Δελτίο Τύπου μετά τη Γεν. Συνέλευση της 30ης Μαρτίου

Αθήνα, 1 Απριλίου 2015

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Πραγματοποιήθηκε, τη Δευτέρα 30 Μαρτίου 2015 στο Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, η Γενική Συνέλευση των μελών του Συνδέσμου Εμπορικών Αντιπροσώπων  & Διανομέων Αθηνών.

 

Κατ’ αυτήν ο Πρόεδρος κ. Ιωάννης Παπαγεωργάκης αναφέρθηκε στα πεπραγμένα της Διοικήσεως κατά το προηγούμενο έτος, καθώς επίσης και στην οικονομική και κοινωνική κατάσταση, στην οποία έχει περιέλθει η χώρα μας όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα μετά και το εκλογικό αποτέλεσμα της 25ης παρελθόντος Ιανουαρίου.

 

Ο κ. Παπαγεωργάκης μεταξύ άλλων τόνισε ότι:

 

«Το εμπόριο, στο οποίο εντάσσεται και ο Κλάδος των Εμπορικών Αντιπροσώπων, χτυπήθηκε ανελέητα και πρώτο από όλους τους άλλους τομείς της οικονομίας, συρρικνώνεται εντελώς με αποτέλεσμα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που αποτελούν και τον σημαντικότερο κρίκο του, να βυθίζονται συνεχώς από την κρίση σε μεγάλη ύφεση γεγονός που επιφέρει όχι μόνο οικονομικές αναταράξεις αλλά και κοινωνικές.

 

Προσπαθώντας να κάνουμε έναν σύντομο Απολογισμό της χρονιάς που πέρασε μπορούμε να καταγράψουμε στα θετικά το Πρωτογενές πλεόνασμα 3.566 εκατ. ευρώ που εμφάνισε ο κρατικός προϋπολογισμός στο 11μηνο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2014, έναντι πλεονάσματος 2.778 εκατ. ευρώ στην αντίστοιχη περίοδο το 2013. Το ΑΕΠ της χώρας συρρικνώθηκε σχεδόν κατά 25% ενώ και ο ρυθμός ανάπτυξης 0,7% που επιτεύχθηκε κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους ήταν ο υψηλότερος στην Ευρωζώνη και ένας από τους υψηλότερους στην Ε.Ε. των 28.

 

Οι παραγωγικές τάξεις, έχοντας  συνειδητοποιήσει την πραγματικότητα, πρέπει να  ενώσουμε τις δυνάμεις μας σε μια προσπάθεια που αποτελεί “Εθνική Επιταγή” και η οποία θα επιτρέψει να ξεπεράσει η χώρα μας τη δύσκολη καμπή και να την  καταστήσουμε όχι τύποις αλλά στην ουσία ισότιμο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

 

Στη συνέχεια ο κ. Παπαγεωργάκης έδωσε έμφαση στο γεγονός τα χρονικά όρια στενεύουν συνεχώς και ο στόχος για την ανόρθωση και την εξυγίανση της οικονομίας της χώρας μας, παρά το δύσκολο και αντίξοο διεθνές περιβάλλον, το οποίο δημιουργήσαμε και πάλι προσφάτως χωρίς να σεβαστούμε τις μέχρι τώρα θυσίες του λαού μας πρέπει να επιτευχθεί με άμεσα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης. Πρέπει να προωθηθούν πολιτικές που σκοπό θα έχουν την ανακούφιση των αδυνάτων και την αναδιάρθρωση της παραγωγικής διαδικασίας σε όλους τους κλάδους και τομείς.

Χρειάζεται “Συντονισμένο Σχέδιο” αντιμετώπισης της κατάστασης, πρέπει να καλυφθεί ο χρόνος που χάθηκε τελευταία σε δοκιμές πολιτικών που σκοπό είχαν μόνο να δημιουργήσουν εντυπώσεις.

 

Πρέπει απαρέγκλιτα και με υπευθυνότητα η Ελληνική Κυβέρνηση να εφαρμόσει υγιείς οικονομικές πολιτικές, να σεβαστεί τις μέχρι τώρα προσπάθειες της προηγούμενης Κυβέρνησης και προπαντός τις θυσίες του ελληνικού λαού και να πράξει ότι χρειαστεί με την υιοθέτηση μέτρων ανακούφισης αλλά και ανάπτυξης. Στο πλαίσιο αυτό θα στηρίξουμε τις προσπάθειες, διότι όλοι μαζί, όλες οι κοινωνικές τάξεις  σε οποιοδήποτε τομέα της οικονομίας και αν ανήκουμε πρέπει να βοηθήσουμε για να ξεφύγουμε.

 

Η χώρα πρέπει να ανακτήσει την χαμένη της αξιοπιστία και εμπιστοσύνη. Η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει άλλες περικοπές ούτε ο επιχειρηματικός κόσμος αντέχει νέους φόρους. Η χώρα μας χρειάζεται μεταρρυθμίσεις ανάπτυξης προκειμένου να αυξήσουμε την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας και να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας.

 

Ευελπιστούμε ότι θα δοθεί πολιτική λύση στο πρόβλημα της Ελλάδας γιατί σε αντίθετη περίπτωση το σενάριο να βρεθεί η Ελλάδα αντιμέτωπη με μια οδυνηρή χρεοκοπία και έξοδο από τη ζώνη του ευρώ, θα δημιουργούσε μεν πολλά και δύσκολα προβλήματα στους εταίρους μας θα ήταν όμως οδυνηρό και καταστροφικό για τη χώρα μας.

 

Ακολούθως ο κ. Πρόεδρος έκανε εκτενή αναφορά σε φορολογικά και ασφαλιστικά θέματα που αφορούν τον κλάδο των Εμπορικών Αντιπροσώπων.

 

Στη συζήτηση που ακολούθησε ελήφθησαν αποφάσεις για περαιτέρω ενέργειες και επαφές των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου με τους αρμοδίους Υπουργούς που σκοπό θα έχουν την επίλυση των μεγάλων προβλημάτων που υπάρχουν, ιδιαίτερα στον Ο.Α.Ε.Ε., Ασφαλιστικό Οργανισμό, στον οποίο υπάγονται οι Εμπορικοί Αντιπρόσωποι.

 

Τέλος ο Γενικός Γραμματέας κ. Άλκης Ηλιάδης ενημέρωσε τα παριστάμενα μέλη για τις δραστηριότητες που πρόκειται να πραγματοποιήσει ο σύνδεσμος κατά το έτος 2015