Δελτίο Τύπου ΣΕΑΔΑ – Ασφαλιστικές εισφορές σε ΟΑΕΕ & ΕΤΑΑ

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εμπορικών Αντιπροσώπων & Διανομέων Αθηνών κ. Ιωάννης Παπαγεωργάκης με αφορμή τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα σχετικά με το πάγωμα των παλαιών ασφαλιστικών εισφορών και την χορήγηση Ασφαλιστικής Ενημερότητας, μετά από τις επανειλημμένες προτάσεις του Συνδέσμου Εμπορικών Αντιπροσώπων & Διανομέων Αθηνών εξέφρασε την ικανοποίησή του και την ελπίδα ότι η διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς θα έχει αίσιο πέρας επισημαίνοντας τα ακόλουθα:

  • Πρέπει να οριστεί το ποσό των ασφαλιστικών εισφορών με βάση την ισονομία και την ανταποδοτικότητα. Δεν είναι συνταγματικό να μετατραπεί η εισφορά σε φόρο εισοδήματος.
  • Είναι απαραίτητο να γίνει ελαστικότερη η ρύθμιση πληρωμής των παλαιών εισφορών, με ανώτατη μηνιαία καταβολή 100  – 200 €.
  • Να θεωρούνται τα Βιβλιάρια Υγείας για όλους τους ασφαλισμένους που καταβάλουν από εδώ και στο εξής τις εισφορές τους, τουλάχιστον για τρία έτη.
  • Να γίνει άμεση διευθέτηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, με ταυτόχρονη μείωση του ποσού καταβολής των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών σε χαμηλότερες κλάσεις.
  • Πάγωμα του παλαιού χρέους, με δυνατότητα αποπληρωμής του στην διακριτική ευχέρεια του ασφαλισμένου. Διαγραφή των ληξιπρόθεσμων οφειλών με αντίστοιχη αύξηση των ετών για την συνταξιοδότηση, για την συμπλήρωση ηλικίας και ετών ασφάλισης.
  • Απαλλαγή από ασφαλιστικές εισφορές στους ασφαλισμένους που έχουν συμπληρώσει την 35ετία και δικαίωμα συνέχισης της εμπορικής – επιχειρηματικής δραστηριότητας.
  • Κατάργηση όλων των νομικών κυρώσεων, κατασχέσεων κλπ. σε παλαιές οφειλές.

Οι λύσεις που προτείνουμε αφενός ανακουφίζουν τους Ελεύθερους Επαγγελματίες που αδυνατούν να καταβάλουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές, ληξιπρόθεσμες και τρέχουσες, αφετέρου η επαν-εισροή χρήματος στον Οργανισμό του παρέχει τη δυνατότητα να συνεχίσει ομαλά τη λειτουργία του και να ανταπεξέρχεται στις υποχρεώσεις του.

Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι, μεσούσης της κρίσης, το θέμα είναι ανθρωπιστικό, καθώς η οικονομική αδυναμία είναι πραγματική στους επιτηδευματίες που φυτοζωούν, είναι στα όρια της χρεοκοπίας ή κλείνουν τις επιχειρήσεις τους όπως και το ότι αδυνατούν να προσφέρουν στις οικογένειές τους ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη.