Γενική Συνέλευση 2012

Λογοδοσία Πεπραγμένων του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Εμπορικών Αντιπροσώπων & Διανομέων Αθηνών κατά το έτος 2011 αναγνωσθείσα από τον Πρόεδρο του Συνδέσμου κ. Ιωάννη Παπαγεωργάκη στη Γενική Συνέλευση της 21ης Μαρτίου 2012
Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Οι ραγδαίες εξελίξεις που σημειώθηκαν στην παγκόσμια οικονομία, τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα δε στον ευρωπαϊκό χώρο στον οποίο ανήκει και η χώρα μας, δεν ήταν δυνατό να αφήσουν αδιάφορους και αλώβητους τους Εμπορικούς Αντιπροσώπους, οι οποίοι αποτελούν σημαντικό παράγοντα της οικονομικής ζωής της χώρας μας.

Πράγματι η διεθνής κρίση που επηρέασε πάρα πολύ την οικονομία της χώρας μας, ως πρώτο αδύναμο κρίκο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έφερε αναμφισβήτητα μεγάλες και αρνητικές επιπτώσεις σε όλους τους τομείς της οικονομίας με αποτέλεσμα καθιερωμένες, από πολλές δεκαετίες, επιχειρήσεις να συρρικνώνονται ή ακόμη και να οδηγούνται σε κλείσιμο.

Οι στρεβλώσεις της οικονομίας μας σε συνδυασμό με τη μειωμένη παραγωγικότητα, τα μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα και το υπέρογκο χρέος, που είχε δημιουργηθεί από τον συνεχή δανεισμό, μας οδήγησαν στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και ως εκ τούτου να βρεθούμε, τη χρονιά που πέρασε, σε βαθιά ύφεση το μέγεθος της οποίας το αντιλαμβανόμεθα κάθε μέρα που περνά και περισσότερο.

Κορυφαίο γεγονός που κυριάρχησε τον περασμένο χρόνο, και αναμφιβόλως θα κυριαρχήσει τα επόμενα χρόνια, στον πολιτικό και επιχειρηματικό κόσμο αλλά και στην ελληνική κοινωνία είναι η ψήφιση του δευτέρου Μνημονίου με τους σκληρούς και δυσβάστακτους όρους.

Τα στοιχεία και οι δείκτες της πορείας της αγοράς καταδεικνύουν ότι η κατάσταση συνεχώς βαίνει αρνητική και το 2012 προβλέπεται ότι θα είναι ακόμη μια χρονιά δοκιμασίας και πίεσης. Για πολλά χρόνια ακόμη το ελληνικό εμπόριο θα διακατέχεται από ανασφάλεια και φόβο για το αύριο.

Προοπτική για ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας δεν προβλέπεται άμεσα και μέχρι να φανούν τα πρώτα σημάδια ανάπτυξης και προόδου προβλέπεται ότι θα έχουμε μόνιμη παρουσία της «τρόικα» στην Αθήνα, ώστε να ελέγχει από κοντά την εφαρμογή του νέου σκληρού οικονομικού προγράμματος.

Η συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου 2011 για τη νέα στήριξη της χώρας μας περιελάμβανε «κούρεμα» του χρέους κατά 50% και την παροχή βοήθειας 130 δις Ευρώ από την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ.

Η Ελληνική Βουλή στις 12 Φεβρουαρίου υπερψήφισε τη νέα δανειακή σύμβαση και τα σκληρά μέτρα που τη συνοδεύουν καθώς και το PSI. Η εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων έφθασε στο 95,7% (197 δις Ευρώ) με την ενεργοποίηση των ρητρών συλλογικής δράσης (CACs). Το ποσοστό είναι υψηλό και η ολοκλήρωση του PSI θεωρείται επιτυχής.

Παρόλα αυτά όμως η λήψη επιπλέον νέων μέτρων το προσεχές μέλλον είναι δεδομένη και εάν άμεσα δεν αλλάξουμε ρότα με διαρθρωτικές αλλαγές και ενίσχυση των επενδύσεων δεν θα επέλθει δημοσιονομική εξυγίανση και ως εκ τούτου ανάπτυξη που είναι το ζητούμενο για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Οι συνθήκες που θα οδηγήσουν στην ανάπτυξη, η οποία είναι απαίτηση πλέον όχι μόνο της αγοράς αλλά και ολοκλήρου της ελληνικής κοινωνίας πρέπει να τεθούν το ταχύτερο δυνατόν από την κυβέρνηση που θα προκύψει από τις προσεχείς εκλογές.

Πρέπει άμεσα να διατεθούν κονδύλια και να δοθούν χρηματοδοτήσεις για την ενίσχυση της μικρομεσαίας επιχείρησης ώστε να ενισχυθεί η ρευστότητα και να επιστρέψει η αισιοδοξία στον επιχειρηματία για το αύριο και το μέλλον της επιχείρησής του.

Προτεραιότητα επίσης πρέπει να δοθεί στα μεγάλα έργα που αποτελούν σημαντικό μοχλό ανάπτυξης διότι δημιουργούν θέσεις απασχόλησης και εργασίας, που αυτή την ώρα είναι το ζητούμενο για τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου της κοινωνίας μας.

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Σε εμάς εναπόκειται να κρατήσουμε ζωντανή την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο που θα απαλλάξει όλους μας από τα λάθη του παρελθόντος ώστε να κάνει η χώρα μας ένα νέο ξεκίνημα.

Σε εμάς επίσης εναπόκειται να αναζητήσουμε με κάθε τρόπο τις δυνάμεις εκείνες που θα βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε την κρίση.

Η χώρα μας μπορεί και πρέπει να ξεπεράσει τα μεγάλα προβλήματά της. Σε αυτό μπορούμε να συμβάλλουμε όλοι μας αλλάζοντας νοοτροπία και επιστρέφοντας στις αξίες που τα τελευταία χρόνια είχαν ξεχαστεί.

Η τιμιότητα, η ειλικρίνεια, η εργατικότητα είναι τα κλειδιά για την επανεκκίνηση. Τα χρηστά ήθη και έθιμα που υπήρχαν και αποτελούσαν σχεδόν νόμο στις συναλλαγές πρέπει να επιστρέψουν και να πάρουν τη θέση που πάντα είχαν. Ειδικά σ’ εμάς που ασχολούμαστε με το εμπόριο ο άγραφος ηθικός νόμος ήταν ο κώδικας της αμοιβαίας μεταξύ μας εμπιστοσύνης.

Η χώρα μας διαθέτει αφενός άριστο ανθρώπινο δυναμικό, πάνω στο οποίο μπορεί να στηριχθεί και αφετέρου πόρους και φυσικό πλούτο αρκεί οι κυβερνώντες να τ’ ανακαλύψουν και να τα χρησιμοποιήσουν προς όφελος του συνόλου.

Δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια για χαλαρότητα και για νέα αδιέξοδα. Χρειάζεται άμεσα να αναθερμανθεί η οικονομία και με συντονισμένες κινήσεις εξυγίανσης να οδηγηθούμε στην ανάκαμψη.

Ελπίζω ότι μέσα στο 2012 θα φανούν έστω και αμυδρά σημάδια ανάκαμψης και παρά τις αντίξοες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί θα μπορέσουμε να κάνουμε ένα βήμα μπροστά αρκεί να μην υπάρξει εφησυχασμός και αναστολή της προσπάθειας εξυγίανσης.

Οι Εμπορικοί Αντιπρόσωποι, πάντοτε πρωτοπόροι της εμπορικής δραστηριότητας, θα πρέπει να δείξουν τον δρόμο στρεφόμενοι προς τις εξαγωγές και την αναζήτηση νέων αγορών για τα ελληνικά προϊόντα, τα οποία είναι πράγματι ανταγωνιστικά, και μπορούν να διεκδικήσουν στη διεθνή αγορά μεγαλύτερο μερίδιο παρουσίας και καταξίωσης.

Για να μπορέσει η Ελλάδα να σταθεί ξανά στα πόδια της – για να πιάσουν τόπο οι θυσίες που γίνονται από τους πολίτες της – χρειάζεται να αλλάξουν δομές, διαδικασίες, αλλά και νοοτροπίες πολλών χρόνων, αντιλήψεις και πρότυπα.

Απαιτείται αναπτυξιακή φιλοσοφία που θα στηρίζει τις νέες δραστηριότητες, σε εξωστρεφείς κλάδους και σε ανταγωνιστικά προϊόντα και υπηρεσίες.

Τομείς με προοπτικές και δυνατότητες υπάρχουν: είναι η αγροτική παραγωγή, όπου η Ελλάδα μπορεί να εξάγει υψηλής ποιότητας βιολογικά προϊόντα συστατικά της μεσογειακής διατροφής. Είναι ο τουρισμός, με ποιοτικές υπηρεσίες που αξιοποιούν το φυσικό περιβάλλον, το κλίμα και την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας. Είναι η «πράσινη» οικονομία, ειδικά στους τομείς των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και της περιβαλλοντικής διαχείρισης. Είναι η ναυτιλία, με την ανάπτυξη σύγχρονων υποστηρικτικών υπηρεσιών, που σήμερα δεν παρέχει η Ελλάδα.

Οι ελπίδες της Ελλάδας για ανάπτυξη στα επόμενα χρόνια ταυτίζονται με την έννοια της επιχειρηματικότητας. Κι αν θέλουμε να ευοδωθούν, θα πρέπει να διασφαλιστούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις. Δηλαδή αποκατάσταση της δημοσιονομικής σταθερότητας και της αξιοπιστίας της χώρας στο εξωτερικό.

Για τούτο απαιτείται άμεση ενίσχυση της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από τις τράπεζες.

Επίσης απαιτείται μείωση του επιτοκίου των πιστωτικών καρτών και των καταναλωτικών δανείων.

Μείωση των φορολογικών συντελεστών καθώς και των συντελεστών ΦΠΑ.

Κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων καθώς και ρύθμιση των χρεών προς το Δημόσιο και τους Ασφαλιστικούς Οργανισμούς, χωρίς προσαυξήσεις και πρόστιμα.

Καταπολέμηση του Παραεμπορίου, που αποτελεί κυριολεκτικά μάστιγα για το υγιές και νόμιμο εμπόριο.

Απαιτούμε δηλαδή τη δημιουργία ενός φιλικότερου περιβάλλοντος για την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις.

Και αυτά δεν πρέπει να επαφίενται μόνο στην ελπίδα της κρατικής φροντίδας. Καθώς το κοινωνικό κράτος είναι πλέον ανύπαρκτο, μόνο η ιδιωτική πρωτοβουλία μπορεί να δημιουργήσει τους νέους δρόμους που θα μας οδηγήσουν έξω από την κρίση και στην ευημερία.

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Η χρονιά που πέρασε ήταν γεμάτη από συνδικαλιστική δράση καθώς πραγματοποιήθηκαν εκλογές τόσο στον Σύνδεσμό μας όσο και στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Αθήνας και την Ομοσπονδία Εμπορικών Αντιπροσώπων.

Στις 13 και 14 Απριλίου 2011, μαζί με την ετήσια Γενική μας Συνέλευση, διεξήχθησαν οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέων οργάνων Διοίκησης του Συνδέσμου και εξελέγη νέο Διοικητικό Συμβούλιο, για την τριετία 2011-2014.

Στο σημείο αυτό θέλω να ευχαριστήσω όλα τα μέλη του Συνδέσμου που προσήλθαν και με την ψήφο τους έδωσαν δύναμη στο Σύνδεσμό μας καθόσον εξελέγησαν οκτώ (8) αντιπρόσωποι για την Ομοσπονδία μας. Αριθμός λίαν ικανοποιητικός ώστε να μπορούμε – μέσω της Ομοσπονδίας – να έχουμε παρουσία και λόγο στην τριτοβάθμια οργάνωση, που είναι η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου.

Το Διοικητικό μας Συμβούλιο καταρτίσθηκε σε σώμα ως εξής:
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ιωάννης Παπαγεωργάκης
Α’ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: Γεώργιος Λεούσης
Β’ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κωνσταντίνος Αναγνώστου
ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: Άλκης Ηλιάδης
ΑΝΑΠΛ. ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: Μιχαήλ Κανδαράκης
ΤΑΜΙΑΣ: Χρήστος Τσούτσουβας
ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΤΑΜΙΑΣ: Πελοπίδας Γεωργιάδης
ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ: Δημήτριος Καραμαλάκος, Μιλτιάδης Καυκαλέτος, Αλεξάνδρα Κέντρου, Κωνσταντίνος Λεντούδης, Κωνσταντίνος Παναγούλιας, Μάρκος Πανέττας, Ιωάννης Ρίζος και Σπύρος Σακελλίου.
Με αναπληρωματικούς τους: Μιχαήλ Γεωργίου, Σοφοκλή Παστελλά, Εμμανουήλ Λουλακάκη, Κωνσταντίνο Πατρόκλου και Αντώνιο Πιπίνη.

Οι εκλογές για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, διεξήχθησαν στις 3, 4 και 5 Δεκεμβρίου 2011, με απόλυτη επιτυχία. Ο επιχειρηματικός και εμπορικός κόσμος δήλωσε παρών στηρίζοντας το ψηφοδέλτιο «ΕΝΩΜΕΝΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ» του κ. Κωνσταντίνου Μίχαλου αναγνωρίζοντας τις προσπάθειες που κατέβαλε αυτός και το τα μέλη της Διοίκησης του Επιμελητηρίου για την πρόοδο και την ανάπτυξη της αγοράς παρά τις αντίξοες συνθήκες.

Υποψήφια στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΒΕΑ ήσαν τα κατωτέρω μέλη του Διοικητικού μας Συμβουλίου τα οποία και εξελέγησαν ως ακολούθως:
Στο Εμπορικό Τμήμα οι κ.κ.
Ιωάννης Παπαγεωργάκης, Πρόεδρος του Συνδέσμου μας,
Δημήτριος Καραμαλάκος, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Αντιπροσώπων
Μιχαήλ Κανδαράκης και
Κάρολος Κωστόπουλος
Στο Μεταποιητικό Τμήμα ο κ. Μάρκος Πανέττας.

Ο Σύνδεσμος μας μέσω της αυξημένης πλέον εκπροσώπησής του στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΒΕΑ θα συνεχίσει να προωθεί τα προβλήματα που απασχολούν τον κλάδο μας και γενικότερα το ελληνικό εμπόριο καθώς οι εποχές δεν επιτρέπουν εφησυχασμό αλλά απαιτούν μεγαλύτερους κόπους και θυσίες για την έξοδο από την κρίση.

Κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών την 19η Ιανουαρίου 2012, εξελέγην (ο ίδιος), εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου στη Γενική Συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων.

Κατά την ίδια συνεδρίαση ο Γενικός Γραμματέας του Συνδέσμου μας, κ. Άλκης Ηλιάδης, ανακηρύχθηκε Αριστίνδην Μέλος του Δ.Σ. του ΕΒΕΑ και ο Α’ Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου μας, κ. Γεώργιος Λεούσης, ανακηρύχθηκε Επίτιμο Μέλος του Δ.Σ. του ΕΒΕΑ.

Ακόμα στο Δ.Σ. του ΕΒΕΑ συμμετέχουν από τον Σύνδεσμό μας: ως εκ του νόμου εκπρόσωπος, ο κ. Κωνσταντίνος Αναγνώστου (Β’ Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου), με αναπληρωτή του τον κ. Σπυρίδωνα Σακελλίου (μέλος του Δ.Σ. του Συνδέσμου) και ως Επίτιμα Μέλη οι κ.κ. Παναγιώτης Πανέττας και Διονύσιος Σωτηρόπουλος.

Ο Σύνδεσμος μας επίσης συμμετέχει, εκ του νόμου, στο Δ.Σ. του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών με τακτικό εκπρόσωπο τον κ. Χρήστο Τσούτσουβα (Ταμία του Συνδέσμου) και αναπληρωτή του την κα Αλεξάνδρα Κέντρου (μέλος του Δ.Σ. του Συνδέσμου).

Την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011 πραγματοποιήθηκε, η Γενική Συνέλευση των μελών της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ανεξαρτήτων Εμπορικών Αντιπροσώπων Εισαγωγής-Εξαγωγής & Διανομέων (ΟΣΑΕΑ) και ακολούθως διεξήχθησαν οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη των μελών των οργάνων Διοίκησης της Ομοσπονδίας και των Αντιπροσώπων στην Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου.

Το Διοικητικό Συμβούλιο το οποίο προήλθε από τις αρχαιρεσίες καταρτίσθηκε σε σώμα ως εξής:
Πρόεδρος: Δημήτριος Καραμαλάκος
Α’ Αντιπρόεδρος: Αναστάσιος Παντελάκης
Β’ Αντιπρόεδρος: Κωνσταντίνος Παπαγιαννόπουλος
Γ’ Αντιπρόεδρος: Ιωάννης Παπαγεωργάκης
Γεν. Γραμματέας: Άλκης Ηλιάδης
Ταμίας: Χρήστος Τσούτσουβας
Αν. Γεν. Γραμματέας: Τρύφων Παπαδόπουλος
Αν. Ταμίας: Νικόλαος Μαθιός
Σύμβουλος Δημοσίων Σχέσεων: Μελέτιος Μουστάκας
Αντιπρόσωποι για την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) εξελέγησαν οι κ.κ. Καραμαλάκος, Κορκίδης, Ξάνθης, Παπαγεωργάκης και Παπαγιαννόπουλος. Με αναπληρωματικούς τους: Ηλιάδη, Μουστάκα και Παπαδόπουλο.

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Ο Σύνδεσμος μας παρακολουθώντας τις εξελίξεις στην πολιτική και οικονομική ζωή της χώρας έκανε παρεμβάσεις και ζήτησε καταρχήν τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τους εμπόρους-επιχειρηματίες καθώς η δημοσιονομική κρίση προκάλεσε ανησυχητικά τεράστιες διαστάσεις στη μείωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Η αδυναμία των επιχειρηματιών να καλύψουν τις ασφαλιστικές υποχρεώσεις τους προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία, και ιδίως προς τον ΟΑΕΕ, έχει προκαλέσει μεγάλες ελλείψεις στις ταμειακές ροές των Οργανισμών και αναγκαίες δανειοδοτήσεις για την πληρωμή των συντάξεων.

Περίπου 400.000 ασφαλισμένοι έμποροι-επαγγελματίες αδυνατούν να καταβάλουν τις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τελευταία θέλω να σας γνωρίσω ότι εκδόθηκε εγκύκλιος, η οποία ενεργοποιώντας το άρθρο 21του Νόμου 4038/2012 δίνει τη δυνατότητα στους συναδέλφους να ρυθμίσουν τις οφειλές που έχουν στον οργανισμό από μη καταβληθείσες εισφορές.

Παρόλα αυτά επιτάσσεται μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και είναι αναγκαίος ο ελαστικότερος διακανονισμός (μικρότερη μηνιαία δόση και χωρίς τοκογλυφικό επιτόκιο) επειδή οι επιχειρήσεις είναι οι μόνες ίσως που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος της οικονομικής κρίσης που βιώνει η χώρα μας.

Από τον Διοικητή του ΟΑΕΕ, κ. Βουδούρη, που στρατηγική του είναι να σταματήσει τις γενιές των νέων οφειλετών, ζητούμε να προχωρήσει σε μια πράξη που πραγματικά θα ελαφρώσει τους ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ.

Ο ίδιος με παρέμβασή μου ζήτησα την άμεση μείωση των ασφαλιστικών εισφορών όλων των ασφαλισμένων – εμπόρων, βιοτεχνών και λοιπών επαγγελματιών – στον ΟΑΕΕ, τουλάχιστον κατά 35%, ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους προς αυτόν. Τονίζοντας ότι η μείωση των εισφορών θα συμβάλλει ώστε να ελαττωθεί η εισφοροαποφυγή προς το ταμείο και θα οδηγήσει σε αληθινή ανάκαμψη των εσόδων του.
Ο Σύνδεσμος Εμπορικών Αντιπροσώπων και Διανομέων Αθηνών ως μέλος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) συμμερίζεται τις θέσεις που λαμβάνει το ανώτατο όργανο του εμπορίου για την κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα και με απόφαση του Διοικητικού του Συμβουλίου δήλωσε συμμετοχή στη μεγάλη πανελλαδική κινητοποίηση της 19ης Οκτωβρίου 2011.

Η ΕΣΕΕ – και τα μέλη της, Ομοσπονδίες και τοπικοί Εμπορικοί Σύλλογοι – κάλεσαν τον εμπορικό κόσμο σε κλείσιμο των καταστημάτων και των επιχειρήσεων όλης της χώρας, κηρύσσοντας την ημέρα αυτή ημέρα μηδενικού τζίρου για την αγορά και απώλειας ημερήσιων δημόσιων εσόδων ύψους 205 εκατ. ευρώ.

Σε μια εποχή που οι αντοχές της κοινωνίας έχουν φτάσει στα όρια της πρέπει να γίνει κατανοητή η πλήρης αντίθεση των υγιών κοινωνικών δυνάμεων του τόπου στην ασκούμενη πολιτική των σκληρών οικονομικών μέτρων που επιβάλλονται. Ο εμπορικός και επιχειρηματικός κόσμος της χώρας που επωμίζεται το βάρος της «εξυγίανσης» της ελληνικής οικονομίας διεκδικεί και λόγο στη διαμόρφωσή της.

Ο Σύνδεσμος μας στήριξε απόλυτα τις θέσεις του Προέδρου του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνου Μίχαλου ενάντια στην λήψη νέων σκληρών και αντιαναπτυξιακών μέτρων που επρόκειτο να λάβει η Κυβέρνηση, κατ’ απαίτηση της «τρόικα», και τα οποία είχαν ως στόχο την πλήρη αποδυνάμωση του Επιμελητηριακού θεσμού.

Τονίσαμε ότι η δραστηριότητα και η επιβίωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι συνυφασμένη με τη σωστή και εύρυθμη λειτουργία των Επιμελητηρίων, τα οποία λειτουργούν ως σύμβουλοι του κράτους στα θέματα που αφορούν το Εισαγωγικό και Εξαγωγικό Εμπόριο.

Η αποδυνάμωση του Επιμελητηριακού θεσμού με την αρπαγή των αρμοδιοτήτων τους, την κατάργηση της εισφοράς των επιχειρήσεων, τον μοναδικό τους πόρο από τον οποίο σήμερα επιχορηγούνται και οι εμπορικές οργανώσεις, καθώς και η μετατροπή των αποθεματικών τους σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου ώστε να ενταχθούν στο PSI, θα οδηγήσει πλέον την ήδη νοσούσα αγορά στην εντατική.

Χωρίς καμία στήριξη και καμία αντίδραση θα επέλθει ο πλήρης αφανισμός της μικρομεσαίας επιχείρησης καθώς και παντελής έλλειψη ενδιαφέροντος για νέο επιχειρείν.

ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΠΕΡΙ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ
Με το Νόμο 4013/2011 τροποποιήθηκαν τα Προεδρικά Διατάγματα (ΠΔ) 219/1991 και 249/1993 «Περί Εμπορικών Αντιπροσώπων σε συμμόρφωση προς την Οδηγία 86/653/ΕΟΚ του Συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων».

Συγκεκριμένα στην παράγραφο 3 του άρθρου 1 του ΠΔ 219/1991 προστίθεται περίπτωση γ, η οποία έχει ως εξής:

«γ. Από την υποχρέωση εγγραφής στο Επιμελητήριο εξαιρείται εμπορικός αντιπρόσωπος αναγνωρισμένος από κράτος μέλος της Ε.Ε ή κράτος μέλος του Ε.Ο.Χ. και εγκατεστημένος σε αυτό, ο οποίος εκτελεί στα πλαίσια της διασυνοριακής παροχής υπηρεσιών, περιστασιακά πράξεις εμπορικής αντιπροσώπευσης στην Ελλάδα, όπως ορίζονται στο παρόν, εφόσον πληροί τις προϋποθέσεις του κράτους στο οποίο είναι εγκατεστημένος για την άσκηση πράξεων εμπορικής αντιπροσώπευσης. Ο εμπορικός αντιπρόσωπος αυτός φέρει τον τίτλο της χώρας της κύριας εγκατάστασής του και αν ιδρύσει γραφείο ή υποκατάστημα ή άλλη εγκατάσταση στην Ελλάδα, υποχρεούται να εγγραφεί στο Γ.Ε.Μ.Η.»

Επίσης για την εγγραφή στο Επιμελητήριο απαιτείται απολυτήριο τουλάχιστον Λυκείου ή ισότιμος τίτλος της αλλοδαπής.

Επιπλέον καταργείται η παράγραφος 2 του άρθρου 2 του ΠΔ 249/1993 που προέβλεπε την προσκόμιση πιστοποιητικού Ποινικού Μητρώου και Πιστοποιητικού μη πτωχεύσεως από Έλληνες ή Ομογενείς ή άλλους Κοινοτικούς υπηκόους προερχόμενους από άλλο Κράτος μέλος των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, που επιθυμούν να ασκήσουν το επάγγελμα του Εμπορικού Αντιπροσώπου.

ΗΜΕΡΙΔΑ ΟΣΑΕΑ

Την Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011 πραγματοποιήθηκε, με ενεργή συμμετοχή των μελών του Συνδέσμου μας, η Ημερίδα της «Ομοσπονδίας Ανεξαρτήτων Εμπορικών Αντιπροσώπων Εισαγωγής–Εξαγωγής και Διανομέων» με θέμα «Το Συνταξιοδοτικό των Εμπόρων υπό το πρίσμα της ενοποίησης του Ο.Α.Ε.Ε., των νέων Ασφαλιστικών Αλλαγών και του Μνημονίου» και ομιλητές τους κ.κ. Αλέξη Μητρόπουλο, Καθηγητή, Δημήτρη Μουσελίμη, Δικηγόρο, και Διονύση Καλαματιανό, Δικηγόρο.

Την Ημερίδα χαιρέτισε ο Πρόεδρος του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, ο οποίος αναφέρθηκε στην κατάσταση της ελληνικής αγοράς, η οποία συνεχώς επιδεινώνεται, με αποτέλεσμα ο εμπορικός κόσμος να αντιμετωπίζει δυσκολίες ακόμη και να ανταποκριθεί σε πάγιες και αναγκαστικές υποχρεώσεις του. Δια τούτο και οι οφειλές προς τον ΟΑΕΕ περισσότερων από 400.000 ασφαλισμένων ανέρχονται σε 3,6 δισεκατομμύρια ευρώ κατά το 2010. Τέλος ο κ. Μίχαλος διαβεβαίωσε το ακροατήριο ότι το ΕΒΕΑ θα βρίσκεται πάντα δίπλα στον εμπορικό κόσμο με στόχο την ανάπτυξη της υγιούς και ανταγωνιστικής επιχειρηματικότητας και θα υποστηρίζει κάθε εποικοδομητική και χρήσιμη πρωτοβουλία για τον κλάδο των Εμπορικών Αντιπροσώπων.

Οι ομιλητές παρουσίασαν το νέο ασφαλιστικό σύστημα, περιέγραψαν την αρνητική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί αναφορικά με το μέλλον της κοινωνικής ασφάλισης στην χώρα μας και την κοινωνική αδικία που τελείται με την καταβολή συντάξεων «ανισότητας» στους συνταξιούχους εμπόρους ασφαλισμένους στον Ο.Α.Ε.Ε. και έδωσαν απαντήσεις στα ερωτήματα που τέθηκαν από τους παρευρισκόμενους Εμπορικούς Αντιπρόσωπους και Εμπόρους.

Ο πρώτος ομιλητής, ο Καθηγητής κ. Μητρόπουλος, ανέλυσε τους λόγους που προκαλούν ασφυξία στην αγορά. Επί του ζητήματος των συντάξεων και των ασφαλιστικών παροχών, τόνισε, ό,τι εξαγγέλλεται ως μεταρρύθμιση συμβάλλει μόνο στην εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους και επιδιώκεται η συρρίκνωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω της εξομοίωσης στο κατώτερο δυνατό επίπεδο όλων των εργασιακών συστημάτων – δημόσιων και ιδιωτικών.

Ο έτερος ομιλητής κ. Μουσελίμης αναφέρθηκε στον τρόπο απονομής της σύνταξης σύμφωνα με το Νόμο 3863/2010. Αφενός υπάρχει η δυνατότητα να υπολογισθεί είτε με τις διατάξεις του ΟΑΕΕ είτε με τις διατάξεις του πρώην ΤΑΕ – που είναι και συμφερότερες. Αφετέρου όμως η καταβολή ασφαλίστρων σε υψηλότερες κλάσεις από αυτής της Π08 δεν αποφέρει ούτε ένα ευρώ υψηλότερη σύνταξη.

Στη συνέχεια διευκρίνισε τον τρόπο που οι ασφαλισμένοι του πρώην ΤΕΒΕ λαμβάνουν υψηλότερη σύνταξη καθώς εδώ και πολλά χρόνια προβλέπεται η χορήγηση μιας βασικής σύνταξης, πέραν του ποσού που δικαιούνται από τις ασφαλιστικές κλάσεις τις οποίες πληρώνουν, σε αντίθεση από τους εμπόρους που ξεκινούν από το μηδέν.

Ακολούθως ο κ. Καλαματιανός εξέθεσε τις ειδικότερες προϋποθέσεις και όρους αναγνώρισης πλασματικών ετών για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος και τον τρόπο καταβολής του ποσού εξαγοράς που προκύπτει από τις παραπάνω αναγνωρίσεις είτε αυτή θα γίνεται εφάπαξ, με έκπτωση 15%, είτε σε μηνιαίες δόσεις ίσες με τους αναγνωριζόμενους μήνες είτε με παρακράτηση του ¼ του ποσού της σύνταξης.

Στη συζήτηση που ακολούθησε το ακροατήριο αποκάλυψε ότι οι έμποροι, οι οποίοι συνέβαλαν στην ανάπτυξη της χώρας με την εργασία τους, βρίσκονται σήμερα στην χειρότερη δυνατή κατάσταση καθώς η σύνταξη που απολαμβάνουν είναι πενιχρή, προσβλητική και υποτιμητική. Μάλιστα πολλές φορές πρώην υπάλληλοί τους λαμβάνουν σύνταξη διπλάσια και τριπλάσια.

Σύσσωμο το ακροατήριο ζήτησε την ανάληψη δράσης για την εναρμόνιση και ορθολογισμό του συστήματος αντιστοίχησης των κλάσεων των καταργούμενων ταμείων με τις αντίστοιχες κλάσεις του ΟΑΕΕ και την αύξηση-εξίσωση των συντάξεων των ασφαλισμένων του πρώην ΤΑΕ με αυτές του πρώην ΤΕΒΕ.

Επ΄ αυτού ο κ. Μητρόπουλος ανέφερε ότι οι δικαστικές διεκδικήσεις που αφορούν άρσεις ανισοτήτων είναι δύσκολες καθώς η νομολογία, τόσο των Ελληνικών Δικαστηρίων όσο και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, έχει αποδεχθεί ότι στο βάθος τους αυτές οι αδικίες στοχεύουν στη δήθεν επιβίωση των επί μέρους ταμείων. Και έτσι μπορούν οι κυβερνήσεις να συνθλίβουν συνταξιοδοτικά δικαιώματα και να επιβάλουν αδικίες που δεν δύνανται να αρθούν με δικαστικές προσφυγές.

Κλείνοντας την Ημερίδα ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας και Σύμβουλος του Συνδέσμου μας, κ. Δημήτριος Καραμαλάκος, επισήμανε την απουσία των κοινωνικών εταίρων από τα τεκταινόμενα και την αδιαφορία της ηγεσίας του Ελληνικού Εμπορίου, που επιτρέπει στη διορισμένη διοίκηση του ΟΑΕΕ να διαχειρίζεται τις εισφορές–κεφάλαια των επαγγελματιών και των εμπόρων και να εξυπηρετεί τις πολιτικές των εκάστοτε κυβερνήσεων με κύρια θύματα τους συνταξιούχους εμπόρους του πρώην ΤΑΕ.

Ο κ. Καραμαλάκος δήλωσε ότι συνεχίζει απτόητος τις προσπάθειές του για την πάταξη της αδικίας εις βάρος των ασφαλισμένων και συνταξιούχων εμπόρων και ότι η ΟΣΑΕΑ προχωρεί σε συγκρότηση μιας επιτροπής με εκπροσώπους και των υπολοίπων παραγωγικών τάξεων και κοινωνικών φορέων για την ανάληψη δράσης και πρώτους στόχους τη συνάντηση με τον Υπουργό Απασχόλησης και την υποβολή προσφυγής στα αρμόδια όργανα.

Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗ IUCAB

Ο Σύνδεσμος μας, ως μέλος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Αντιπροσώπων είναι μέλος και της «Διεθνούς Οργάνωσης Εμπορικών Αντιπροσώπων & Διανομέων» (IUCAB), η οποία δημιούργησε μια Παγκόσμια Βάση Δεδομένων που θα περιέχει το σύνολο των Εμπορικών Αντιπροσώπων και Διανομέων που είναι μέλη στους Συνδέσμους ή στις Ομοσπονδίες που την αποτελούν.

Σκοπός είναι η διεύρυνση των εργασιών και του επαγγελματικού ορίζοντα του κλάδου καθώς θα δίνεται η δυνατότητα αναζήτησης και εύρεσης Εμπορικών Αντιπροσώπων από τις επιχειρήσεις που τους χρειάζονται για την προώθηση των προϊόντων τους.

Όμως γι αυτό θα σας μιλήσει αναλυτικά ο Γενικός Γραμματέας κ. Ηλιάδης στη συνέχεια.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

Τα τελευταία χρόνια ο Σύνδεσμός μας διοργάνωνε με μεγάλη επιτυχία, σε συνεργασία με τον Εκπαιδευτικό Όμιλο ΑΚΜΗ, το «Πρόγραμμα Επαγγελματικής Κατάρτισης ΛΑΕΚ για το προσωπικό των Επιχειρήσεων που απασχολούν 1-25 άτομα». Τα Προγράμματα αυτά, εκτός από την επιμόρφωση που προσφέρουν στους υπαλλήλους των γραφείων μας αλλά και σε εμάς τους ιδίους πάνω σε νέες τεχνολογίες και τεχνικές, βοηθούν και οικονομικά το Σύνδεσμό μας.

Δυστυχώς τα προβλήματα που βασανίζουν τη χώρα μας δεν επέτρεψαν την πραγματοποίηση προγραμμάτων την τελευταία διετία. Και αυτό παρά το γεγονός ότι οι πόροι του Λογαριασμού για την Απασχόληση και την Επαγγελματική Κατάρτιση (ΛΑΕΚ) προέρχονται από την εργοδοτική εισφορά 0,45% του ΕΛΚΕΠΕ, η οποία καταβάλλεται υποχρεωτικά από όλους τους εργοδότες, και όχι από κυβερνητικές επιχορηγήσεις του ΟΑΕΔ.

Κατά το προηγούμενο έτος ο Σύνδεσμός μας αποφάσισε να συμμετάσχει επίσης στο επιχειρησιακό πρόγραμμα του Υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης με τον τίτλο «ΔΙΑΡΘΡΩΤΙΚΗ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ». Το συγκεκριμένο πρόγραμμα, που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ, στα πλαίσια του επιχειρησιακού προγράμματος «Ανάπτυξη του Ανθρώπινου Δυναμικού ΕΣΠΑ 2007-2013» έχει στόχο τη βελτίωση των προϋποθέσεων βιωσιμότητας των επιχειρήσεων στις διαρκώς μεταβαλλόμενες εξωτερικές συνθήκες και την αναβάθμιση των προσόντων και δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού των επιχειρήσεων.

Η πραγματοποίηση των προγραμμάτων αυτών θα γίνει μέσα στο 2012, αν όλα, βέβαια, εξελιχθούν ομαλά.

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Μετά τη διακοπή της εκδόσεως, για οικονομικούς λόγους, του Δελτίου Πληροφοριών επικοινωνούμε και πληροφορούμε τα μέλη μας πάνω στα θέματα που τους απασχολούν μέσω του Ηλεκτρονικού Ταχυδρομείου που είναι πλέον ο πιο σύγχρονος τρόπος άμεσης και έγκυρης επικοινωνίας και πληροφόρησης.

Το τακτικό «Ηλεκτρονικό Δελτίο Πληροφοριών» με ειδήσεις πάνω σε φορολογικά, ασφαλιστικά και λοιπά θέματα, που αφορούν τη δραστηριότητά μας αλλά και άλλα γενικού ενδιαφέροντος, αποστέλλεται σε όλους τους Εμπορικούς Αντιπροσώπους της Αθήνας για τους οποίους έχουμε την Ηλεκτρονική τους Διεύθυνση.

Η ιστοσελίδα του Συνδέσμου στην διεύθυνση www.aaca.gr είναι εμπεριστατωμένη κατατοπιστική για όσους την επισκέπτονται και αναζητούν πληροφορίες σχετικά με το επάγγελμα του Εμπορικού Αντιπροσώπου, τη νομοθεσία που το διέπει, τον Σύνδεσμό μας και όλες τις εξελίξεις που αφορούν το επάγγελμά μας.

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Μη θέλοντας να σας κουράσω περισσότερο περιέγραψα εν συντομία τη δραστηριότητα του Διοικητικού μας Συμβουλίου κατά το περασμένο έτος. Θέλω όμως να σας διαβεβαιώσω ότι ο Σύνδεσμός μας θα συνεχίσει τις συντονισμένες προσπάθειές του προς κάθε κατεύθυνση για την προβολή των θεμάτων που μας απασχολούν και τη διεκδίκηση της επίλυσής τους.
Στο σημείο αυτό αναφέρω την από πάσης απόψεως άριστη συνεργασία μας με τις λοιπές Εμπορικές Οργανώσεις, γεγονός που συντελεί στην προβολή των από κοινού προσπαθειών για την επίλυση των θεμάτων που απασχολούν τον εμπορικό κόσμο της χώρας μας.

Ιδιαίτερα δε επιθυμώ να τονίσω την άψογη και καρποφόρο συνεργασία μας με τη Διοίκηση της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ανεξαρτήτων Εμπορικών Αντιπροσώπων, μέσω της οποίας προωθούμε τα θέματά μας στην Διεθνή Οργάνωση Εμπορικών Αντιπροσώπων και στην Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου στην οποία μετέχει ως δευτεροβάθμιο Όργανο.
Επιτρέψτε μου να ευχαριστήσω θερμά τη Διοικητική Επιτροπή του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, και ιδιαίτερα τον Πρόεδρο κ. Κωνσταντίνο Μίχαλο, για τη συμπαράσταση που προσφέρει στις προσπάθειές μας για την επίλυση των κλαδικών μας θεμάτων όσο και για την οικονομική ενίσχυση που παρέχει στο Σύνδεσμό μας, η οποία μας βοηθά στην αντιμετώπιση των οικονομικών δυσχερειών που αντιμετωπίζουμε, ειδικά το τελευταίο διάστημα, λόγω της γενικότερης δυσπραγίας και οικονομικής ύφεσης.

Επίσης θέλω να ευχαριστήσω το προσωπικό του γραφείου, για τις προσπάθειες που καταβάλει στην ευόδωση των σκοπών του Συνδέσμου, καθώς και το Γραφείου Τύπου του Επιμελητηρίου, που φροντίζει να προωθούνται οι θέσεις του κλάδου μας σε όλο τον εμπορικό κόσμο.

Τέλος θέλω να ευχαριστήσω τον οικονομικό τύπο, και ιδιαίτερα τις εφημερίδες «ΚΕΡΔΟΣ» και «ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ», καθώς και τον ηλεκτρονικό τύπο για την προβολή των θεμάτων μας στις φιλόξενες στήλες τους.

Σας ευχαριστώ

Ιωάννης Παπαγεωργάκης