Δελτίο Τύπου για τη Γενική Συνέλευση της 6ης Απριλίου 2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Πραγματοποιήθηκε, την Τετάρτη 6 Απριλίου 2016 στο Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, η Γενική Συνέλευση των μελών του Συνδέσμου Εμπορικών Αντιπροσώπων  & Διανομέων Αθηνών.

Κατ’ αυτήν ο Πρόεδρος κ. Ιωάννης Παπαγεωργάκης αναφέρθηκε στα πεπραγμένα της Διοικήσεως κατά το προηγούμενο έτος καθώς επίσης και στα γεγονότα που σημάδεψαν την οικονομική και κοινωνική κατάσταση της χώρας όπως, τραπεζική αργία, capital controls, τη συμφωνία για το Τρίτο Μνημόνιο και τις  εκλογές για πέμπτη φορά από το 2009.

Ο κ. Παπαγεωργάκης μεταξύ άλλων τόνισε ότι: « Οι ελληνικές επιχειρήσεις που άντεξαν τους κλυδωνισμούς της χρονιάς που φεύγει, χρειάζονται ένα βιώσιμο περιβάλλον, για να μπορέσουν να σταθούν ξανά στα πόδια τους, να ανακτήσουν τη δυναμική τους και να σχεδιάσουν το μέλλον τους. Αυτό που ζητούν και αξιώνουν από το πολιτικό σύστημα, είναι σταθερότητα και μεταρρυθμίσεις.

Από τον Οκτώβριο του 2009 οδηγηθήκαμε σε πέντε εθνικές εκλογικές αναμετρήσεις με το ίδιο σκηνικό. Τα κόμματα να πλειοδοτούν σε υποσχέσεις, η κοινωνία να διχάζεται και η αβεβαιότητα να καθηλώνει την οικονομία.

Δυστυχώς, το τέλος των ψευδαισθήσεων στοίχισε πολύ ακριβά. Το τίμημα το πληρώνει και θα συνεχίσει για πολύ καιρό ακόμη να το πληρώνει η χώρα. Καθώς φθάσαμε να θεωρούμε την υπογραφή του Τρίτου Μνημονίου θετική εξέλιξη, αφού απέτρεψε τον άμεσο κίνδυνο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Όμως, τα μέτρα που το συνοδεύουν είναι δυσβάσταχτα, ώστε να καλυφθεί το κόστος του πελατειακού κράτους και η ανικανότητα διαδοχικών κυβερνήσεων να πατάξουν τη φοροδιαφυγή και τη διαφθορά.

Υπάρχει, παρ’ όλα αυτά ένα θετικό στοιχείο στη χρονιά που πέρασε. Βιώσαμε το τέλος ενός επίπλαστου διλήμματος, μιας ανούσιας αντιπαράθεσης μεταξύ μνημονιακών και αντιμνημονιακών δυνάμεων, για τους περισσότερο και λιγότερο καλούς διαπραγματευτές.

Η σημερινή Βουλή απαρτίζεται στη συντριπτική της πλειοψηφία από φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις. Και για πρώτη φορά μετά το 2010 κυβέρνηση και αντιπολίτευση συμφωνούν σε μια βασική παραδοχή: ότι η επιβίωση και η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας περνά μέσα από τη στήριξη των εταίρων της. Στήριξη όμως που παρέχεται με αυστηρούς όρους.

Το γεγονός αυτό δημιουργεί θετικές προοπτικές για δύο λόγους. Πρώτον γιατί περιορίζει αρκετά την αβεβαιότητα, η οποία αποτελεί την κυριότερη τροχοπέδη στην ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας. Και δεύτερον, γιατί δημιουργεί το έδαφος για ευρύτερες συναινέσεις γύρω από την προώθηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων και αναπτυξιακών πολιτικών.

Στη συνέχεια ο κ. Παπαγεωργάκης έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι με τη συμφωνία και το νέο μνημόνιο, η Ελλάδα δεν σώθηκε. Έκανε ένα βήμα πίσω από το χείλος του γκρεμού, αλλά εξακολουθεί να παραπαίει, με την οικονομία της διαλυμένη και με την αξιοπιστία της ξανά στο ναδίρ. Ο μόνος δρόμος για να επιβιώσει η χώρα είναι να υπάρξουν άμεσα μέτρα και πολιτικές που θα αντισταθμίσουν τα υφεσιακά μέτρα και θα στηρίξουν τις προσπάθειες του ιδιωτικού τομέα.

Η μη μείωση της ανεργίας σε ελεύθερους επαγγελματίες και εργαζόμενους μας απασχολεί σοβαρά και έχει άμεσες επιπτώσεις στην οικονομία της χώρας μας.

Είμαστε αντίθετοι στις προβλεπόμενες από την Κυβέρνηση μειώσεις των συντάξεων, οι οποίες αγγίζουν το όριο της φτώχειας του ελληνικού λαού.

Ακολούθως έκανε εκτενή αναφορά σε φορολογικά και ασφαλιστικά θέματα που αφορούν τον κλάδο των Εμπορικών Αντιπροσώπων.

Στη συζήτηση που ακολούθησε ελήφθησαν αποφάσεις για περαιτέρω ενέργειες και επαφές των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου με τους αρμοδίους φορείς που σκοπό θα έχουν την επίλυση των μεγάλων προβλημάτων που υπάρχουν, ιδιαίτερα στον Ο.Α.Ε.Ε., Ασφαλιστικό Οργανισμό, στον οποίο υπάγονται οι Εμπορικοί Αντιπρόσωποι.

Εν συνεχεία ο Γενικός Γραμματέας κ. Άλκης Ηλιάδης ενημέρωσε τα παριστάμενα μέλη για τις θετικές εξελίξεις στη IUCAB ως προς την μη κατάργησης της DIRECTIVE των Εμπορικών Αντιπροσώπων όπως και για τις ενέργειες που γίνονται να ενταχθούν στην DIRECTIVE και οι Εμπορικοί Αντιπρόσωποι Εξαγωγής. Τέλος ενημέρωσε τα παριστάμενα μέλη για τις δραστηριότητες που πρόκειται να πραγματοποιήσει ο σύνδεσμος κατά το έτος 2016.