένους μήνες περιορίστηκαν στο ένα τρίτο. Παράλληλα, οι τράπεζες έχουν αυξήσει, εκτός από τα βασικά επιτόκια χορηγήσεων για τις μικρομεσαίες με τζίρο έως 2,5 εκατ. ευρώ, και τα spreads, που έχουν εκτιναχθεί στο επίπεδο των 4 ή ακόμα και των 5 μονάδων. Η αύξηση αυτή των επιτοκίων σε συνδυασμό με τη μείωση της καταναλωτικής ζήτησης και τον υπερδανεισμό που παρουσιάζουν κυρίως οι μικρές επιχειρήσεις στην Ελλάδα, τις κάνει πολύ ευάλωτες στην κρίση.

Ο Σύνδεσμός μας ετόνισε ότι εάν η κρίση αυτή διαρκέσει, θα επιφέρει ισχυρούς τριγμούς στη φερεγγυότητα των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αφού για τους επόμενους δώδεκα μήνες υπάρχει ο κίνδυνος μία στις τρεις να μην μπορεί να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις της. Σημειώνεται ότι στη χώρα μας λειτουργούν 300.000 μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις που απασχολούν 850.000 εργαζόμενους εμπόρους και υπαλλήλους.

Κοινό αίτημα των φορέων του επιχειρηματικού κόσμου είναι πως το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα πρέπει να συμπεριλάβει στο σχέδιο αντιμετώπισης των επιπτώσεων της διεθνούς κρίσης, με μεγαλύτερη ένταση και έμφαση, την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και την εξασφάλιση της ρευστότητας, αναπροσαρμόζοντας την πιστοδοτική πολιτική των ελληνικών τραπεζών προς τους μικρομεσαίους.

Μέσα σε αυτό το δυσμενές διεθνές οικονομικό κλίμα κινούνται και οι επιχειρήσεις του κλάδου των Εμπορικών Αντιπροσώπων, οι οποίες, λόγω των άμεσων σχέσεων και επαφών με τους οίκους του εξωτερικού, γίνονται δέκτες αρνητικών συνεπειών το μέγεθος των οποίων δεν μπορούμε, στην φάση αυτή, να εκτιμήσουμε.

Επίσης ο Σύνδεσμός μας υπογράμμισε ότι οι ρυθμοί υλοποίησης των μέτρων ενίσχυσης της πραγματικής οικονομίας θα πρέπει να επιταχυνθούν, ώστε η κρίση να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο ανώδυνη για τον μικρομεσαίο επιχειρηματία, τον μισθωτό και τον συνταξιούχο.

Σχολιάζοντας τα κυβερνητικά μέτρα για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω του Ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων ΤΕΜΠΜΕ, που ελήφθησαν στο τέλος του 2008, ο Σύνδεσμός μας ανέφερε ότι ο κλάδος των Εμπορικών Αντιπροσώπων θεωρεί θετικές τις εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα και ειδικότερα σε ότι αφορά στο ζήτημα της χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της χώρας, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται οι επιχειρήσεις εισαγωγής και εξαγωγής. Πράγματι στόχος του ΤΕΜΠΜΕ είναι η διατήρηση του παραγωγικού ιστού της οικονομίας και ιδιαίτερα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες αποτελούν και το σπουδαιότερο κομμάτι του.

Συγκεκριμένα το πρόγραμμα του ΤΕΜΠΜΕ το οποίο προβλέπει εγγυήσεις του Tαμείου για την παροχή από τις τράπεζες κεφαλαίου κίνησης και δανείων στους μικρομεσαίους με επιδοτούμενο επιτόκιο οδηγεί στην ανακούφιση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και της αγοράς. Ξεκίνησε να υλοποιείται στις 28-12-2008 και μέχρι σήμερα έχουν εγκριθεί περίπου 7.000 αιτήσεις οι οποίες αντιστοιχούν σε δάνεια ύψους που αγγίζουν το 1 δις ευρώ. Το πρόγραμμα συνεχίζεται με σταθερούς ρυθμούς ενισχύοντας τη ρευστότητα και στηρίζοντας τις ελληνικές επιχειρήσεις στην προσπάθειά τους να αντιμετωπίσουν τη δύσκολη διεθνή συγκυρία. Επίσης σαφής και εμπεριστατωμένη υπήρξε η θέση του Συνδέσμου μας στα προβλήματα που παρουσιάζονται μεταξύ Τραπεζών και δανειοληπτών, τονίζοντας ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις διαπιστώνουν μορφή καρτέλ καταβάλλοντας χαμηλά επιτόκια καταθέσεων σε αντίθεση με τα υψηλά επιτόκια χορηγήσεων.

Κατόπιν αυτού ο Σύνδεσμός μας εζήτησε την άμεση παρέμβαση της Κυβέρνησης και των αρμόδιων ελεγκτικών οργάνων, ώστε να εξαλειφθεί το φαινόμενο αυτό και να σταματήσουν οι παράνομες συμπεριφορές των τραπεζών, που βλάπτουν την επιχειρηματική δραστηριότητα των καταθετών και των εργαζομένων και ζήτησε από την Κυβέρνηση και την Τράπεζα της Ελλάδος να εξορθολογίσουν την τραπεζική αγορά, στο πλαίσιο της νομιμότητας και των κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχοντας στο επίκεντρο τον άνθρωπο – πελάτη, που σε τελευταία ανάλυση αποτελεί και το μοναδικό στήριγμα των εμπορικών Τραπεζών.

Τονίσαμε ότι επιβάλλεται η άμεση μείωση των επιτοκίων χορηγήσεων προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας, αλλά και προς τα νοικοκυριά, που έχουν συνάψει στεγαστικά, καταναλωτικά κ.ά. δάνεια, πολύ περισσότερο μετά τη μείωση του βασικού επιτοκίου. Με τον τρόπο αυτό, σε συνδυασμό με την απόφαση για τα δάνεια με επιδοτούμενα επιτόκια προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα αμβλυνθούν οι επιπτώσεις από την διεθνή κρίση στην ελληνική αγορά και στην πραγματική οικονομία και θα αποτραπεί το κλείσιμο επιχειρήσεων, που αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας.
Επεισόδια και καταστροφές
Ο Σύνδεσμός μας αναφερόμενος στα βίαια επεισόδια και τους βανδαλισμούς του περασμένου Δεκεμβρίου που υπέστη το εμπορικό κέντρο της Πρωτεύουσας αλλά και πολλές μεγάλες πόλεις της χώρας μας με αποτέλεσμα την πρόκληση σοβαρών ζημιών ή ακόμη και την ολοσχερή καταστροφή πολλών εμπορικών επιχειρήσεων, ετόνισε ότι οι απίστευτες για μια ευνομούμενη και συντεταγμένη Πολιτεία σκηνές καταστροφής, που όλη η Ελλάδα, αλλά και ολόκληρος ο κόσμος, παρακολούθησε, αποτέλεσαν καίριο πλήγμα στην οικονομία της χώρας και ειδικότερα στον εμπορικό κόσμο. Πέρα από τις καταστροφές των καταστημάτων και τη συνακόλουθη οικονομική ζημία των επιχειρήσεων, το ψυχολογικό κλίμα που δημιουργήθηκε στην αγορά επιδείνωσε την ήδη βεβαρημένη από τη διεθνή κρίση κατάσταση.

Αναφέραμε ότι θεωρούμε ικανοποιητικά τα μέτρα για την αποζημίωση των επιχειρήσεων που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός κ. Καραμανλής και ζητήσαμε την άμεση και χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες καταβολή της εξαγγελθείσης οικονομικής ενισχύσεως ώστε να κατορθώσουν να ορθοποδήσουν οι επιχειρήσεις, οι οποίες επλήγησαν. Ηδη κατατέθηκε στις 5 Μαρτίου τροπολογία στη Βουλή από το Υπουργείο Οικονομικών για έκτακτη οικονομική ενίσχυση με 10.000 ευρώ των επιχειρήσεων αυτών.

Απεργία Φορτηγών Αυτοκινήτων
Εξ άλλου στο θέμα της απεργίας των φορτηγών αυτοκινήτων πήραμε σαφή θέση και με ανακοίνωσή μας στον τύπο, αφού επεσημάναμε τα προβλήματα που δημιούργησε η εν λόγω απεργία στην επιχειρηματική δραστηριότητα των εμπορικών και βιομηχανικών επιχειρήσεων και ιδίως στην τροφοδοσία της αγοράς με εμπορεύματα, πρώτες ύλες και καύσιμα, ζητήσαμε από την Κυβέρνηση να εντατικοποιήσει το διάλογο με τους ιδιοκτήτες φορτηγών και βυτιοφόρων, προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή ώστε να διακοπούν οι απεργίες των επαγγελματιών του κλάδου, ενώ παράλληλα καλέσαμε τους απεργούς να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις τους και να συμμετάσχουν στο διάλογο με τεκμηριωμένες θέσεις και διεκδικήσεις.

Απεργία στα Λιμάνια
Μεγάλη αναστάτωση δημιούργησαν στα λιμάνια οι απεργίες τελωνειακών υπαλλήλων αντιδρώντας στην απόφαση της Κυβέρνησης να ενσωματώσει στον προϋπολογισμό ένα ειδικό λογαριασμό μέσω του οποίου εισέπρατταν αποζημιώσεις πέραν των βασικών τακτικών αποδοχών τους.

Οι κινητοποιήσεις αυτές των τελωνειακών υπαλλήλων σε συνδυασμό με τις κινητοποιήσεις των εργαζομέων στους Οργανισμούς Λιμένων Πειραιώς και Θεσσαλονίκης επέφεραν σημαντικό πλήγμα στο εισαγωγικό και εξαγωγικό εμπόριο της χώρας.

Καλέσαμε και τις δύο πλευρές να επιδείξουν σύνεση και ψυχραιμία και να επιδιώξουν λύσεις που θα στηρίζονται στο διάλογο και τη συναίνεση πρός όφελος τις οικονομίας της χώρας μας γενικώτερα.
Το φαινόμενο της ακρίβειας
Επίσης σαφή θέση κατά της ακρίβειας έλαβε ο Σύνδεσμός μας συμμετέχοντας στη σχετική κυβερνητική προσπάθεια, επισημαίνοντας πως οι επιπτώσεις από την έξαρση της ακρίβειας θα είναι σημαντικές και στην ίδια την λειτουργία της αγοράς, όπου ήδη είχαν εμφανιστεί τα πρώτα σημάδια πτώσης της ζήτησης.

Επ’ αυτού προτείναμε η Κυβερνητική πολιτική να κινηθεί προς τα ακόλουθα συγκεκριμένα μέτρα:

* Να επιδιώξει την συγκράτηση των τιμών των καυσίμων με μείωση της φορολογίας. Να ενταθούν οι έλεγχοι στα πρατήρια για περιπτώσεις κερδοσκοπίας, δεδομένου ότι παρατηρούνται μεγάλες αποκλίσεις στις τιμές από πρατήριο σε πρατήριο.
* Να παρέμβει ώστε να συγκρατηθούν τα τιμολόγια των κρατικών ΔΕΚΟ, ο ρόλος των οποίων είναι κυρίως κοινωνικός.
* Ζητήσαμε να δοθεί το επίδομα θέρμανσης στις ασθενέστερες οικονομικά κοινωνικές ομάδες.
* Να παρέμβει η Κυβέρνηση και η Τράπεζα της Ελλάδος προς τις εμπορικές τράπεζες για τον εξορθολογισμό των επιτοκίων χορηγήσεων και καταθέσεων κυρίως σε ότι αφορά τις καταναλωτικές κάρτες, τα στεγαστικά δάνεια και τα δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
* Να ενταθούν οι έλεγχοι στις τουριστικές περιοχές όπου και παρατηρούνται τα περισσότερα φαινόμενα αδικαιολόγητων ανατιμήσεων και μας καθιστούν ακριβό τουριστικό προορισμό.

Τονίσαμε επίσης ότι τα μέτρα που εξαγγέλλει το Υπουργείο Ανάπτυξης θα πρέπει να εφαρμόζονται με αυστηρότητα από τις αρμόδιες υπηρεσίες ώστε να είναι αποτελεσματικά στην πράξη. Παράλληλα προτείναμε την έναρξη, τόσο από την Κυβέρνηση, όσο και από τις συνδικαλιστικές και καταναλωτικές οργανώσεις και τον επιχειρηματικό κόσμο, εκστρατεία τιθάσευσης των πληθωριστικών φαινομένων, που μπορεί να οφείλονται, σε μεγάλο βαθμό, σε εξωγενείς παράγοντες αλλά λειτουργούν πολλαπλασιαστικά στην εσωτερική αγορά και τροφοδοτούν τις ανατιμήσεις και τις κερδοσκοπικές τάσεις.

Σε κάθε περίπτωση, ο κλάδος των Εμπορικών Αντιπροσώπων, που τροφοδοτεί την αγορά με μεγάλο αριθμό προϊόντων οίκων του εξωτερικού, είναι έτοιμος να συμβάλει στη “μάχη” κατά του πληθωρισμού και της ακρίβειας.

Ασφαλιστικό
Εύλογο είναι το ενδιαφέρον των μελών του Συνδέσμου μας για την όλη πορεία του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών στον οποίο ενσωματώθηκε και το Ταμείο Ασφαλίσεως Εμπόρων μετά του ΤΕΒΕ και του ΤΣΑ ως αποτέλεσμα της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, την οποία δρομολόγησε η Κυβέρνηση.

Το ενδιαφέρον αυτό δεν περιορίζεται, μόνο στον συνταξιοδοτικό κλάδο αλλά επεκτείνεται, όπως είναι φυσικό και στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, η οποία πρέπει να αναβαθμισθεί εις τρόπον ώστε να καλύπτει την αξιοπρεπή εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων. Τούτο προϋποθέτει την ενίσχυση του ΟΑΕΕ σε ποσοστό τουλάχιστον 1% του ΑΕΠ, γεγονός το οποίο θα εξασφαλίσει την αντιμετώπιση των υποχρεώσεών του στο συνταξιοδοτικό Κλάδο και στην αναβάθμιση της ποιότητας της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των ασφαλισμένων, αλλά και τη βιωσιμότητα του Ταμείου σε σταθερές βάσεις.

Ο νέος Πρόεδρος του ΟΑΕΕ κ. Κ. Παπαθανασίου ανέλαβε την Προεδρία σε μια αρκετά δύσκολη περίοδο, καθώς ο ΟΑΕΕ αντιμετωπίζει έντονα ταμειακά προβλήματα, τα οποία προήλθαν κυρίως από τη συγχώνευση των Ταμείων.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα προβλήματα αυτά αυξήθηκαν μετά την ένταξη στον ΟΑΕΕ από 1/8/08 και άλλων πέντε Ταμείων, τα δύο εκ των οποίων παρουσιάζουν έλλειμμα 250 εκατ. ευρώ. Τα εν λόγω πέντε ταμεία είναι:

* Το Ταμείο Πρόνοιας Ξενοδόχων
* Το Ταμείο Ασφαλίσεως Ναυτικών Πρακτόρων και Υπαλλήλων (ΤΑΝΠΥ)
* Οι αυτοαπασχολούμενοι του Ταμείου Ασφάλισης Προσωπικού Ιπποδρομιών
* Το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Κοινής Διανομής Πρατηριούχων Υγρών Καυσίμων και
* Το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Αρτοποιών

Ως Σύνδεσμος υποστηρίζουμε ότι θα πρέπει να αρθούν οι ανισότητες στον υπολογισμό των συντάξεων των ασφαλισμένων του τέως ΤΑΕ με εκείνες του τέως ΤΕΒΕ, δεδομένου ότι υπολείπονται λόγω της διαφορετικής μεθόδου απονομής των.

Επ’ αυτού θα πρέπει να αναφέρουμε ότι ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ανεξαρτήτων Εμπορικών Αντιπροσώπων και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου μας και του ΟΑΕΕ κ. Δημ. Καραμαλάκος επεσήμανε τα ανωτέρω στον Πρόεδρο και το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΕΕ με αναλογιστική μελέτη και ζήτησε να προβούν σε έντονη διαμαρτυρία προς το Υπουργείο Απασχόλησης.

Από την αναλογιστική αυτή μελέτη προκύπτει ότι με το Προεδρικό Διάταγμα 116/17-3-1988 οι μεν συντάξεις του πρώην ΤΕΒΕ αυξήθηκαν κατά 109,4% ήτοι από 648,80 σε 1093,50, ενώ οι αντίστοιχες συντάξεις των ασφαλισμένων του πρώην ΤΑΕ αυξήθηκαν μόνο κατά 50% ήτοι από 742,77 σε 1.115.

Συγκεκριμένα οι εξερχόμενοι για σύνταξη έμποροι (ασφαλισμένοι στο πρώην ΤΑΕ) λαμβάνουν σύνταξη πολύ μικρότερη από τους ασφαλισμένους του ΤΕΒΕ, όταν μάλιστα αναλογιστεί κανείς ότι οι ασφαλιστικές εισφορές των εμπόρων ήταν περίπου διπλάσιες μέχρι το 2006, όπου εγένετο η ενοποίηση όλων των Ταμείων στον σημερινό ΟΑΕΕ.

Οι σημερινές ασφαλιστικές εισφορές είναι ίδιες για όλους τους ασφαλισμένους. Οι συντάξεις όμως παραμένουν να έχουν την ανωτέρω μεγάλη διαφορά. Κατόπιν αυτού επιβάλλεται εξομάλυνση και άρση των ανισοτήτων στην απονομή συντάξεων μεταξύ των πρώην ασφαλισμένων σε ΤΑΕ και ΤΕΒΕ.

Σε εκτεταμένες συζητήσεις που είχαμε στις Συνεδριάσεις του Διοικητικού μας Συμβουλίου για το θέμα αυτό τονίσαμε ότι πρέπει να ζητηθεί η επιστροφή από τον ΟΑΕΕ όλων των επιπλέον εισφορών που έχουν καταβληθεί μέχρι σήμερα και να αναζητηθούν ευθύνες από όλους τους διοικούντες του ΤΑΕ μέχρι το 2006 για την απαράδεκτη αυτή αδράνεια και την μη ενημέρωση των ασφαλισμένων εμπόρων. Επίσης είναι αναγκαίο να εφαρμοσθεί ταχύτερη απονομή των συντάξεων και μηχανοργάνωση των υπηρεσιών του ΟΑΕΕ καθώς και αξιοποίηση της περιουσίας του Ταμείου, ώστε να εξασφαλισθούν επιπλέον πρόσοδοι στον Οργανισμό.

Επειδή τα προβλήματα του Ταμείου είναι πολλαπλά προτιθέμεθα να διοργανώσουμε Ημερίδα εντός του έτους, στην οποία θα κληθούν να παραστούν εκτός από την αρμοδία Υπουργό κ. Φάνη Πάλλη – Πετραλιά και ειδικοί περί του ασφαλιστικού. Στην Ημερίδα θα σηζητηθούν τα θέματα του Ταμείου θα αναζητηθούν λύσεις που θα εγγυώνται την βιωσιμότητα αλλά και την αναβάθμιση της ποιότητας και των παροχών του Οργανισμού. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι με το άρθρο 153 του νόμου 3655/08 καθιερώνεται υποχρεωτικά από 1/6/2009 η Κάρτα Ασφάλισης – Υγείας με μοναδικό αριθμό ΑΜΚΑ ( Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης) όλων των πολιτών της χώρας. Η ηλεκτρονική αυτή Κάρτα θα συνοδεύει του Ελληνες πολίτες από το ξεκίνημα της ζωής τους και θα τους παρέχει όλες τις απαραίτητες υγειονομικές και ασφαλιστικές υπηρεσίες.

Ήδη ο ΟΑΕΕ με την υπ’ αριθμ. 101/2008 εγκύκλιο σημειώνει ότι η σύνταξη του απογραφικού δελτίου των εμμέσων μελών για τον ΑΜΚΑ είναι υποχρεωτική και θα προηγηθεί της θεώρησης του βιβλιαρίου ασθενείας για το 2009.

Επίσης με τον πρόσφατο ασφαλιστικό νόμο από 1ης Αυγούστου 2008 συνεστήθη στον ΟΑΕΕ Κλάδος Επικουρικής Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών, στον οποίο μπορούν να ενταχθούν μετά από αίτησή τους, οι ασφαλισμένοι στον κλάδο της κύριας σύνταξης του ΟΑΕΕ, εφόσον δεν υπάγονται σε άλλο επικουρικό φορέα και έχουν ηλικία έως 60 ετών.

Το ποσό της εισφοράς υπολογίζεται σε ποσοστό 6% του ποσού της 1ης ασφαλιστικής κατηγορίας, όπως κάθε φορά διαμορφώνεται ή κατόπιν αιτήσεως του ασφαλισμένου σε ποσοστό 6% επί του ποσού της ασφαλιστικής κατηγορίας στην οποία έχει υπαχθεί με αίτησή του.

Φορολογικά
Αφορολόγητο όριο
Με απόφαση του νέου Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιάννη Παπαθανασίου επαναφέρεται σε ισχύ το αφορόλοτητο όριο των 10.500 € των Ελευθέρων Επαγγελματιών, που είχε καταργηθεί με τον πρόσφατο φολολογικό νόμο.

Για το θέμα αυτό ο Σύνδεσμός μας από κοινού με τις λοιπές εμποροβιομηχανικές Οργανώσεις είχε παρέμβει επανειλημμένα τονίζοντας ότι η επιβολή φόρου εισοδήματος από το πρώτο ευρώ στους επιχειρηματίες είναι άδικη και άνιση και θα οδηγήσει σε αδιέξοδο χιλιάδες επιχειρήσεις και ιδιάιτερα στη κρίσημη αυτή χρονική στιγμή που διανύουμε και που μόνιμο αιτημά μας είναι η περαιτέρω μείωση των φορολογικών συντελεστών.

Φ.Π.Α. σε αποζημίωση Εμπορικού Αντιπροσώπου
Θέμα είχε προκύψει περί του κατά πόσον η αποζημίωση που εισπράττει ο Εμπορικός Αντιπρόσωπος από τον αντιπροσωπευόμενο Οίκο του εξωτερικού σε περίπτωση καταγγελίας των συμβατικών σχέσεων υπάγεται ή όχι σε Φ.Π.Α.

Για το θέμα αυτό απευθυνθήκαμε στο Υπουργείο Οικονομικών , το οποίο τελικά μας διευκρίνισε ότι στις περιπτώσεις αυτές ο Έλληνας Εμπορικός Αντιπρόσωπος δεν υποχρεούται στην απόδοση Φ.Π.Α., διότι ο τόπος φορολογίας των υπηρεσιών του βρίσκεται εκτός του εσωτερικού της χώρας και στο φορολογικό στοιχείο που θα εκδοθεί για την είσπραξη του εν λόγω ποσού δεν υπολογίζεται ΦΠΑ αλλά θα αναγραφέται η ένδειξη “ο Φ.Π.Α. οφείλεται στον τόπο εγκατάστασης του λήπτη – άρθρο 14 παρ.5 του Κώδικα Φ.Π.Α. – ν. 2859/2000”

Πάντως σε κάθε περίπτωση η έρευνα των πραγματικών περιστατικών ανήκει στην αρμόδια ΔΟΥ στην οποία πρέπει να προσκομίζονται οι συγκεκριμένες συμβάσεις που συνάπτονται.

Συντελεστές καθαρού κέρδους
Με την ευκαιρία της επικαιροποίησης και της αναπροσαρμογής του Καταλόγου με τους Συντελεστές Καθαρού Κέρδους, ο Σύνδεσμός μας με σχετικό υπόμνημα επανήλθε στο αίτημα της δραστικής μείωσης του ισχύοντος επί δεκαετίες Μοναδικού Συντελεστή Καθαρών Κερδών 50% για τους Εμπορικούς Αντιπροσώπους, δεδομένου ότι εν τω μεταξύ έχουν επέλθει σημαντικές αλλαγές στην επαγγελματική μας δραστηριότητα (Μηχανοργάνωση των γραφείων μας, απαραίτητη διερεύνηση της διεθνούς αγοράς με προσωπικές επισκέψεις σε Διεθνείς Εκθέσεις, επαφές με αντιπροσωπευόμενους Οίκους κλπ).

Σημειωτέον ότι το υπόμνημά μας αυτό διαβιβάσθηκε και στον Σύνδεσμο Ανωνύμων Εταιριών και Ε.Π.Ε. με την παράκληση όπως ο εκπρόσωπος του εν λόγω Συνδέσμου που συμμετέχει στη συσταθείσα Επιτροπή για το θέμα αυτό υποστηρίξει το δίκαιο αυτό αίτημά μας.

Τιμολόγιο Εμπορικού Αντιπροσώπου
Μετά την απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών με την οποία ορίζεται το περιεχόμενο του τιμολογίου που εκδίδει ο Αντιπρόσωπος Οίκων εξωτερικού ώστε να προκύπτουν με σαφήνεια τα στοιχεία που αναγράφονται σε αυτό ο Σύνδεσμός μας αφ’ ενός μεν ενημέρωσε τα μέλη του για τον νέο τύπο τιμολογίου, σύμφωνα με τις υποδείξεις του Υπουργείου και ταυτοχρόνως ζήτησε από τη Δ/νση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων την μη επιβολή κυρώσεων σε βάρος των Εμπορικών Αντιπροσώπων για ήδη εκδοθέντα τιμολόγια, δεδομένου ότι, όπως παραδέχθηκε το Υπουργείο Οικονομικών, η μη ορθή αναγραφή των συμβαλλομένων οφείλετο σε ασάφεια της προϊσχύουσας διάταξης που είχε σαν αποτέλεσμα τη λανθασμένη έκδοση των τιμολογίων αυτών, χωρίς να υπάρξει δόλος, αλλά ούτε και να προκύπτει φοροδιαφυγή.

Νέα Εθνική Ονοματολογία Οικονομικών Δραστηριοτήτων
Με την υπ’ αριθμ. Πολ. 1133/6-10-2008 απόφαση του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών καθορίστηκαν από 1ης Δεκεμβρίου 2008 νέοι Κωδικοί Αριθμοί Δραστηριότητας των επιχειρήσεων, δόθηκε δε προθεσμία ενός έτους, ήτοι μέχρι 1η Δεκεμβρίου 2009, μέσα στην οποία οι ελεύθεροι επαγγελματίες, όσο και οι επιχειρήσεις πρέπει να δηλώσουν στην αρμόδια ΔΟΥ το νέο Κωδικό Δραστηριότητας (ΚΑΔ).

Για τους Εμπορικούς Αντιπροσώπους “διαφόρων ειδών αλλοδαπών οίκων” ο Κωδικός Δραστηριότητος είναι 46.19.10.03. Υπάρχουν όμως και Κωδικοί Δραστηριότητος για Εμπορικούς Αντιπροσώπους που μεσολαβούν στην πώληση συγκεκριμένων μόνο ειδών.

Με την υποβολή δήλωσης έναρξης ή μεταβολής εργασιών μετά την 1-12-2008 θα δηλώνονται οι νέοι Κωδικοί Αριθμοί Δραστηριότητας.

Προς το σκοπό αυτό αντιστοίχισης των παλαιών Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας με τους νέους, υποβάλλεται από τους υπόχρεους δήλωση μεταβολής εργασιών στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. ή χρησιμοποιείται το διαδίκτυο, στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.gsis.gr

Εκπαιδευτικά Προγράμματα
Μεγάλη επιτυχία σημείωσαν και κατά το παρελθόν έτος τα Εκπαιδευτικά Προγράμματα, τα οποία διοργανώνει ο Σύνδεσμός μας με τη συνεργασία του Εκπαιδευτικού Ομίλου ΑΚΜΗ, ο οποίος διαθέτει την απαραίτητη προς τούτο υλικο-τεχνική υποδομή.

Η ανταπόκριση των μελών του Συνδέσμου μας στο θέμα αυτό της ανέξοδης επιμόρφωσης των υπαλλήλων τους είναι πράγματι μεγάλη. Θα πρέπει δε να σημειώσουμε ότι οι παρακολουθούντες τα διδασκόμενα στα Προγράμματα αυτά μαθήματα όχι μόνο δεν επιβαρύνονται με δίδακτρα, αλλά αμείβονται και με 5 € ανά ώρα εκπαίδευσης.

Τον περασμένο χρόνο ο Σύνδεσμός μας πραγματοποίησε 6 τέτοια Προγράμματα. Η συνεργασία μας με την ΑΚΜΗ θα συνεχισθεί και φέτος με τη διοργάνωση νέων προγραμμάτων με σκοπό την περαιτέρω επιμόρφωση των υπαλλήλων μας. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επιλέξουν ένα πρόγραμμα από τα εξής μαθήματα:

1. Μanagement
2. Πιστοποιημένο Πρόγραμμα Επαγγελματικών Πωλήσεων
3. Λογιστική & Φορολογική επιμόρφωση
4. Μηχανογραφημένη Λογιστική
5. Η/Υ – Windows – Word – Excel
6. Η/Υ – EXCEL (Β’ Επίπεδο) – Access
7. Ιταλικά αρχαρίων
8. Ιταλικά Προχωρημένων

“Ημέρα του Εμπορικού Αντιπροσώπου” στη ΔΕΘ
Δείγμα αναγνώρισης του ρόλου και της συμβολής των Εμπορικών Αντιπροσώπων στην περαιτέρω άνοδο και λειτουργία της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης αποτελεί η κατ’ έτος καθιέρωση από τη Διοίκηση της Εκθέσεως της “Ημέρας του Εμπορικού Αντιπροσώπου”.

Πράγματι οι Εμπορικοί Αντιπρόσωποι καταβάλλουν συντονισμένες κατ’ έτος προσπάθειες για να πείσουν τους αντιπροσωπευόμενους οίκους να συμμετάσχουν στην Έκθεση για την προβολή των προϊόντων τους, μηχανημάτων κλπ.

Στην κατά το παρελθόν έτος εκδήλωση για την “Ημέρα του Εμπορικού Αντιπροσώπου” τον Σύνδεσμό μας εξεπροσώπησε ο Ταμίας του Συνδέσμου μας κ. Χρ. Τσούτσουβας, ο οποίος στη σχετική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο “Ιωάννης Βελλίδης” παρουσία εκπροσώπων της ΔΕΘ, των τοπικών αρχών της Θεσσαλονίκης και πολλών Εμπορικών Αντιπροσώπων, ετόνισε ότι οι Εμπορικοί Αντιπρόσωποι πρέπει να θεωρούνται στηλοβάτες της Εκθέσεως, γιατί είναι εκείνοι που από τα πρώτα χρόνια του θεσμού αυτού μέχρι και σήμερα στήριξαν με όλες τους τις δυνάμεις τη λειτουργία, προβολή και περαιτέρω ανάπτυξη της Εκθέσεως, η οποία αποτελεί τον σημαντικότερο ελληνικό οικονομικό θεσμό με παγκόσμια απήχηση και έχει καταστεί το κέντρο προβολής της ελληνικής, αλλά και της παγκόσμιας παραγωγής.

Στο πλαίσιο της φετινής εκδήλωσης τιμήθηκε ο παλαίμαχος και αειθαλής Πρόεδρος του Συνδέσμου Εμπορικών Αντιπροσώπων Βορείου Ελλάδος κ. Ρέμης Χατζησάββας για την ιδιαίτερη προσφορά του στον Κλάδο των Εμπορικών Αντιπροσώπων και για τη χρήσιμη πολυετή συμβολή του στην επιτυχή διεξαγωγή των διοργανώσεων της ΔΕΘ.

Δελτίο Πληροφοριών
Συνεχίσθηκε και κατά τον περασμένο χρόνο η απρόσκοπτη έκδοση του Δελτίου Πληροφοριών του Συνδέσμου μας με ποικίλη ενημερωτική ύλη. Μέσω του Δελτίου μας τα μέλη του Συνδέσμου μας κατατοπίζονται σε επίκαιρα φορολογικά, δασμολογικά και άλλα ενδιαφέροντα θέματα, τα οποία συνδέονται άμεσα με την άσκηση του επαγγέλματός τους, αλλά και με τις κάθε είδους δραστηριότητες του Συνδέσμου για την επίλυση των εκάστοτε αναφυομένων προβλημάτων.

Ιστοσελίδα
Ο Σύνδεσμός μας ανταποκρινόμενος στις σημερινές συνθήκες της ηλεκτρονικής επικοινωνίας με τα μέλη του διαθέτει ηλεκτρονική σελίδα. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να την επισκέπτονται στο site: www.aaca.gr και να ενημερώνονται για όλες τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν το επάγγελμά μας.

Επίσης προσφάτως ζητήσαμε από όλα τα μέλη την ηλεκτρονική τους διεύθυνση ώστε να τους ενημερώνουμε απ’ ευθείας εφ’ όλων των δραστηριοτήτων του Συνδέσμου μας.

Διεθνής Οργάνωση Εμπορικών Αντιπροσώπων (IUCAB)
Ο Σύνδεσμός μας έχει την ευκαιρία μέσω της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ανεξαρτήτων Εμπορικών Αντιπροσώπων, η οποία ανήκει στη Διεθνή Οργάνωση Εμπορικών Αντιπροσώπων (IUCAB) αφ’ ενός μεν να ενημερώνεται για τα θέματα που απασχολούν τους Εμπορικούς Αντιπροσώπους στον Ευρωπαϊκό χώρο αλλά και στις ΗΠΑ και αφ’ ετέρου να προβάλλει θέματα που απασχολούν τους Έλληνες Εμπορικούς Αντιπροσώπους και να επιδιώκει την μέσω αυτής επίλυσή τους.

Με ευχαρίστηση πληροφορηθήκαμε ότι κατά την Ετήσια Συνεδρίαση της 22-24 Μαϊου 2008 εξελέγη νέος Πρόεδρος της IUCAB ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εμπορικών Αντιπροσώπων της Κύπρου κ. Κρίτων Φοιτίδης.
ΕΒΕΑ
‘Aριστη και καθόλα επικοδομητική υπήρξε και κατά το παρελθόν έτος η συνεργασία μας με το Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών.

Ο Σύνδεσμός μας εκπροσωπείται στο Διοικητικό Συμβούλιο του Επιμελητηρίου μας με πέντε (5) Συμβούλους του. Το γεγονός αυτό μας δίνει τη δυνατότητα αφ’ ενός μεν να ενημερωνόμεθα απ’ευθείας εφ’ όλων των εμπορικών θεμάτων και αφ’ ετέρου να προβάλλουμε τα κλαδικά μας θέματα και να επιζητούμε τις πρόσφορες λύσεις.

Από το βήμα αυτό μου δίνεται η ευκαιρία να τονίσω το ρόλο του Προέδρου του Επιμελητηρίου μας κου Κωνσταντίνου Μίχαλου, ο οποίος στη δύσκολη αυτή περίοδο που βιώνουμε προσπαθεί να σταθεί δίπλα στο μικρομεσαίο επιχειρηματία, να προβάλει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει και να συμβάλλει στην επίλυσή τους.

Επίσης θέλω να τον ευχαριστήσω θερμά καθώς και όλη τη Διοίκηση του ΕΒΕΑ για την υλική και ηθική τους συμπαράσταση στις προσπάθειες που καταβάλλει ο Σύνδεσμός μας προς όφελος των μελών του.

Τέλος θέλω να σας ενημερώσω ότι ο Σύνδεσμός μας, στο πλαίσιο των προσπαθειών του για την πλήρη ενημέρωση των μελών του, εφ’ όλων των εξελίξεων στο επάγγελμα του Εμπορικού Αντιπροσώπου, προγραμματίζει για τον προσεχή Μάιο την πραγματοποίηση Ημερίδας με θέμα “Συμβάσεις Εμπορικής Αντιπροσωπείας και Διανομής. Νέες Νομολογιακές και Νομοθετικές Εξελίξεις από την άποψη του Δικαίου του Ανταγωνισμού”. Εισηγητής του θέματος θα είναι ο έγκριτος νομικός κ. Δημήτριος Κουτσούκης, ο οποίος είναι ειδικός στα θέματά μας και με τον οποίο και κατά το παρελθόν είχαμε οργανώσει παρόμοιες Ημερίδες με μεγάλη επιτυχία.

Κύριοι Συνάδελφοι,

Αυτή υπήρξε σε γενικές γραμμές η δραστηριότητα του Συνδέσμου μας κατά τον περασμένο χρόνο.

Πριν κλείσω θέλω να ευχαριστήσω τις οικονομικές εφημερίδες ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, ΕΞΠΡΕΣ και ΚΕΡΔΟΣ για την προβολή των θεμάτων μας από τις φιλόξενες στήλες τους καθώς και τα λοιπά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης τα οποία αναδεικνύουν τα εκάστοτε προβλήματά μας.

Επίσης θέλω να ευχαριστήσω τα μέλη του Διοικητικού μας Συμβουλίου για την άριστη συνεργασία τους καθώς και το προσωπικό του Συνδέσμου για την πρόθυμη πάντοτε εξυπηρέτηση των μελών.

Σας ευχαριστώ,

Ιωάννης Παπαγεωργάκης